Kotimaa Maahanmuutto

Afgaani sai kolmesti kielteisen turvapaikkapäätöksen ja valitti Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen – EIT katsoi valituksen perusteettomaksi

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin. Kuva Adrian Grycuk / Flickr / CC BY-SA 3.0 PL

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) antoi 9. heinäkuuta Suomea koskevan ratkaisunsa turvapaikanhakijan palauttamista Afganistaniin koskevassa asiassa.

Afgaani haki Suomesta kansainvälistä suojelua kaikkiaan kolme kertaa vuosina 2015, 2018 ja 2019 Afganistaniin palauttamista vastaan. Maahanmuuttovirasto kuitenkin hylkäsi hänen turvapaikkaa ja oleskelulupaa koskevan hakemuksensa. Samalle kannalle päätyi myös hallinto-oikeus, joka hylkäsi valitukset.

Ensimmäistä turvapaikkahakemusta koskeva valitusasia raukesi sen jälkeen, kun afgaani itse perui valituslupahakemuksensa korkeimmalle hallinto-oikeudelle (KHO). KHO puolestaan hylkäsi toisen ja kolmannen valituslupahakemuksen.

Afgaani ei antanut periksi vaan teki EIT:lle valituksen, jossa hän väitti, että hänen palauttamisensa Afganistaniin loukkasi Euroopan ihmisoikeussopimuksen 2 artiklaa (oikeus elämään), 3 artiklaa (kidutuksen ja epäinhimillisen kohtelun kielto), 13 artiklaa (oikeus tehokkaaseen oikeussuojakeinoon) ja 14 artiklaa (syrjinnän kielto) yhdessä 3 artiklan kanssa.

EIT antoi Suomelle väliaikaismääräyksen, jonka mukaan valittajaa ei saanut käännyttää ennen kuin hänen asiansa EIT:ssä oli käsitelty. EIT poisti väliaikaismääräyksen 29. toukokuuta.

Ratkaisussaan 9. heinäkuuta 2020 EIT katsoi valituksen olleen ilmeisen perusteeton eikä ottanut valitusta tutkittavaksi. EIT:n mukaan ei ole olennaista syytä uskoa, että henkilöön kohdistuisi todellinen riski Euroopan ihmisoikeussopimuksen 2 ja 3 artiklan vastaisesta kohtelusta, jos hänet käännytettäisiin Afganistaniin vallitsevissa olosuhteissa.

Artiklan 13 ja 14 yhdessä 3 artiklan kanssa mukaisten valitusten osalta EIT katsoi, että valittaja ei ollut käyttänyt tehokkaita kansallisia oikeussuojakeinoja.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit