Kolumnit

Abderrahman Bouananen islamilaisen terroriteon uhrien vammat kertovat vakaasta tarkoituksesta tappaa

Kuva Laurent G. / L’essentiel - lehti

Varsinais-Suomen käräjäoikeus totesi  Abderrahman Bouananen syyllistyneen Turussa 18.8.2017 kahteen terroristisessa tarkoituksessa tehtyyn murhaan ja kahdeksaan terroristisessa tarkoituksessa tehtyyn murhan yritykseen ja tuomitsi Bouananen elinkaudeksi vankeuteen.  Suomen ensimmäisen islamistisen terroriteon uhrien saamat vammat kertovat vakaasta tarkoituksesta aiheuttaa pelkoa Suomen ja myös muiden Euroopan väestöjen keskuuteen. Ne kertovat myös vakaasta tarkoituksesta tappaa. Alla kerrotaan oikeuden pöytäkirjojen mukaan uhrien saamat vammat.

Marokkolainen turvapaikanhakija Abderrahman Bouanane radikalisoitui vuoden 2017 aikana ideologiaan, joka pyrkii rakentamaan islamilaisen valtion eli niin kutsutun kalifaatin, Irakin ja Syyrian valtioiden alueille äärimmäiseen väkivaltaan ja terroritekoihin tukeutumalla. Bouanane mielsi  itsensä ISIS-järjestön taistelijaksi.

Bouanane ryhtyi suunnittelemaan väkivaltaisen iskun toteuttamista Suomessa, ja lopullisen päätöksen iskun ajankohdasta Bouanane teki tekoja edeltäneenä yönä. Tekoihin valmistautuessaan Bouanane kirjoitti julistuksen, jossa hän toi esiin tekojensa taustalla vaikuttavan ideologiansa ja osoitti tukensa ISISille ja sen tavoitteille.

Bouanane ilmaisi ennen väkivallantekojaan sosiaalisessa mediassa tukensa ISISille. Lisäksi Bouanane kuvasi videon, jossa hän luki ääneen aikaisemmin laatimansa manifestin ja ilmaisi toiveensa kuolla tekojensa jälkeen marttyyrinä.

Ennen videon kuvaamista ja julkaisemista Bouanane otti mukaansa kaksi teräasetta, joilla hän suunnitteli toteuttavansa henkirikoksia. Ensivaiheessa Bouananen tarkoitus oli tappaa Suomen puolustusvoimiin kuuluvia henkilöitä, mutta tuosta suunnitelmastaan Bouanane luopui.

Bouananen tekojen lopulliseksi kohteeksi joutuivat Turun keskustassa olleet sattumanvaraisesti valikoituneet henkilöt. Bouanane valikoi uhreikseen ensisijaisesti naisia. Ensimmäisen uhrin valintaan on lisäksi vaikuttanut tämän uskonnollinen vakaumus.

Bouanane otti kauppatorilla veitsen esille ja tappoi uhrin H. tätä teräaseella lyömällä ja viiltämällä. Bouanane jatkoi väkivallantekojaan lyömällä ja viiltämällä teräaseilla kulkureittinsä varrella yhdeksää muuta henkilöä, joista yksi kuoli  ja kahdeksan muuta saivat eriasteisia vammoja. Bouananen tarkoitus oli tappaa kaikki. Bouanane jatkoi väkivallantekoja siihen saakka, kunnes poliisi ampumalla ja etälamautinta käyttämällä pysäytti hänet.

Uhri H. (nainen)

Bouanane valikoi ensimmäiseksi kohteeksi uhrin H. Bouanane meni veitsi kädessään kauppatorilla seisseen uhrin H. luokse ja löi häntä veitsellä voimakkaasti useita kertoja kohti tämän päätä ja ylävartaloa. Lisäksi Bouanane voimakkaasti, sahaavin liikkein, viilsi veitsellä uhrin H. kaulaa kurkun kohdalta auki.

Bouananen teosta uhrille H. aiheutui:

– oikean korvalehden takapuolelle kaareva viiltohaava.
– oikealle kaulan sivulle niskan lihaskerrokseen ulottunut pistohaava.
– oikealle kaulan sivulle pistohaava. Pistohaavan aiheuttanut veitsenisku on suuntautunut kallonpohjaan, jossa se on rikkonut niskakalvoa ja puhkaissut kovakalvon jatkuen edelleen ydinjatkoksen yläosaan pikkuaivojen tuntumaan.
– oikealle kaulan sivulle kaksi ihonalaiskudokseen ulottunutta pistohaavaa.
– oikealle niskaan noin 10 cm syvyinen ihonalaiskudoksessa kulkenut pistohaava.
– kaulalle kurkun puolelle noin 13 cm pitkä pisto- tai viiltohaava, jonka aiheuttanut veitsen lyönti tai viilto on ulottunut syvälle viiltäen auki kurkunpään ja katkaisten kilpiruston. Haavakanavan sisällä on useita muita pisto- tai viiltohaavoja, joista ainakin yksi lävistää osin kurkunpään ja yksi ulottuu kaularangan etuosaan.
– kaulalle kilpiruston ja kaulakuopan väliin pistohaava, jonka aiheuttanut veitsenisku on ulottunut noin 5 cm syvyyteen vaurioittaen vasemman pinnallisen kaulalaskimon etuseinämää ulottuen solisluutasolle asti.
– oikean käden kämmenen lävistänyt pistohaava.

Uhri H. menehtyi saamiinsa vammoihin tapahtumapaikalla 18.8.2017

Uhri Z. (mies)

Uhri Z. havaitsi Bouananen lyömässä veitsellä uhria H.  ja juoksi paikalle keskeyttääkseen väkivallanteon. Bouanane löi veitsellä useita kertoja kohti uhri Z:n ylävartaloa. Uhri Z:n ryhdyttyä antamaan uhrille H. ensiapua, Bouanane palasi takaisin muutamia kertoja ja löi veitsellä useita kertoja kohti uhrin Z. ylävartaloa.

Bouananen teosta uhrille Z. aiheutui vasemman rinnan alueelle pistohaava ja kaksi viiltohaavaa olkapään alueelle. Veitsen iskusta aiheutui selkäydinvamma kaularanka V:n tasolle. Tästä on aiheutunut vasemman käden ja vasemman jalan toimimattomuus.

Uhri HJ. (nainen)

Uhri HJ. meni auttamaan puolisoaan uhria Z. tämän antaessa ensiapua uhrille H. Bouanane palasi paikalle ja jatkoi uhriin Z. kohdistamaansa väkivallantekoa, jolloin uhri HJ. on pyrki juosten poistumaan paikalta. Bouanane juoksi uhrin HJ. perään ja löi voimakkaasti veitsellä kohti uhrin HJ. ylävartaloa. Veitsenisku osui uhria HJ. käsivarteen.

Bouananen teosta uhrille HJ. aiheutui pistohaava vasemman olkavarren yläosaan.

Uhri A. (mies)

Uhri A. juoksi Bouananen perään tarkoituksenaan pysäyttää tämän toiminta. Bouanane kääntyi kesken juoksun, ryntäsi kohti uhria A. ja löi tätä veitsellä voimakkaasti kaulan vasemmalle puolelle.

Uhrille A. aiheutui teosta vasemmalle soliskuoppaan pistohaava, jonka aiheuttanut veitsenisku ulottui lähelle kaulan alueen suuria verisuonia.

Uhri B. (nainen)

Uhriin A. kohdistuneen teon jälkeen Bouanane jatkoi juoksuaan. Bouanane havaitsi lastenvaunuja työntäneen uhrin B. Bouanane juoksi uhrin B. luokse ja löi tätä veitsellä voimakkaasti neljä kertaa ylävartaloon.

Bouananen teosta uhrille B. aiheutui:

– vasemmalle lapaluun päälle pinnallinen pistohaava
– oikealle kaulalle pistohaava, jonka aiheuttanut veitsenisku on lävistänyt henkitorven
– oikealle selkään lapaluun ja selkärangan väliin pistohaava, jonka aiheuttanut veitsenisku on ulottunut oikeaan keuhkoon
– ilmarinta, hartiapunoksen vaurio, oikean nikamavaltimon tukos sekä hermovaurioita.

Uhrin B. saamat vammat vaativat välitöntä leikkaushoitoa hengen pelastamiseksi.

Uhri S. (nainen)

Iskettyään veitsellä uhria B. Bouanane jatkoi juoksuaan kohti uhria S. Bouanane löi uhria S. veitsellä voimakkaasti yhden kerran ylävartaloon.

Bouananen teosta aiheutui uhrille S. rintakehälle rintalastan vasemmalle puolelle pehmytkudokseen suuntautunut pistohaava.

Uhri V. (nainen)

Bouanane jatkoi juoksuaan Kauppiaskadulle ja löi uhria V. veitsellä voimakkaasti useita kertoja ylävartaloon. Bouananen teosta aiheutui uhrille V. kaulan ja hartian väliin kolme lähekkäin sijaitsevaa pistohaavaa. Pistohaavat aiheuttaneet veitseniskut ulottuivat syvälle. Veitseniskut vaurioittivat lapaluuta, rikkoivat rintakehän seinämän, mursivat kylkiluun sekä vaurioittivat keuhkoa, ruokatorvea ja aorttaa.

Uhri V. menehtyi saamiinsa vammoihin matkalla sairaalaan 18.8.2017.

Uhri AA. (mies)

Uhriin V. kohdistamansa teon jälkeen Bouanane löi yllättäen veitsellä uhria AA. voimakkaasti yhden kerran ylävartaloon.

Bouananen teosta uhrille AA. aiheutui oikean olkanivelen seudulle pehmytkudoksiin noin 10 cm syvyyteen ulottunut pistohaava.

Uhri SK. (nainen)

Uhreihin V. ja AA. kohdistuneiden tekojen jälkeen Bouanane jatkoi juoksuaan Brahenkadulle, jossa hän kohtasi uhrin SK. Bouanane juoksi uhrin SK. luokse ja löi tätä veitsellä takaapäin voimakkaasti useita kertoja ylävartaloon.

Bouananen teosta uhrille SK. aiheutui:

– Takaraivolle noin 6 cm mittainen haava.
– Kaulaan oikealle etupuolelle syvälle ulottunut pistohaava. Pistohaavan aiheuttanut veitsenisku on suuntautunut oikean alaleuan päältä vaurioittaen alanielua ja aiheuttaen merkittävää valtimo- ja laskimoverenvuotoa.
– Rintakehälle pistohaava. Pistohaavan aiheuttanut veitsenisku on pysähtynyt rintalastaan.
– Ylähuuleen viiltohaava.
– Puukotusvammat ovat aiheuttaneet nikamanvaltimon tukkeutumisen ja kasvohermon alahaaran vamman.

Bouananen uhriin SK. kohdistamat veitseniskut ovat aiheuttaneet massiivista verenvuotoa ja vaatineet välitöntä teho- ja leikkaushoitoa hengen pelastamiseksi.

Uhri T. (nainen)

Uhriin SK. kohdistuneen teon jälkeen Bouanene juoksi uhrin T. luokse ja löi tätä veitsellä voimakkaasti useita kertoja päähän ja ylävartaloon. Bouanane tarttui kiinni uhriin T. ja nosti veitsen uhrin T. kaulalle.

Paikalle saapunut poliisimies ampui Bouanenea, jolloin Bouanane ja uhri T. kaatuivat maahan, josta Bouanane otettiin poliisin hallintaan.

Bouananen teosta uhrille T. aiheutui:

– Kaksi syvää pistohaavaa kaulanseudulle. Toisen pistohaavan aiheuttanut veitsenisku on pysähtynyt lapaluun reunaan epäkäslihaksen alueella ja toinen veitsenisku on suuntautunut epäkäslihaksen etupuolelle.
– Oikealle ohimolle pistohaava.
– Viilto- ja pistohaavoja eri puolille päätä ja vartaloa.

  • 190
    Shares

Liity kannattajajäseneksi