Kotimaa Rikos

Afrikkalaismies raiskasi naisen ”unitilassa”

Helsingin hovioikeuden seinää. Kuva Gunnar Finne / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Tapahtumasarja sai alkunsa, kun nainen lähti heinäkuussa 2016 baari-illan jälkeen Saharan alapuolisesta Afrikasta kotoisin olevan miehen, tämän tyttöystävän ja kavereiden kanssa jatkoille tyttöystävän asuntoon.

Illanvieton päätyttyä taksi oli tilattu ja nainen oli poistumassa afrikkalaismiehen kavereiden kanssa, kun hän huomasi, että puhelin jäi asuntoon.

Kun nainen palasi asuntoon hakemaan omaisuuttaan, afrikkalaismies varoitteli kavereistaan, joista yksi oli ahdistellut naista illan aikana. Afrikkalainen ja tyttöystävä tarjosivat mahdollisuutta jäädä yöksi asuntoon, minkä tarjouksen nainen ottikin vastaan.

Vaatteet päällä nukkumaan mennyt nainen heräsi aamulla pikkuhousut nilkoissa vain havaitakseen, että ”seksiä oli harrastettu”. Vieressä makasi afrikkalaismies housut nilkoissa.

Nainen poistui pikaisesti talosta ja otti siitä kuvan paikan tunnistamisen helpottamiseksi. Ystävättärensä kanssa nainen palasi talon lähettyville ja soitti poliisin paikalle. Afrikkalaismies päästikin poliisit asuntoon ja nainen vietiin lääkäriin.

Järkyttyneenä nainen lähti viikon kuluttua tapahtumista Maltalle töihin. Siellä alkoholin käyttö oli runsasta ja nainen oli kykenemätön huolehtimaan itsestään. Seurauksena oli raiskaus.

Kriisiapua Maltalla saatuaan ja Suomeen palattuaan nainen meni lääkäriin, koska voi edelleenkin huonosti afrikkalaismiehen raiskauksen vuoksi. Maltallakin heinäkuun tapahtumat olivat saaneet aikaan ahdistusta ja paniikkikohtauksia. Vielä oikeudenkäynnin aikoihinkin vuonna 2019 nainen ahdistui nähdessään tummia miehiä.

Alkuvuonna 2019 afrikkalaismies selitti käräjäoikeudessa, että mitään yhdyntää ei ollut tapahtunut. Hän oli aamulla ilman boksereita koska oli yön aikana potkinut housut jalasta ja ”aamuerektiokin oli normaali”. Aivan yllättäen tyttöystävän äiti oli herättänyt hänet aamulla ja sanonut poliisin olevan ovella.

Käräjäoikeus piti naisen kertomusta uskottavana ja muun muassa DNA-näytteisiin perustuvan todistusaineiston nojalla tuomitsi 38-vuotiaan afrikkalaismiehen raiskauksesta 1 vuodeksi 8 kuukaudeksi vankeuteen.

Afrikkalaismies oli tyytymätön tuomioon ja valitti hovioikeuteen, joka käsitteli asian maalis- ja elokuussa 2020. Mies vaati ensisijaisesti syytteen hylkäämistä tai toissijaisesti rangaistuksen alentamista ja tuomiota ehdollisena. Vaatimustaan mies perusteli sillä, että jos yhdyntä olisikin tapahtunut, se oli tapahtunut miehen ollessa ”unitilassa”.

Hovioikeuden käsittelyssä nainen kertoi tapahtumista loogisesti samoin kuin aiemmin käräjäoikeudessa. Hovioikeus ei nähnyt syytä muuttaa afrikkalaismiehelle langetettua vankeusrangaistusta. Käräjäoikeuden määräämä 2000 euron korvaus tilapäisestä haitasta jäi myös voimaan. Sen sijaan korvauksia kärsimyksestä hovioikeus korotti 3000 euroon käräjäoikeuden määräämästä 2000 eurosta.

Asianajajien kuluja oikeuskäsittelyissä syntyi yhteensä 10 221 euroa, mistä summasta afrikkalaismies joutuu korvaamaan valtiolle 6123 euroa naisen asianajokuluja. Loput eli miehen omat asianajokulut jäävät valtion vahingoksi afrikkalaismiehen taloudellisten olosuhteiden vuoksi.

Lähteet Helsingin hovioikeuden ja Helsingin käräjäoikeuden tuomiot.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Kansalaisen verkkokauppa