Eurooppa Politiikka

AfD erotti Brandenburgin puoluejärjestön puheenjohtajan tämän osallistuttua nuorena kansallismielisen järjestön kesäleirille

Andreas Kalbitz. Kuva Professusductus / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

AfD:n puoluejohto erotti perjantaina Brandenburgin puoluejärjestön puheenjohtajan Andreas Kalbitzin.

Syynä erottamiseen ovat 48-vuotiaan poliittiset synnit kolmen vuosikymmenen takaa. Hän muun muassa osallistui kansallismielisen järjestön kesäleirille eikä ollut kertonut muista hairahduksistaan. Puoluehallitukseen kuuluva Andreas Kalbitz erotettiin äänin 7-5. Hän aikoo valittaa asiasta oikeuteen.

Kalbitz johdatti Brandenburgin AfD:n (Vaihtoehto Saksalle, Alternative für Deutschland) suurvoittoon viime syksyn osavaltiovaaleissa Kannatus kaksinkertaistui, kuten Sachsenissa ja Thüringenissä, jonka puheenjohtaja Björn Höcke on mainittu Kalbitzin ohella puolueen sisäisen ”Siiven” johtohahmoiksi. Suojelupoliisi tarkkailee tuhansia puolueen jäseniä. Brandenburgissa vilautettiin äskettäin koko puoluejärjestön asettamista tarkkailuun.

Juuri mainitut kaksi poliitikkoa ilmoittivat ”Siiven” (Flügel) lakkauttavan verkostonsa, jota puoluejohto oli siltä vaatinut. Suojelupoliisi ei usko tämän tapahtuneen, vaan ilmoittaa jatkavansa ”perustuslaille vihamielisten voimien” seurantaa.

Puoluejohto sanoi päätöksen perustuvan Kalbitzin vaikenemiseen HDJ:n (Heimattreue Deutsche Jugend) jäsenyydestä vuonna 1993 sekä myös Republikaanien jäsenyydestä vuosien 1993 ja 1994 vaihteessa. Puolueella on eräänlainen ”sopimattomien järjestöjen lista”, joiden jäsenyys tai mukanaolo vuosikymmenienkin takaa on este puolueeseen kuulumiselle. Suojelupoliisi väittää tietävänsä Kalbitzin HDJ-jäsenyydestä. Wikipediassa julkaistun kronologian perusteella suojelupoliisi seuraa pikkutarkasti valvomiaan henkilöitä.

Münchenissa 1972 syntynyt Kalbitz oli nuorena CDU/CSU:n yhteisen nuorisojärjestön Junge Unionin jäsen, sittemmin CSU:n jäsen.

Thüringenin sisäministeri Georg Maier (SPD) vaatii osavaltion AfD:n tekevän johtopäätöksiä Kalbitzin erottamisesta. Maier sanoo Kalbitzin olevan vain jäävuoren huippu. Demaripolitiikko on osavaltioiden sisäministerien kokousten puheenjohtaja.

Maier sanoo AfD:n voivan todistaa uskollisuutensa Saksan perustuslaille erottaessaan vielä suuren joukon poliitikkoja riveistään. Nyt eivät riitä muodollisuuksiin perustuvat ratkaisut, vaan äärioikeistolaiseen ajattelutapaan on tehtävä selvä pesäero.

Thüringenin sisäministeri Maier on ottanut maalitaulukseen osavaltion AfD:n johtomiehen Björn Höcken. Tämä veti puolueen vaalikampanjan suurvoittoon syksyn osavaltiovaaleissa. Maier nimittää häntä ”Flügelin” henkiseksi isäksi. Sisäministeri epäilee verkoston yhä toimivan, vaikka sen lakkauttamisesta on ilmoitettu.

Osavaltiovaaleissa AfD yli kaksinkertaisti äänensä nousten vasemmistopuolue Linken jälkeen toiseksi, samalla kun CDU kadotti kolmasosan äänestäjistään. SPD kadotti myös kolmasosan ja on enää 8 prosentin puolue, kun AfD sai 23 prosentin osuuden. Siitä alkaen AfD onkin ollut suojelupoliisin korostuneen mielenkiinnon kohteena.

Myös Linken maapäiväedustaja Katharina König-Preuss vaatii AfD:n ottavan kohteekseen Höcken sekä monia muita. Kalbitzin ulosheitto ei riitä, jos ”Siipi” ja sen vaikuttajat saavat pysyä puolueessa.

Saksassa on menossa erikoinen, sodanjälkeisen ajan kenties kummallisin vaihe poliittisessa vainossa, jossa suojelupoliisi näyttää toimivan ja jopa johtavan operaatioita laillista puoluetta vastaan. Jotakin samaa oli toki Liittotasavallan aikaisissa kommunistivainoissa. Toisaalla Stasi hoiteli omaa tonttiaan.

Verfassungsschutz on ottanut asiakseen toimia kohtalaisen mielivaltaisin perustein tutkivana viranomaisena, mutta myös tuomiolaitoksena, jolla ilmiantajina ja todistajina toimivat jahdin kohteen poliittiset kilpailijat. Eurooppalaisella kentällä tästä ei juuri käydä keskustelua, lukuunottamatta Saksan omaa mediaa.

Lähteet MDR (1, 2), Wikipedia.de.

  • 37
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset