Kolumnit

Tuore paljastuskirja: ISIS-terroristi Anis Amria ei pidätetty CIA:n toivomuksesta

Kuva Karl-Ludwig Poggemann / Flickr / CC BY 2.0

Juuri julkaistu kirja ”Saksan epävakauttaminen – sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden kato” (Die Destabilisierung Deutschlands – Der Verlust der inneren und äußeren Sicherheit) kertoo yksityiskohtia Saksan suurimman salaisen palvelun ja politiikan aiheuttamasta skandaalista sitten 70-luvun.

Tapaus Anis Amri

USA:n ja Saksan salaiset palvelut tarkkailivat paljon aiemmin 19.12.2016 Berliinin joulutorilla 12 kuolonuhria ja 48 loukkaantunutta vaatineeseen islamilaiseen terrori-iskuun syyllistynyttä Anis Amria ja järjestivät taustalla, että Amria vastaan nostetut syytteet unohdettiin eikä miestä vangittu tai palautettu lähtömaahan. Euroopan laajuisen CIA-operaation takia Saksan liittotasavallan hallitus esti miehen pidätysmääräyksen toimeenpanon.

Pidätysmäärys on pidetty piilossa julkisuudesta kirjan julkaisemiseen asti. Viranomaiset ovat ilmeisesti valmiita asettamaan kansalaisten turvallisuuden peliin päästäkseen ISIS-johtajien kannoille. Tämä riski tuotti kaksitoista kuollutta ja seitsemänkymmentä loukkaantunutta kansalaista sekä suuren shokkivaikutuksen koko Eurooppaan.

Julkisuudessa asianomaiset poliisiviranomaiset vetoavat ”virheeseen” asian käsittelyssä. Kirjailija uskoo saaneensa kuukausien mittaisen tutkimuksensa perusteella toisenlaisen käsityksen tapauksesta. Useiden salaisien muistioiden ja asiakirjojen sekä asianosaisten kertomusten kautta kirjailija on muodostanut uuden kuvan tapauksesta Anis Amri.

Kirjailija mukaan kyseessä ei ole ”virhe”, vaan Amria suojattiin poliittisilla päätöksillä pidätykseltä ja karkotukselta, jotta CIA-operaatio voisi kerätä lisätietoa ISIS-johtajista Amrin lähiympäristöstä.

Poliisille niin Berliinissä, Düsseldorfissa, Essenissä kuin Dortmundissa oli selvää, miten vaarallinen Anis Amri todellisuudessa oli. Terroriteko oli odotettavissa. Erityisesti Essenin poliisijohdon onnistui tehdä yhteistyössä salaisen palvelun osaston 2 kanssa tuloksellisia selvityksiä tapaus Anis Amrin tutkimuksissa.

Järkyttäviä paljastuksia ja mielenkiintoisia totuuksia – kirjan esittely:

Essenin salaisessa palvelussa teki töitä tuolloin ”eräs ammattimaisimmista Nordrhein-Westfalenin (NRW) islamistisen liikkeen asiantuntija”, kuten häntä ovat useat eri poliisit toisistaan riippumattomasti kuvailleet. Markus K. (nimi muutettu) onnistui puhelintietojen seurannassa selvittämään vapaaehtoispohjalla toimivan arabian kielen tulkin profiilin ja palkkaamaan tämän yhteistyöhön. Kuunnellut puhelut pyrkivät ensisijaisesti selvittämään ISIS-johtoketjua, mutta selvittivät tutkijoille myös Amrin tarkoitusperät.

Eräs Amri-ryhmän jäsen puhui matkasta Syyriaan ja liittymisestä ISIS-joukkoihin sekä asekoulutuksesta ja harjoitusalueesta, jossa iskuja voisi opetella. Toinen helmikuuta 2016 tutkijat havaitsivat chatohjelma Telegramista miten Amri keskusteli kahden ISIS-miehen kanssa. Miehet tunnistettiin myöhemmin tunisialaisiksi, koska he liittyivät keskusteluun libyalaisella puhelinnumerolla Tunisiasta lähellä Sirten kaupunkia. Tässä salakuunnellussa keskustelussa  Amri käytti sanaa ”Duqma”. Tämä on islamistinen termi, joka tarkoittaa miestä, joka lupautuu tekemään itsemurhaiskun. ISIS-miehet ohjasivat Amrin Saksassa oleskelevan kontaktihenkilön luokse.

Keskustelu loppui ja Amri tallensi puhelinnumeron puhelimeensa nimellä ”MalekISIS”. Tutkijat toimivat ripeästi ja luokittelivat Amrin vaaralliseksi jo 17. helmikuuta 2016.

Tutkijoita jarrutetaan

Huolimatta vankkaan todistusaineistoon nojaavasta tutkijoiden varoituksesta Saksan liittotasavallan rikospoliisi (BKA) luokitteli raportin ”blabla-paperiksi”, eikä ottanut sitä tosissaan. Jo 29. helmikuuta BKA teki Amrista viisisivuisen muistion, jossa miehen vaarallisuutta vähäteltiin. ”Todennäköisyys, että Amrin suunnittelema terrori-isku toteutuu, on erittäin vähäinen”, lukee BKA-raportissa.

Tutkijoiden keskuudessa levisi järkytys. BKA-raportti kumosi kaikki kerätyt todisteet, kuten kirjailijan kanssa keskustellut tutkija kertoo. – Raportti ei ollut tutkimustulosten valossa ymmärrettävä, tutkija sanoo ja jatkaa: – Amria ei olisi tässä tilanteessa saanut päästää kulkemaan vapaana, ei missään tapauksessa.

Toinenkin tutkija vahvistaa, että Amrin tapaus oli poikkeus käytännöissä. – Kaikki vertailukelpoiset tapaukset ovat menneet toisella tavalla. Epäily ja todisteet olivat vankkoja, kertoo kokenut rikostutkija kirjailijalle.

Kaikki tutkijat ovat tämän päivän tiedon valossa valmiita olettamaan, että tapaus Amria johdettiin poliittiselta tasolta.

Tutkijoiden vastapuoli

Tutkijoita vastaan olivat Saksan liittotasavallan sisäministeriö, jota johti tuolloin sisäministeri Thomas de Maizière (CSU), BKA ja Saksan liittotasavallan turvallisuuspalvelu (BfV) sekä Saksan liittotasavallan oikeusministeri Heiko Maas (SPD), jonka alaisuudessa toimiva liittotasavallansyyttäjä Peter Altmaier organisoi osasto 1 (sisä- ja oikeuspolitiikka), sekä osasto 6 (turvallisuuspalvelu) toimintaa koko Saksan liittotasavallan alueella.

Näiden ministeriöiden ja niiden alaisuudessa toimivien virkamiesten ei onnistunut pidättää Amria ja estää Amrin käyttö CIA:n operaatiossa houkutuslintuna ISIS-johtajien kiinnisaamiseksi Saksassa. Saksan kansan suojelu oli toisarvoista.

– Kansaa siirrellään ja uhrataan kuin shakkinappuloita, tiivistää eräs korkea-arvoinen terrorismin tutkija kirjailijalle siteerattavaksi.

Miten hallitus mitätöi todisteet?

Essenin turvallisuuspalvelun islamin asiantuntijatutkija teki kesäkuussa 2016 yksityiskohtaisen raportin Anis Amrista ja pyysi lupaa ottaa miehen kiinni tutkintavankeuteen. Tutkijan perusteluista käy ilmi, että Saksan rikoslain 112 ja 112a pykälien mukaan Amri olisi voitu vangita jopa 12 kuukauden ajaksi. Tänä aikana tutkijoilla olisi ollut aikaa kerätä tietonsa syytteisiin kelpaavaan muotoon.

Tutkija keräsi raporttiinsa kaiken Amrista siihen asti tiedetyn: Amrilla oli neljätoista henkilöllisyyttä ja hän käytti pakolaistukea väärin, hän harrasti ammattimaista huumekauppaa Berliinissä ja oli osallisena huumeyhteisössä tapahtuneeseen puukotukseen. Amrilla oli tärkeitä suoria yhteyksiä ISIS-järjestössä muun muassa Abu Walaan ja Berliinissä ISIS-moskeijana tunnettuun Fussilet 33 – moskeijaan. Amrilla oli myös suoria yhteyksiä Libyan ISIS-verkostoon, jolle hän teki ehdotuksen suorittaa itsemurhaisku. Amri oli ladannut internetistä pomminteko-ohjeita ja yritti tilata räjähdysaineita. Amrilla ei ollut perhesiteitä tai muita sosiaalisia siteitä Saksassa. Amri oli ulkomaalainen ja käyttäytyi tavoilla jotka viittaavat rikolliseen toimintaan, hän muun muassa vaihtoi asuinpaikkaansa koko ajan, käytti useita henkilöllisyyksiä harhautukseen ja oli jo kerran yrittänyt lähteä Saksasta ilman asianmukaista ilmoitusta.

Tämä raportti, jolla haettiin pidätysoikeutta ja tutkintavankeutta Amrille oli neljätoistasivuinen. Se oli toiseksi suurimmalla suojauksella (VS-Geheim) merkitty suljettu asiakirja, joka toimitettiin virkapostissa valtionsyyttäjälle (GBA). Tutkijat odottivat nopeaa pidätysmääräystä ja tutkintavankeutta Amrille.

Mitään ei tapahtunut. Oikeusministeriön ja ministeri Heiko Maasin alainen valtionsyyttäjä ei reagoinut millään lailla. Ei yhtään lisäkysymystä. Ei yhtään ilmennyttä puutetta hakemuksessa. Ei hylkäämistä tai hyväksyntää. Hakemus katosi kuin sitä ei olisi ollutkaan.

Noin kaksi kuukautta myöhemmin tutkijan esimies kommentoi tutkijalle hakemusta, jonka kopio oli hänen pöydällään. Tämän keskustelun sisältö levisi vauhdilla tutkijoiden kesken. – Sinä olet yrittänyt…. Johtoporras on päättänyt toisin….Nyt on rauha….Ja pidä turpasi kiinni…

Tutkijalta kiellettiin myös Amrin tapauksen jatkotutkimukset.

Hiljennetty tutkija: ”Me pääsimme liian lähelle Amria”

Käänteen käsittämättömyys sai tutkijat mykiksi ja epäily vahvistui karmivimmalla mahdollisella tavalla. Amria ja koko ISIS-järjestöä vastaan kuitenkin suoritettiin Euroopan laajuista salaisten palvelujen operaatiota, jonka jatkuminen varmistettiin laeista ja uhrauksista välittämättä.

– Amerikkalaisille on muutama tusina kuolleita saksalaisia yhdentekevää, kertoo tutkija kirjailijalle. Lisänsä asian kammottavuuteen tuo se tosiasia, että Saksan politiikka ja sen johtajat sekä poliisi- ja turvallisuusviranomaiset Saksassa ovat taipuneet CIA:n painostuksessa. On päivän selvää, että kaikki osallistuneet ministerit mukaan lukien Angela Merkel ovat unohtaneet todellisen tehtävänsä Saksan kansa suojelijana CIA:n vuoksi.

Tämä teko täyttää Saksan liittotasavallan rikoslain 258a – pykälän tunnusmerkit, ja kaikkia osallisena olleita ministereitä vastaan tulisi nostaa syyte. Pykälä 258a koskee virkasuhteessa tehtyä rikokseen ryhtymisen avustamista ja siitä voi saada enimmillään viisi vuotta ehdotonta vankeutta.

Tutkijoiden mukaan johtavat viranomaiset ovat osasyyllisiä Berliinin terroriteossa. Myös liittotasavallan hallitukselle ja ministereille tutkijalla on viesti:

– Minun näkemykseni mukaan poliitikot ovat osasyyllisiä näihin murhiin.

Lähde: Kopp-reportKirjan tilaus

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit