Muu maailma

”Afrikalla menee paremmin kuin uskomme”

Kuva Paul Keller / Flickr / CC BY 2.0
”Afrikalla menee paremmin, kuin uskomme”, kertoo entinen Somaliassa, Etiopiassa ja Norsunluurannikolla työskennellyt Sveitsin suurlähettiläs. ”Useilta Afrikan maiden pakolaisilta voidaan poistaa pakolaisstatus.”

”Afrikka ei ole täynnä kurjuutta, nälkää ja sotia”, kertoo Dominik Langenbacher sveitsiläiselle Blick-lehdelle. Dominik Langenbacher on toiminut aiemmin Sveitsin suurlähettiläänä Somaliassa, Etiopiassa ja Norsunluurannikolla. Haastattelussa Langenbacher kertoo, miksi monilta Afrikan maiden asukkailta voidaan poistaa pakolaisstatus.

Afrikassa on tapahtunut kehitystä. Talous ja politiikka ovat ottaneet suuria askelia ja useimmat maat ovat hyötyneet viimeisen kymmenen vuoden talouskasvusta. Esimerkkinä entinen diplomaatti kertoo, että köyhyysraja on noussut yhdestä kahteen dollariin päivässä. Tämä lisäksi on olemassa huippumaita, kuten Botswana, jossa kaivetaan timantteja ja voittoa jaetaan niin, että ”kaikki kansalaiset hyötyvät siitä”.

Ghana on edistynyt demokratia, joka elää kaakaosta, kullasta ja öljystä. Somaliassa sisällissota on loppunut ja maa on muuttunut rauhalliseksi. Näistä esimerkeistä ei keskustella, kertoo Afrikan asiantuntija.

Euroopan maahanmuuttopolitiikka on vanhentunut

Huolimatta useiden maiden vakiintuneista olosuhteista, Eurooppaan tulee edelleenkin ihmisiä Afrikasta. Tämä johtuu siitä, ettei Euroopan pakolaispolitiikkaa ole sovitettu ja päivitetty tämän hetken tilanteeseen, kertoo Langenbacher.

Suurin osa afrikkalaisista ei ole oikeutettu pakolaisstatukseen. Maiden, kuten Somalia, kohdalla tulisi linjaa tarkistaa. Minun mielestäni uudet tulijat Somaliasta voidaan lähettää takaisin, kertoo entinen suurlähettiläs.

Langenbacher:in mielestä afrikkalaiset eivät ole tulleet Eurooppaan töihin, vaan nostamaan sosiaaliavustuksia. Tämän lisäksi ainakin somaleille ja eritealaisille on selvää, ettei heitä palauteta takaisin lähtömaihinsa.

Eurooppalaiset arvioivat afrikkalaiset usein väärin. Heillä on eloonjäämisstrategia ja he ovat hyvin luovia, kertoo maahanmuuttoasiantuntija.

Afrikkalaiset ovat opportunisteja, ja siksi heille toisen maan ”sosiaaliturvan saaminen on tuottavaa, eikä hävettävää … jos toinen maa on riittävän hyväuskoinen jotain antaakseen, on se jonkun otettava vastaan”, valaisee Langenbacher tutuksi käynyttä afrikkalaista mentaliteettia.

Tiukemmat säännöt uusille tulijoille

Langenbacherin mielestä edes kehitysapu ei pidättele kasvavia joukkoja maassaan.

Tämä on fantasia. Mikään ei pidättele näitä ihmisiä. He lähtevät liikkeelle, koska uskovat löytävänsä paremmat olosuhteet Euroopasta. Heitä eivät pysäytä muurit eikä keräilyleirit. Nämä ihmiset löytävät tiensä läpi kuin vesi, hän painottaa.

Ainoa asia mikä voi pysäyttää ihmisvyöryn, on sosiaalitukien maksamisen lopettaminen. Meidän on näytettävä näille maahanmuuttajille, että he voivat tulla töihin, ja tätä varten on haettava työviisumi, ehdottaa entinen diplomaatti.

Kehitysapurahat poistettava korruptoituneilta hallituksilta

Kehitysapurahat ovat joillekin Afrikan maille tärkeitä, mutta korruptoituneilta hallituksilta ne on leikattava välittömästi pois ja kontrollia on lisättävä.

Sveitsi leikkasi 90-luvulla Kenian kehitysapurahoja, kun eräässä hotellikorkeakoulun projektissa havaittiin korruptiota. Kolmelle vuodelle suunniteltu 16 miljoonan Sveitsin frangin apu ajettiin nolliin, kertoo Langenbacher.

Afrikan nälänhädät ovat usein itsetehtyjä

Kaiken muun lisäksi Afrikan nälänhädät – lukuun ottamatta sota-alueita – ovat kotikutoisia.

Kehitysmaissa hallitukset pyrkivät usein tukemaan maanviljelijöitä suoraan. Tästä on usein seurauksena se, että nämä viljelevät vain omaan tarpeeseen, ja tämä taas johtaa nälänhätiin huonoina aikoina. Jo tämän asetelman muuttaminen poistaisi Afrikan nälänhädän. Pelkästään Somalian Jubba-jokilaakso voisi ruokkia koko Afrikan sarven. Viljelyyn olisi vain panostettava ja tehtävä se oikein, kertoo Langenbacher.

Maanviljelijöille voisi kehitellä sovelluksen, joka kertoo, koska sateet tulevat ja mistä sadosta saa milloinkin parhaan hinnan, Afrikan asiantuntija ehdottaa.

 

 

 

 

  • 955
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset