Kotimaa

Aarre: Monen savottajätkän tili haihtui pestin jälkeen viinaan ja naisiin – myös kämpillä juhlinta yltyi välillä rajuksi

Ryypiskelijöitä. Kuva Sakari Pälsi / Museovirasto.

Savottajätkän tilipussi houkutteli metsätyö­maiden liepeille korttihuijareita, viinatrokareita ja prostituoituja. Pestin päätyttyä tili kahisi jätkän lompakossa, kertoo Aarre-lehti.

Metsänhoitaja lähti sosiaaliministeriön herran kanssa tarkastamaan pientä työmaata.

– Kun seurue pääsi kämpälle, tuli heitä ovessa vastaan humalainen mies verinen sianpää kainalossa. Toinen mies oli sortunut pöydän alle ja huuteli sieltä, eräs metsäammattilainen kirjasi myöhemmin tilanteen.

Eikä työmaan kolmaskaan mies ollut puita kaatamassa. Hän oli hakemassa lisää viinaa.

Kolmikon tapaus avaa sosiaali- ja talous­historioitsija Antti Häkkisen mukaan yhden näkökulman metsätyöläisten elämään.

– Savottoja oli eri aikoina ja eri paikoissa hyvinkin erilaisia. Suurin osa metsätyömiehistä eli siivosti ja teki työnsä. Heille arki oli sitä, että aamulla mentiin metsään, illalla tultiin takaisin, syötiin ja ehkä saunottiin. Ennen nukkumaanmenoa huollettiin vielä hevoset, työkalut ja vaatteet, juteltiin ja pelattiin korttia.

Metsätyömiehen palkka oli pieni, mutta rahaa ei työmaalla juuri pystynyt kuluttamaan. Niinpä tili kahisi lompakossa, kun pesti päättyi ja luppoaika alkoi. Perheenisä tai pientilan poika vei palkkarahansa kotiin, mutta juureton ja naimaton lentojätkä lähti huvittelemaan.

– Epämääräisissä murjuissa nämä ilolinnut tyhjensivät humalaisen jätkän lompakon ja pennittömänä heittivät tämän kylmälle kadulle. Josta poliisit yön aikana korjasivat onnettoman juoppoputkaan ja aamulla kirjoittivat sievoisen sakkolapun, irtolaisuutta ja prostituutiota tutkinut Häkkinen kertoo tukkijätkien huono-onnisista kemuista.

Lue lisää Aarre-lehdestä.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit