Eurooppa Talous

154 talousasiantuntijaa varoittaa EU:n suunnitelmista syventää pankkiunionia

Kuva Gideon Benari / Flickr / CC BY 2.0
154 eurooppalaista talousasiantuntijaa varoittaa syventämästä pankkiunionia yhteisvastuulliseksi. Asiantuntijoiden viesti on selvä eikä jätä mitään arvailujen varaan. Euroopan pankki- ja valuuttaunionia ei saa laajentaa yhteisvastuu-unioniksi.

Hätähuudon keulakuvina on tunnettuja eurooppalaisia professoreita, kuten ekonomi Thomas Mayer, Kölnissä sijaitsevan Flossbach von Storch -tutkimusinstituutin perustajajäsen, Dirk Meyer Hampurin Helmut-Schmidt yliopistosta, Günther Schnabl Leipzigin yliopistosta ja Roland Vaubel Mannheimin yliopistosta. Vetoomuksen allekirjoittaneisiin 154 ekonomiin kuuluu myös IFO-instituutin entinen johtaja Hans-Werner Sinn.

– Berliinissä allekirjoitetussa Saksan hallitussopimuksessa mainitaan Ranskan presidentin Macronin ja EU-komission puheenjohtajan Junckerin ehdotus, jossa siirretään EU:n riskit kansalaisten kannettavaksi, lukee vetoomuksessa.

Macronin ja Junckerin ehdotuksen mukaan EU-talousministeri pystyisi luomaan oman budjettinsa, ja se johtaisi Euroopan Keskuspankin toiminnan vielä vahvempaan politisoitumiseen. EKP:n suuret valtionlainaostot ovat ”jo nyt hyvin lähellä keskuspankkijohtoista valtiorahoitusta”, kertoo vetoomus.

Lähde: Frankfurter Allgemeinen Zeitung

  • 344
    Shares

Liity kannattajajäseneksi