Kolumnit

Suurmoskeija haittaisi muslimien integraatiotaMoni erityisesti helsinkiläinen lienee sitä mieltä, ettei ole kenenkään ulkopaikkakuntalaisen oikeus ottaa minkään vertaa kantaa kaupungin sisäisiin asioihin, kuten tunnetuimpina Länsimetron rakentamiseen, Malmin lentoaseman kohtaloon ja Hanasaaren suurmoskeijahankkeeseen. Katson kuitenkin, että viimeisenä mainitulla on mitä suurimmalla todennäköisyydellä toteutuessaan tavalla tai toisella koko maan laajuisia vaikutuksia muslimiyhteisöissä.

Minua ei kiinnosta eniten hankkeen rahoitus. Ei edes se, että rahoittajien joukossa arvellaan olevan wahhabilaisia tahoja, jotka takuulla soisivat rahoittamassaan moskeijassa saarnattavan heille mieluisinta, eli konservatiivista ja radikaalia, islamin tulkintaa. Tähän hankkeesta vastuulliset henkilöt eivät suostu uskomaan – aivan kuin eivät kaikessa suvaitsevaisuudessaan ja liberaaliudessaan mihinkään muuhunkaan islamista kerrottuun ikävään tosiasiaan.

Eniten minua mietityttää ja osin huolestuttaakin koko moskeijan ja erityisesti sen oheen suunnitellun monitoimikeskuksen yhteiskunnallinen funktio. Se, kuinka moskeijalla pyritään ottamaan kaupunkitilaa haltuun tavalla, joka ei onnistu ”pelkkien” rukoushuoneiden myötä. Se, millaisen viestin se kaikille Suomen (sunni)muslimeille silkalla olemassa olollaan välittää.

Minua kiinnostaa esimerkiksi se, että moskeijan oheen pykättävä monitoimikeskus tulisi sisältämään muun muassa erityisiä kulttuuri-, liikunta-, sosiaali- ja koulutustiloja. Korjatkaa, mikäli olen väärässä (jota en varmastikaan ole), mutta käsitykseni mukaan Helsingin kokoisesta kaupungista löytyy kyseisiä tiloja aivan kaikkien käyttöön. Niin sunni- kuin shiiamuslimeille, kristityille, ateisteille, juutalaisille, buddhalaisille kuin skientologeillekin.

Kaikenlaiseen harrastustoimintaan tarkoitettuja tiloja voidaan varmasti tarvita lisää ihan yleisesti ja kaikkia mahdollisia väestöryhmiä ajatellen, mikäli nykyinen tarjonta ei vastaa kysyntää, mutta onko tällaisessa mahdollisesti olemassa olevassa tilanteessa yhteiskunnan kannalta mielekkäintä rakentaa kyseisiä tiloja yksinomaan (sunni)muslimien tarpeisiin räätälöityinä?

Mikäli sunnimuslimit pääkaupunkiseudulla ovat tilojen tarpeessa, saataisiin tämä tarve sekulaaristi toimivassa modernissa yhteiskunnassa tyydytettyä järjestämällä vuoroja kaikkien yhteisessä käytössä rahaa vastaan varattavissa olevista ja kaupungin omistamista tiloista. Ikävää tässä on toki se, että squash-matsin jälkeen suihkutiloissa joutuu olemaan kaffirin kanssa, mutta näin tässä maassa toimitaan.

Sen sijaan ei ole hyväksyttävää antaa rakentaa keskeiselle paikalle pyhättöä, jos asia on niin kuin epäilen ja muut kuin privaatit sekä palvontamenoja varten rakennetulla moskeijalla varustetut harrastetilat eivät kelpaa. Toisin sanoen harrasteet tulee saada suorittaa omassa uskonnollis-kulttuurisesti ympäristöstään eristäytyneessä yksityisresidenssissä. Moskeijapuolen osalta vaatimattomat rukoushuoneet eivät enää riitä.

Se, että monitoimitiloihin väitetään olevan tervetulleita aivan kaikki, on vain tekopyhä savuverho koko laitoksen primääritarkoituksen kannalta. Muista väestöryhmistä kuin sunnimuslimeista paikalle eksyy satunnaisesti eksoottisuuskiimassaan uteliaita kantasuomalaisia, joista osa saattaa ryhtyä mainitusta syystä vakioasiakkaaksi, mutta siinäpä se. En usko shiia-, alaviitti- yms. muslimeista tulevan innokkaita vierailijoita.

Samoin on irrelevanttia puolustella hanketta sillä, että Suomessa on kosolti palvontapaikkoja valtionkirkkojen lisäksi mm. Jehovan todistajille, baptisteille, mormooneille, vapaaseurakuntalaisille ja adventisteille. Näiden kesken ei ole käyty vuosisatojen vihanpitoa, joka olisi ollut alun pitäenkin päätarkoitus sille, että omat tilat tulee olla, eikä vallitsevan yhteiskuntajärjestyksen omaksumisen suhteen ole haasteita ratkottavana.

Koko hanke antaa ennen pitkää toteuduttuaan erittäin epäterveen ja koko Suomen muslimeihin vaikuttavan signaalin heidän asemastaan yhteiskunnassa; siitä, millaisia privileegioita heille voidaan rakentaa, jos vain rahoituspuoli hoituu ja siitä, ettei heiltä oikeasti edellytetä kokonaisvaltaista integroitumista muun väestön pariin, kuten tyytymistä samoihin kunnallisiin harrastustiloihin.

Tämän asiakokonaisuuden rinnalla muslimien omat uimahallivuorot eivät tunnu ongelmalta ensinkään, mutta selvä jatkumo on havaittavissa. Taustalla kummittelee ilkeästi islaminuskon keskeisimpiin dogmeihin kuuluvat linjaukset siitä, kuinka sopimatonta meidän saastaisten ja vääräuskoisten kanssa oleminen on, ellei sitten ole aivan pakko.

Ehdotukseni siis luonnollisesti on, että Suomi seuraa asiassa Itävallan viitoittamaa tietä, eikä salli moskeijoiden rakentamista maaperälleen ulkomaisella rahoituksella.

  • 237
    Shares

Tietoa julkaisijasta

Janne J. M. Muhonen

Janne J. M. Muhonen

Kansallismielisyyden ja oikeudenmukaisuuden nimiin vannova kirjoittaja Keski-Suomen sydämestä, Jyväskylästä.

Kannatussivu Facebookissa: https://www.facebook.com/jannenfoorumi/

Lisää kommentti

Lisää kommentti