Eurooppa Maahanmuutto

Afrikan unionin maat eivät hyväksy turvapaikanhakijoiden pakkopalautuksia

Kotiin palanneita somaleja Mogadishun kansainvälisellä lentokentällä. Kuva UNSOM Somalia / Flickr / public domain.

Institute for security studies -järjestön (ISS) kaksi tutkijaa, Tsion Tadesse Abebe ja Aimée-Noël Mbiyozo kertovat, että EU-komission ehdotus uudeksi maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikaksi saattaa aiheuttaa vakavaa haittaa Afrikan unionin ja Euroopan unionin välisiin neuvotteluihin.

Lokakuussa EU-komissio esitteli suunnitelman uudeksi koko Euroopan unionin maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikaksi. Suunnitelmassa korostuu kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden siirtolaisten palautukset lähtömaihin, mikä ei ole Afrikan maiden mieleen.

Merkittävä osa palautuksista kohdistuu Afrikkaan. Keskimäärin 370 000 siirtolaista saa kielteisen turvapaikkapäätöksen Euroopasta vuosittain, ja kolmasosa palautuksista kohdistuu Afrikan maihin.

Laittomia siirtolaisia Välimerellä matkalla kohti Euroopan unionia. Kuva US Navy / Wikimedia Commons / public domain.

Afrikan unioni (AU) sekä monet Afrikan maat ovat vastustaneet Euroopan unionista suuntautuvia palautuksia ja painottaneet, että palautusten tulee perustua vapaaehtoisuuteen. Afrikka haluaa edistää vapaata liikkuvuutta ja vapaakauppaa.

Siirtolaisten palautukset ovat monelle Afrikan maalle poliittisesti kuuma peruna. Malille tarjottiin 160 miljoonaa dollaria vuonna 2016 yhteistyöstä palautuksissa, mutta maa joutui kieltäytymään tarjouksesta maassa vallinneen yleisen mielipiteen vuoksi.

Kun Gambia allekirjoitti samanlaisen sopimuksen toukokuussa 2018, mediatiedot Saksasta karkotetuista johtivat joukkomielenosoituksiin, ja hallitus lopetti yhteistyön palauttamisten suhteen.

Tähän mennessä vain Cap Verde on allekirjoittanut EU:n kanssa sopimuksen palautuksista. Etiopia, Gambia ja Norsunluurannikko ovat solmineet aiesopimuksen.

Silti ei ole lainkaan varmaa, että maiden suostumus ottaa vastaan palautettavia siirtolaisia johtaisi missään vaiheessa suurten palautusmäärien hyväksymiseen.

Kotiin palanneita somaleja Mogadishun kansainvälisellä lentokentällä. Kuva UNSOM Somalia / Flickr / public domain.

Afrikan maiden hallitusten vastustusta ajaa talous. Vuonna 2018 Afrikan maat saivat 46 miljardia dollaria enimmäkseen Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa oleilevilta afrikkalaislähtöisiltä siirtolaisilta.

EU:n ja AU:n Cotonoun sopimuksen voimassaolo päättyi helmikuussa 2020, eikä sitä ole uusittu. 48 sopimuksen allekirjoittajamaata AU:n kaikista 79 maasta vastustaa voimakkaasti siirtolaisten pakkopalautuksia. EU puolestaan haluaa Afrikan mailta sitovan sopimuksen palautettavien siirtolaisten vastaanottamisesta, joten vakava ristiriita saattaa vaarantaa uuden sopimuksen syntymisen.

Myös EU-komission Afrikan ja EU:n strategiaan liittyvässä yhteisessä tiedonannossa ja neuvoston päätelmissä palautusten edistäminen korostuu. Neuvottelut tästä sopimuksesta on siirretty vuoteen 2021.

Neuvotteluissa afrikkalaisia osapuolia on hiertänyt turvallisuutta korostava lähestymistapa afrikkalaiseen muuttoliikkeeseen. Afrikkalaiset neuvottelijat ovat jatkuvasti vastustaneet valtioiden pakottamista ottamaan takaisin palautettavat kansalaisensa ja kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit