Kotimaa Rikos

78 kiristyksen miehelle vuosi vankeutta kolmestatoista lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä

Vaasan oikeustalo. Kuva Santeri Viinamäki / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Tekoaikana 35-36 -vuotias mies aloitti seksuaalissävytteiset yhteydenotot lapsille syksyllä 2014. Viestittelyä jatkui kevääseen 2016 saakka.  Alaikäisiä uhreja oli kaikkiaan kuusi.

Mies esiintyi Kik-palvelussa 14-vuotiaana tyttönä ja voimakkaasti seksuaalissävytteisillä viesteillään sai alle 16-vuotiaat uhrinsa houkuteltua viestittelyyn. Mies lähetti aina melko nopeasti viestittelyn alettua nuoren tytön kuvan antaen ymmärtää, että kuva esittää häntä. Kuvien luonne muuttui kuva kuvalta yhä voimakkaammin seksuaalissävytteiseksi kuten myös viestien luonne muutoinkin. Osa viestittelyistä oli pornografisia ja sisälsivät raiskausfantasioita.

Mies muun muassa kyseli lapsilta, ”Mihin haluaisit et se ruiskuttaa sua”, ”Mihi haluaisit sen toisen miehe munan ku se toine laittais sun pilluun takaapäin” sekä ”Kerro viel ku ne kaks raiskaa sua”.

Osa miehen lähettämistä viesteistä sisälsi kuvan erektiossa olevasta siittimestä. Useissa viesteissä mies yritti saada lapsen lähettämään yhä vähäpukeisempia kuvia itsestään.

Mies myös levitteli puhelimessaan olleita kahdeksaa kuvaa lapsesta, joka esiintyi kuvissa ”sukupuolisiveellisyyttä loukkaavalla tavalla”. Kuvia lähetettiin 226 kertaa viesteinä 85 eri henkilölle.

Käräjäoikeudessa miestä syytettiin kaikkiaan kolmestatoista lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä sekä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämisestä. Vaikka poliisitutkinnassa miehen viestittelyn kaikkia vastapuolia ei pystytty tunnistamaan, käräjäoikeus katsoi todisteiden valossa toteennäytetyn, että vastapuolet todella olivat alaikäisiä alle 16-vuotiaita lapsia.

Mies oli esitutkinnassa tunnustanut teot, mutta oikeudessa hän kiisti syytteet. Mies väitti, että jollain toisella henkilöllä oli avaimet hänen asuntoonsa vaikka tämä ei virallisesti asunut siellä. Mies oli omien väitteidensä mukaan käyttänyt puhelintaan vain ”kiristysjuttujen” tekemisessä, mistä hänelle vuonna 2019 langetettiin Pohjanmaan käräjäoikeudessa erikseen vankeusrangaistus.

Miehen mukaan hänen asunnossaan juopoteltiin tosi paljon ja siellä kävi paljon porukkaa. Siten kenellä tahansa olisi voinut olla pääsy hänen puhelimelleen.

Käräjäoikeus katsoi, että miehen viestittelyä oli pidettävä seksuaalisena tekona ja viestien täyttävän lapsen seksuaalisen hyväksikäytön tunnusmerkistön. Kuvien levittely puolestaan täytti sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämisen tunnusmerkit.

Miehen myös todettiin olleen viestien lähettäjä, sillä viestejä oli lähetelty vuorokauden kaikkina aikoina. Siten ei ollut uskottavaa, että joku ulkopuolinen olisi viestitellyt lasten kanssa. Kuulusteluissa mies oli kaiken lisäksi tunnustanut teot.

Vaasan hovioikeuden käsittelyssä kesällä 2020 miehen tuomioksi 78 kiristyksestä ja kiristyksen yrityksestä tuli kaksi vuotta kaksi kuukautta vankeutta.  Pohjanmaan käräjäoikeus otti tämän aiemman tuomion huomioon ja langetti vuonna 1980 syntyneelle Ibrahim Özdemirille yhden vuoden ehdottoman vankeusrangaistuksen kolmestatoista lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä sekä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levityksestä. Aiempi tuomio alensi rangaistusta neljällä kuukaudella.

Yhdelle tunnistetulle uhrille Özdemir joutuu maksamaan henkisestä kärsimyksestä 1500 euroa sekä tämän oikeudenkäyntikulut 715 euroa.  Özdemirin oikeudenkäyntikulut 2591 euroa jäävät valtion vahingoksi.

Kansalainen julkaisee vastaajan nimen asian yhteiskunnallisen merkityksen vuoksi, koska  Pohjanmaan käräjäoikeus katsoi, että kiristysrikokset ja seksuaalirikokset olisi voitu alun perin käsitellä yhdessä, jolloin yhteiseksi tuomioksi olisi tullut 3 vuotta 2 kuukautta vankeutta.

Lähde Pohjanmaan käräjäoikeuden tuomio.

  • 569
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset