Kolumnit

Äidit väkivaltaa vastaan – mielenosoitukseen osallistuneen naisen työsuhde katkaistiin

Kuva Mütter gegen Gewalt

Eräs nuori nainen osallistui Saksan Kandelissa ”Äidit väkivaltaa vastaan” (Mütter gegen Gewalt) -mielenosoitukseen. Pian tämän jälkeen hänet irtisanottiin työpaikastaan, hän menetti asuntonsa ja joutui muuttamaan takaisin kotiseudulleen.

Päiväkodinopettaja ja äiti Sia tuli mielenosoitukseen pienessä ryhmässä, koska pelkäsi vastamielenosoitukseen osallistuneita antifasisteja. Hän oli pukenut päälleen mielenosoitusta tukevan t-paidan.

– Halusin näyttää, että kuulun joukkoon, eikä siinä ole mitään pahaa, kertoo Sia. Muuten hänellä ei oman kertomuksensa mukaan ole riippuvaisuuksia tai suhteita poliittisiin ryhmiin. Mielenosoitus näytettiin internetissä. Erään hänen työpaikallaan hoidossa olevan lapsen äiti tunnisti hänet mielenosoituksessa.

Työpaikallaan hänet kutsuttiin yllättäen ”työntekijäkeskusteluun”. Keskusteluun osallistuivat hänen lisäkseen päiväkodin johtaja ja asianajaja. Häntä syytettiin natsimieliseen mielenosoituksen ja osallistumisesta sekä natsiliikkeen sympatisoinnista.

– He olivat tutkineet paljon, mutta sitä, että en kuulu mihinkään poliittiseen järjestöön he eivät tienneet. He olivat kertoneet ympärilläni oleville ihmisille, että kuulun rikolliseen ryhmään ja että olen tietoinen heidän rikoksistaan. He mainitsivat myös joitain nimiä joita en ole kuullut koskaan eläessäni, kertoo nuori äiti.

Hänen miehensä poliittisista ystävistä hän on tavannut oman kertomuksensa mukaan vain yhden tai kaksi ja nämäkin vain yksityistilaisuuksissa, joissa ei ollut poliittista agendaa. – Minua nöyryytettiin. He kutsuivat näitä henkilöitä ja minua siinä samalla ”alimmaksi sonnaksi”, kertoo nainen.

Hänelle esitettiin kaksi vaihtoehtoa, erota tai tulla erotetuksi. Neito kieltäytyi eroamasta, joten muutamaa tuntia myöhemmin hänen työsuhteensa päiväkotiin katkaistiin. Lisäksi hänen poikansa päiväkotipaikka sanottiin irti. Pojan päiväkotipaikan irtisanominen peruttiin kuitenkin pian, koska siihen ei ollut oikeudellista perustetta. Äiti oli kuitenkin työtön ja rahaton.

– Olin kuin shokkitilassa melkein kaksi kuukautta. Minulla oli vaikeuksia nukkua ja itkin usein, Sia kertoo.

Lisäongelmia elämään toi rahavirtojen katkeaminen, ja uuden työpaikan saaminen oli tehty mahdottomaksi, koska paikalliset päiväkodit pitävät tiiviisti yhteyttä toisiinsa. Tilanne johti vuokranmaksuvaikeuksiin, ja perhe joutui muuttamaan pois asunnostaan.

Lopuksi neito joutui muuttamaan poikansa kanssa pois paikkakunnalta.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit