Eurooppa Maahanmuutto

120 000 laitonta siirtolaista lähestyy Bosniaa – Kroatia hälytystilassa

Slovenian ja Kroatian rajaa vuonna 2016. Kuva Wikimedia Commons.
Kroatian poliisi on hälytystilassa saatuaan Bosnian serbitasavallasta varoituksen, jonka mukaan 120 000 laitonta siirtolaista on liikkeellä kohti Bosnia-Hertsegovinaa. Suojautumiskeinoja etsitään.

Bosnia-Hertsegovina on vain siirtolaisten läpikulkureitti, jota kautta pyritään pääsemään EU:iin, kertoo serbialainen B92. Bosnia-Hertsegovinan kautta reitti menee Kroatiaan ja sieltä Sloveniaan.

Lehden mukaan uuden siirtolaisaallon vuoksi seitsemän poliisiosastoa Bosnia-Hertsegovinan vastaisella rajalla on hälytystilassa. Poliiseja on ohjeistettu tehostamaan rajavalvontaa, ja heille toimitetaan lisävarusteita.

Myös varoituksen 120 000 laittoman siirtolaisen lähestymisestä saanut Bosnia-Hertsegovina seuraa tilannetta. Tällä hetkellä ei ole käynnissä huomattavan suurien siirtolaisryhmien rajaylityspyrkimyksiä Bosnia-Hertsegovinaan, mutta oletetaan, että he tutkivat parhaillaan rajaa löytääkseen helpoimman tavan ylittämiseen.

– Jos he löytävät heikon kohdan, tulemme näkemään rajalla satojen siirtolaisten läpimurtoyrityksiä, kertoi poliisilähde.

Siirtolaisten ainoa tavoite on pääsy Länsi-Eurooppaan

Tämä viimeisin siirtolaisaalto syntyi edellisen Balkan-reitin sulkeutumisen jälkeen. Aiempi siirtolaisten reitti kulki Makedonian, Serbian ja Kroatian kautta.

Slovenian poliisin virallisten lausuntojen mukaan paine tällä reitillä on erittäin korkea. Kreikan ja Albanian välillä on tällä hetkellä 50 000-60 000 siirtolaista, joiden ainoana tavoitteena on päästä Länsi-Eurooppaan.

Lehti kertoo Sarajevossa olevan jo kaoottista ja että noin 100 laitonta siirtolaista saapuu joka päivä Bosnia-Hertsegovinaan. He tulevat Syyriasta, Libyasta, Afganistanista, Palestiinasta, Pakistanista, Algeriasta, Marokosta, Irakista, Turkista, Iranista, Tunisiasta ja monista muista maista. Siirtolaiset ovat rakentaneet laittoman telttakylän Sarajevon keskustaan, koska viranomaisilla ei ole ratkaisua heidän majoitusongelmiinsa.

Uusi siirtolaisaalto turvallisuusuhka Euroopalle

Kroatian hallituksen vaitonaisuuteen liittyen lehti muistutti, että Visegrad-ryhmän 11. toukokuuta perjantaina Kreikassa pitämän kokouksen jälkeen Kroatia hädin tuskin myönsi, että siirtolaisista oli keskusteltu. Sen sijaan Unkarin ulkoministeri Peter Szijjarto sanoi, että ongelma oli yksi tärkeimmistä keskusteluaiheista.

Lisäksi Szijjarto totesi, että ”EU:n etelä- ja kaakkoisrajat ovat avoimia ja puolustuskyvyttömiä, kuten kolme vuotta sitten.”

– Uusi siirtolaisaalto on turvallisuusuhka Euroopalle, hän sanoi.

Kroatialla on enemmänkin hankaluuksia, sillä sinne odotetaan uutta laittomien siirtolaisten aaltoa, joka on seurausta Itävallan käännytyksistä. Itävalta hyväksyi äskettäin ulkomaalaislain, jonka mukaan jokainen turvapaikanhakija, joka on saapunut EU:hun sellaisen maan kautta, jossa Dublin III -asetus on voimassa, lähetetään välittömästi takaisin kyseiseen maahan.

Kroatian presidentti Kolinda Grabar-Kitarović kertoi perjantaina, että Kroatia tulee tekemään kaikkensa estääkseen laittomien siirtolaisten vyöryn Bosnia-Hertsegovinasta sekä ilmoitti maansa antavan kaiken mahdollisen konkreettisen tuen Bosnialle ongelman hoitamiseksi.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit