Eurooppa

Ahdistelut Ruotsissa ovat seurausta mm. pohjoismaisesta alkoholikulttuurista

Ruotsin poliisi julkaisi toukokuussa raportin, jossa kartoitettiin seksuaalisia ahdistelutapauksia. Etupäässä raportissa puhutaan nuoriin tyttöihin kohdistuneista seksuaalisista ahdisteluista.


Raportin mukaan nuoria tyttöjä ahdistellaan lähes kaikkialla julkisilla paikoilla, mutta varsinkin kouluissa he joutuvat kokemaan ahdistelua päivittäin. Kouluissa tyttöjä esimerkiksi ahdistetaan poikajoukon toimesta nurkkaan, jonka jälkeen tyttöjen iholle pyritään kiinni. Samoin mainitaan bussit ja uimahallit, joissa pojat pyrkivät tyttöjen ihoille kiinni. Lisäksi kerrotaan, että sosiaalinen media on yksi suurimpia ahdistelupaikkoja, jossa jopa ihan pienet tyttölapset joutuvat seksuaalisten ehdotusten ja huorittelun kohteeksi. Kouluympäristö on kaikista pahinta aluetta.

Seksuaalisia ahdisteluja alle 18 vuotiaita tyttöjä kohtaan kuvaava luku on valtava. Vaikka vuonna 2015 oli jonkin verran laskua vuodesta 2014 niin vuonna 2015 ilmoitettiin noin 2500 tapausta, joissa ahdisteltiin alle 15- vuotiaita tyttöjä, sekä yli 3300 tapausta, jossa ahdisteltiin 15- 17- vuotiaita tyttöjä. Luvut ovat olleet kuitenkin nousujohteisia vuosituhannen vaihteesta alkaen. Tilastojen mukaan tytöt ikäryhmässä 14- 15- vuotta ovat erityisen vainon kohteena.

Ahdistelun muodot ovat moninaiset. On yksittäisiä miehiä, mutta on myös suuria ryhmiä. Monet ahdistelut tapahtuvat ruuhkassa tai väkijoukossa, jossa mies työntää kätensä takaapäin tyttöjen housuihin tai paidan alle. Tyttöjä yritetään pussata väkisin. Monissa tapauksissa yksin liikkeellä oleva tyttö piiritetään 5- 6 hengen joukolla, jossa tyttöä pidetään väkisin kiinni ja hänet yritetään riisua alasti. Joku joukosta saattaa kuvata tapahtumaa. Myös monenlainen halailu on yleistä.

Joitakin tekijöitä on tunnistettu ja heidät on voitu identifioda. Ne, joita on pystytty identifioimaan, tulevat Afganistanista, Eritreasta ja Somaliasta. Pahimpia ahdistelukaupunkeja ovat Tukholma, Malmö, Göteborg, Örebro ja Eskilstuna.

Nuorille tytöille kehittyy jo hyvin nuorena monia selviytymiskeinoja välttää ahdisteluja. Tavallisia tapoja ovat kännykkään puhuminen tai teeskentely, että puhuu. Tiettyjen paikkojen ja miesjoukkojen välttely. Iltaisin kierretään kaukaa tyhjät ja hämärät paikat.

Lisäksi kerrotaan, että verbaalinen ahdistelu on erittäin yleistä, ts. tyttöjen huorittelu, ”Mitä maksaa”- kyselyt ja ulkonäön kommentointi. Liki jokainen nuori tyttö saa tällaista osakseen vähintään kerran viikossa. Se on niin yleistä, että siitä on tullut jonkinlainen normaalitila.

Poliisin mukaan ongelmaryhmiä ovat aiemmin mainitut maahanmuuttajaryhmät, sekä varsinkin vastaanottokeskukset. Lisäksi ongelmaryhmiä ovat yksintulleiden alaikäisten asumisyksiköt. Ruotsalaiset miehet harrastavat ahdistelua vain yksittäistapauksissa.

Vaikka raportista tulee hyvin selväksi, että ahdistelua harrastavat turvapaikanhakijoina tulleet miehet ja yksintulleet nuorukaiset, silti raportin joukkoon lipsahtaa pieni polittisesti korrekti loppupäätelmä:

”Johtopäätöksenä todetaan, että ahdistelut ovat seurausta pohjoismaisesta alkoholikulttuurista ja ei- traditionaalisista sukupuolirooleista”.

Asiasta uutisoi Ruotsin poliisi

Toimitus
13.6.2016
Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa