Eurooppa

AfD:n jäseniä suojelupoliisin urkkijoiksi?

Verfassungsschutz Berlin. Kuva Wo st 01 / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0 DE

Berliinissä ilmestyvä Tagesspiegel kertoo useiden AfD:n jäsenten tarjoutuneen suojelupoliisin tiedottajiksi.

Tagesspiegel perustaa tietonsa Brandenburgin sisäministeriön lähteisiin. Vaihtoehto Saksalle -puolue (AfD, Alternative für Deutschland) on osavaltiossa kokonaisuudessaan sikäläisen suojelupoliisin erityisessä tutkinnassa, mikä on Saksassakin harvinaista.

Ministeriön lähteiden mukaan palveluksiaan tarjoavat pitävät ”äärioikeistolaisia” vaarana puolueelle. Käsitteellä viitataan AfD:n piirissä vaikuttaneen ”Flügel” -verkoston toimintaan. Suojelupoliisi on perustellut äskettäin aloitettua Brandenburgin erityistarkkailua juuri verkoston vaikutuksella. Nyt on käytössä sisäisen tiedustelun koko arsenaali.

Lehden saamien tietojen mukaan suojelupoliisi Verfassungsschutz on saanut vastaavia tarjouksia kaikkialla Saksassa sen jälkeen kun Brandenburgin laajasta urkinnasta uutisoitiin. Tuolloin osavaltion AfD:n johtoon palannut Andreas Kalbitz arvosteli ratkaisua. Hän sanoi sen politisoivan perustuslain suojeluviraston, josta nyt on tulossa hallituksen suojeluvirasto.

Tiedossa ei ole, kuinka paljon yksityisiä tiedottajatarjouksia on saatu, ei liioin onko suojelupoliisi niitä hyväksynyt. Virasto ei välttämättä ole erityisen innostunut ehdotuksista. Kyseessä ovat joka tapauksessa amatöörit, joiden tietojen luotettavuus ja motiivi on kysymys sinänsä.

Lähteet MDR, Tagesspiegel.

  • 27
    Shares