Eurooppa Maahanmuutto

Afgaanit saapuvat Eurooppaan isolla rahalla – palaavat joutuvat usein kärsimään taloudellisia tappioita

Kuva Wikimedia Commons.

Eurooppaan saapuvat afganistanilaiset tarvitsevat suuria summia matkaansa varten, eikä rahoille aina saa katetta. Kotimaahansa palaavat joutuvat joskus toteamaan kärsineensä taloudellisia tappioita maan työllisyystilanteen vuoksi. Kaikki eivät kuitenkaan lähde Eurooppaan hyvän toimeentulon perään.

Waseeq Surkhrodi (26) päätti jäädä Afganistaniin ja tehdä uransa siellä. Bacht Kamal (39) on seitsenlapsisen perheen isä, joka vuonna 2016 matkusti Itävaltaan kymmenen kuukaudeksi 8 000 eurolla. Naeem Sharifi (36) haluaisi myös lähteä Eurooppaan, mutta hänellä ei ole taloudellisia mahdollisuuksia tehdä niin, koska hän on myös isä, jolla on kaksi poikaa ja tyttö. Kronen Zeitung kertoo afganistanilaisten kokemuksista ja näkemyksistä maastamuuttoon.

– Afganistanin kansalaisena sanon, että omalla maalla pitäisi olla etusija, sanoo Waseeq Surkhrodi. Sen sijaan, että hän olisi vuonna 2014 lähtenyt Eurooppaan kuten monet ystävänsä, hän aloitti opiskelun yliopistossa Pakistanissa. Viisi vuotta myöhemmin hän on nyt liiketoiminnan kehityspäällikkö kuivattujen ja tuoreiden hedelmien jalostusyrityksessä Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa. 26-vuotias kehityspäällikkö käyttää pukua, ja hän kertoo ylpeänä, että yritys vie tuotteitaan Euroopan markkinoille, Lontooseen.

– Myös brittiläiset ihmettelevät, kuinka näin korkeatasoiset afganistanilaiset tuotteet ovat mahdollisia, Surhkrodi toteaa.

Monilla on Afganistanista takapajuinen käsitys, ja sen vuoksi Waseed päätti jäädä maahansa auttaakseen sen kehittymistä.

– Ajatellaan, että Afganistan sodan repimä maa, jolla ei ole mitään tarjottavaa. Juuri siksi jäin tänne ja päätin työskennellä Afganistanin jälleenrakentamisen eteen Eurooppaan lähtemisen sijaan. Mutta täytyy myös sanoa, että perheeni ei pakottanut minua lähtemään Eurooppaan, kun ovet olivat auki, Surhkrodi sanoo.

Hänen mukaansa Eurooppaan lähteneet ovat liikkeellä muiden antaman esimerkin vuoksi.

– He lähtivät, koska ajattelivat, että ”serkkuni meni Eurooppaan, miksi minun ei pitäisi mennä sinne myös? ”, Surhkrodi muistuttaa.

Perheeni ei pakottanut minua lähtemään Eurooppaan, kun ovet olivat auki.

Kaikki eivät kuitenkaan saa jäädä vauraaseen Eurooppaan. Ongelmaksi on muodostunut se, että Afganistaniin paluu aiheuttaa usein merkittäviä taloudellisia tappioita. Waheed Surhkrodi on seurannut, miten muutto Eurooppaan on vaikuttanut hänen ystäviensä elämään, erityisesti heidän palattuaan.

– He ovat keskeyttäneet opintonsa. Perheet ovat myyneet omaisuutta toivoen, että siirtolaispojan elämä on parempi ja että tämä tuo koko perheen Eurooppaan tai korvaa muuttoa varten myydyn omaisuuden Euroopassa ansaitulla rahalla, Surhkrodi sanoo.

90 prosenttia hänen ystävistään on palannut ja menettänyt matkaa varten keräämänsä rahat.

– Osalla oli hyvät työpaikat ja suuret palkat [Afganistanin mittapuun mukaan], mutta he halusivat mennä Eurooppaan. Nyt he ovat työttömiä, koska kaikki rajallisten työmarkkinoiden työpaikat ovat jo menneet. Monet ansaitsevat nyt neljänneksen vähemmän kuin ennen, Surhkrodi sanoo.

Kabulissa on epävarmuutta, mutta siellä voi elää

Tammikuussa 2016 Bacht Kamal, seitsemän lapsen isä, saapui Itävaltaan 8 000 euron turvin Iranin, Turkin ja Kreikan kautta. Kymmenen kuukauden kuluttua hän palasi Afganistaniin, sillä hänen turvapaikkahakemuksensa oli edelleen käsittelemättä. Kamal hyödynsi Kansainvälisen maahanmuuttojärjestön (IOM) tarjousta ja palasi takaisin Kabuliin saatuaan 3 300 Yhdysvaltain dollaria (noin 2 900 euroa) paluurahaa, joka on tarkoitus käyttää myymälän avaamiseksi Kabuliin.

Hänen perheensä sai palattuaan vuokratukea kolme kuukautta. Bachtin mukaan osa paluun kustannuksista oli maksettava omista rahoista, joten hän menetti tämän vuoksi rahansa ja liiketoimintansa. Hänen mukaansa Kabulissa on monia epävarmuustekijöitä, itsemurhaiskuja, rikollisuutta, mutta siellä voi kuitenkin elää.

Kaikki halukkaat eivät voi lähteä Eurooppaan

Kaikkialla Afganistanissa on halua lähteä Eurooppaan. Pohjois-Afganistanissa asuva 36-vuotias Naeem Sharif pitää veljensä kanssa ruokakauppaa. Hän on ajatellut usein lähtöä Turkin ja Kreikan kautta Eurooppaan, mutta hänellä ei ole siihen tarpeeksi rahaa. Rahat eivät riitä, varsinkin jos laskee koko perheen hinnan [kymmenen kertaa 4 000 euroa].

Yksi hänen ystävistään palasi Saksasta. Paluun syyksi tämä oli kertonut, että työ oli vaikeaa ja kulttuurierot suuret. Hänen ystävänsä on uskonnon suhteen konservatiivinen.

Korjattu ulkoasua 16.2 klo 16:15

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit