Eurooppa Maahanmuutto

Afrikka-asiantuntija varoittaa seuraavasta siirtolaiskriisistä

Kuva Wikimedia Commons.
Afrikka-asiantuntija varoittaa, että seuraava siirtolaiskriisi on jo näköpiirissä.

Afrikan väestö jatkaa räjähdysmäistä kasvuaan samalla kun länsimaiden kehitysapu Afrikan maihin jatkuu. Afrikka-asiantuntija Stephen Smith sanoo, että  tulevina vuosikymmeninä nuoret afrikkalaiset pyrkivät muuttamaan vauraaseen Eurooppaan hitaasti kehittyvistä kotimaistaan, jotka eivät pysty tarjoamaan heille työtä.

Ikäpyramidi on sellainen, että 40 prosenttia väestöstä on nuorempia kuin 15 vuotta. Siirtolaisuuspaine voi vain kasvaa, Smith toteaa.

Smithin mukaan yleisesti kuvitellaan, että Eurooppaan saapuvat siirtolaiset tulevat köyhistä ja toivottomista oloista. Hänen mukaansa siirtolaiset ovat kuitenkin afrikkalaista keskiluokkaa: heillä on tietoa maailmasta, he tietävät mihin mennä, he ovat Facebookissa, heillä on matkapuhelimet ja 2-3 000 dollaria rahaa matkaa varten.

Länsimaiden kehitysapu saattaa Smithin mukaan myös vaikuttaa siirtolaisuuteen epäedullisesti.

Kyseessä on kauhea paradoksi. Kehitysapu, sitä on kokeiltu jo 60 vuotta. Onko sillä ollut menestystä? hän kysyy.

Smith ei kuitenkaan henkilökohtaisesti usko raja-aitoihin massasiirtolaisuuden hillitsijänä.

Kun ajattelee haasteen suuruusluokkaa – nykyään saapuu 200 000 afrikkalaista joka vuosi – jos heitä tulee kymmeniä miljoonia, mitkään raja-aidat eivät pidättele, hän maalailee Euroopan tulevaisuutta.

Smith on yksi lukuisten asiantuntijoiden joukossa, jotka varoittavat Afrikasta suuntautuvasta siirtolaiskriisistä. Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker puolestaan on sanonut, että ”Eurooppa on mennyttä ilman siirtolaisuutta” ja vaatinut laatimaan keinoja lailliseen Eurooppaan suuntautuvaan siirtolaisuuteen.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa