Kolumnit

Afrikan ongelmamantereen todellinen koko

Kuva Wikimedia Commons.

Afrikan kokoon perehdytään jo koulussa, vaikkakin kokovertailu saattaa olla muodostettu eri tavalla kuin tunnettu saksalainen tietokonegraafikko Kai Krause sen esittää omassa blogissaan.

Kai Krausen blogin, joka perustaa esityksensä lontoolaisen Royal Geographic Society – gallerian esitykseen, lisäksi on olemassa erittäin hyvä sivusto The Truesize, jossa voi itse vertailla maiden keskinäisiä pinta-alasuhteita.

Kai Krausen blogista löytyy kuva, joka havainnollistaa, miksi Afrikan ongelmien ratkaisu siirtämällä ne muiden kannettavaksi on yksinkertaisesti mahdotonta.

Jo ensimmäinen vilkaisu kuvaan kertoo, että Afrikka on suurempi, kuin USA, Kiina, Intia, Japani ja Eurooppa yhteensä. Yksin Sahara on yhtä suuri USA:n kanssa, ja Saharan koko on vain kolmannes Afrikasta.

Jos USA:n, Kiinan, Intian, Meksikon, Papua-Uusi-Guinean, Ruotsin, Japanin, Saksan, Norjan, Italian, Uuden Seelannin, Iso-Britannian, Nepalin, Bangladeshin ja Kreikan pinta-alat lasketaan yhteen (30 102 000 neliökilometriä) saadaan kokoon melkein Afrikkaa vastaava alue, 30 221 000 neliökilometriä.

Ongelmamanner Afrikka

Afrikan ongelmien vertailu muun maailman kanssa on vajavainen, jos mukaan ei oteta vielä väestömääriä ja YK:n väestönkasvun ennusteita. Afrikan väestönkasvu näyttää viime aikoina päässeen vauhtiin, joka on muuttumassa räjähdykseksi.

Unicefin laskelmien mukaan maanosan väestömäärä nousee 2,5 miljardiin ihmiseen vuoteen 2050 ja 4 miljardiin ihmiseen vuoteen 2100 mennessä.

Kaikkeen edellä kerrottuun nojaten on syytä esittää kysymys, uskooko muu maailma todella pystyvänsä ratkaisemaan Afrikan ongelmat kansojen siirroilla, vai olisiko syytä istua alas ja kehittää paikallisia oloja ja mahdollisuuksia parantavia ratkaisuja?

Lähteet: Kai Krause – blogiThe Truesize

Korjattu väestömääriä 6.7 klo 23:40

Liity kannattajajäseneksi

Kansalaisen verkkokauppa