Eurooppa Politiikka

AfD:n perustajajäsen on vaikeuksissa palattuaan työhönsä yliopistoon – vaatii viranomaisia käynnistämään tutkinnan itsestään

Bernd Lucke. Kuva Robin Krahl / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Tutkikaa minut, vaatii AfD:n perustajajäsen kohdattuaan vaikeuksia palattuaan poliittisen uran jälkeen yliopistomaailmaan.

Hampuriin yliopistoon palannut kansantaloustieteen professori, dosentti Bernd Lucke pyytää perustuslain suojeluvirastoa tutkimaan, onko hän Saksan perustuslakia kunnioittava kansalainen. ”En ole oikeutettu virkaan, mikäli ylioppilaskunnan syytökset pitävät paikkansa”.

Bernd Lucke palasi yliopistoon ´politiikkavapaan´ jälkeen. Hän oli perustamassa AfD-puoluetta, oli sen puheenjohtaja sekä kärkiehdokas eurovaaleissa. Hän erosi AfD:stä jo 2015. Tästä huolimatta paluu yliopistoon on ollut vähemmän miellyttävä.

”Natsisika”

Hänen luentojaan on häiritty äänekkäin protestein ja niitä on jouduttu myös keskeyttämään. Luckea nimiteltiin ”natsisiaksi” ja hänen mielipiteitään on muun ohella väitetty perustuslain vastaisiksi. Harmistunut professori on pyytänyt Hampurin osavaltion tiedeministeri Katharin Fegebankia tekemään tutkintapyynnön, jotta voitaisiin todeta Lucken kunnioitus perustuslaille, jota hän myös aktiivisesti puolustaa.

Joukkoprotestit Luckea vastaan kutsui koolle yliopiston ylioppilaskunta. Kannanotossaan se muun ohella syytti häntä provokaatiosta, kun tämä keskeytyneen luennon päätteeksi istahti opiskelijoiden keskelle. Julkilausumassa kuvailtiin hänen ottaneen opiskelijat suojakseen.

Vihreä ministeri Fegebank suhtautui Lucken tutkintapyyntöön pidättyväisesti asiaa koskevassa keskustelussa Die Zeit -aikakauslehden verkkosivulla. Kaikki tulee tehdä sen hyväksi, että Lucke voi pitää luentonsa järjestyneesti. ”Olette kuitenkin perustanut puolueen, joka nyt kulkee äärioikeistolaista laitaa. Tätä vastuuta ei kukaan voi teiltä pois ottaa”, sanoi ministeri.

Yliopisto on tuominnut häiriöt. ”Ne ovat vastoin perustuslaissa taattua tieteen vapauden suojaa”, sanottiin virallisessa lausunnossa.

Presidentti tuomitsee häirinnän

Liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier on arvostellut häirintää painokkaasti. Saksassa ”ei tarvita puhumisen vapauden aggressiivista estämistä, uhkailua ja päällekarkauksia”. Tämä koskee suhtautumista niin poliitikkoihin kuin luentosalien kiisteltyihin professoreihin, sanoi liittopresidentti.

Steinmeier on nimiä mainitsematta tuominnut myös entisen sisäministerin Thomas de Maizieren (CDU) luennon sabotoinnin, johon Göttingenin vanhalla raatihuoneella syyllistyi satapäinen vasemmistolainen mielenosoittajajoukko. Hampurin yliopistossa oli estetty aiemmin FDP:n puheenjohtajan Christian Lindnerin esiintyminen.

Häirinnässä mukana myös Antifan aktiiveja

Neljä tapausta viikon sisällä. Neljä kertaa: ei keskustelua, argumenttien vaihtoa, valmiutta edes sallia toiselle mielipidettä. Joka ei sovi omaan maailmankuvaan, buuataan alas ja salista ulos.

Lucken ensimmäisessä esiintymisessä häiritsijöinä oli monen sadan opiskelijan joukko. Mukana oli myös Antifan aktiiveja. Lindnerin esiintymisen esti yliopisto perustellen, että kyseessä olisi ollut puoluepoliittinen tilaisuus. Tätä ei sovellettu Linken liittopäiväryhmän pj. Sahra Wagenknechtin taloustieteelliseen luentoon Hampurissa. Lindner protestoi yliopiston mielivaltaa ja kertoi olleensa kymmeniä kertoja vastaavissa tilaisuuksissa.

Lucken luentojen häirintää ja estämistä on arvosteltu Berliinissä laajalla kirjolla, mukana myös vihreät. Linken suunnalta väitettiin myrkyllisen keskusteluilmapiirin alkaneen äärioikealta. AfD:n taholta syytettiin vasemmiston ja vihreiden ”mielipidetotalitaristeja”.

Lähteet n-tv (1, 2, 3, 4)

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa