Eurooppa Maahanmuutto

14 EU-maata on päässyt yksimielisyyteen siirtolaisten taakanjaosta – Suomi mukana

Laittomia siirtolaisia Välimerellä 3.3.2019. Kuva Shutterstock.

Puolet EU-jäsenmaista, Suomi mukaan luettuna, on hyväksymässä Saksan ja Ranskan ajaman siirtolaisten taakanjakomekanismin.

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin mukaan puolet EU-jäsenmaista olisivat ottamassa käyttöön Saksan ja Ranskan ehdotuksen siirtolaisten taakanjaosta. Kyseessä on Pariisissa pidetyn EU-ulko- ja sisäministerien kokouksen päätelmä, kertoo Süddeutsche Zeitung.

Yksityiskohtia taakanjakomekanismista ei vielä ole saatavilla, mutta Macronin mukaan se tulee olemaan ”nopea” ja ”automaattinen”.

Suomi haluaa myös ”nopeaa ja automaattista” taakanjakoa

14 EU-maan joukossa, jotka olisivat ottamassa nopean ja automaattisen siirtolaisten taakanjaon käyttöön, ovat muun muassa Ranska, Saksa, Luxemburg, Portugali, Liettua, Kroatia, Irlanti ja Suomi.

Italian sisäministeri Matteo Salvini ei osallistunut Pariisin kokoukseen. Hänen mukaansa Saksa ja Ranska haluavat määritellä koko Euroopan siirtolaispolitiikan.

Kansalaisjärjestöt liikekannalle

Uutiset taakanjakomekanismin mahdollisesta toteutumisesta ovat saaneet Välimerellä operoivat kansalaisjärjestöt liikekannalle. Useat kansalaisjärjestöt kuten MSF, Sea-Eye ja SOS Méditerranée valmistautuvat ajamaan ulos Välimerelle pelastustehtäviin.

Välimerellä on menehtynyt tämän vuoden aikana 668 henkilöä. Vertailukohtana vuonna 2018 Saksassa hukkui 504 henkilöä ja vuonna 2015 koko maailmassa 360 000 henkilöä.

  • 2.5K
    Shares