Eurooppa Maahanmuutto

Afgaani yritettyään 30 kertaa laittomasti rajan yli Bosniassa: ”Me yritämme uudelleen”

Laittomia siirtolaisia Serbian ja Makedonian rajalla lokakuussa 2015 matkalla kohti Länttä. Kuva Shutterstock.

Ibrahimin tarina ei ole ainutlaatuinen laittomien siirtolaisten ollessa kyseessä. Bosniaan juuttunut afgaani on perheensä kanssa yrittänyt rajan yli Kroatiaan jo 30 kertaa.

Ibrahimin epäonneksi Kroatian rajapoliisi on onnistunut estämään joka ikisen laittoman rajanylityksen yrityksen. Jos Ibrahim onkin päättäväinen, niin sitä on myös Kroatian poliisi. Eräässä kahakassa viranomaisten kanssa jopa Ibrahimin matkapuhelin särkyi, kertoo AFP.

Afgaani ei halua jäädä Bosniaan. Sen sijaan hän haluaa matkustaa Kroatian läpi pidemmälle länteen Sloveniaan tai Italiaan.

– Me yritämme uudelleen, laiton siirtolainen korostaa.

Pakistanilainen Rashid Mahmud on oleillut Bosniassa jo kahden vuoden ajan. Hänkin haluaa edemmäs länteen.

– Ainoa pyyntöni YK:lle ja EU:lle on, että avatkaa rajat ja päästäkää pakolaiset liikkeelle, Mahmud anoo.

27 kertaa laitonta rajanylitystä yrittänyt pakistanilainen haluaa Espanjaan tai Portugaliin. Mies majailee nyt ulkona, koska laittomat siirtolaiset polttivat joulukuussa leirin, jossa mies asusteli aiemmin.

Bihaćin asukkaat eivät ole tyytyväisiä valtavien siirtolaislaumojen oleiluun asutusalueiden lähettyvillä. Paikalliset vastustavat laittomien siirtolaisten siirtymistä poltetun leirin tilalle rakennettuun kompleksiin ja ovat organisoineet leirin edustalle 24/7 vartion.

Vastustus kumpuaa aikaisemmista kokemuksista. Vartioita järjestelemässä ollut taideopettaja Sej Ramić pitää EU:n toimintaa tekopyhänä.

– He yrittävät muuttaa Bosnian parkkipaikaksi siirtolaisille, joita he itse eivät halua, Ramić toteaa.

Kroatian rajan tuntumassa sijaitsevissa Bihaćissa, Cazinissa ja Velika Kladušassa oleili viime syksynä yli 7000 laitonta siirtolaista.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit