Kotimaa Politiikka

Äitiyslaki etenee eduskunnassa – jatkossa äiti voi olla mies

Kuva Pixabay.
Eduskunnan lakivaliokunta päätti tänään laativansa äitiyslaista puoltavan mietinnön.

Lakiehdotus määrittelisi uudelleen vanhemmuuden, tekisi siitä naisparien erikoistapauksessa peruutettavissa olevan ilmoitusasian ja myöntyisi sille, että äiti voi olla mies.

Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikon mukaan ehdotus on järjetön ja sisältää useita vakavia epäkohtia.

Äitiyslaki tekisi äitiydestä ilmoitusasian, ja äitiys tunnustettaisiin neuvolakäynnillä. Lakiehdotuksen mukaan tunnustetun äitiyden voisi peruuttaa kuukauden sisällä lapsen syntymästä.

Lain yksityiskohtaisissa perusteluissa sanotaan myös, että lailla halutaan mahdollistaa myös se, että lapsen äidiksi nimettävä, lapsen synnyttävä henkilö on mies.

Miehet synnyttämään lapsia. Kuinka kauas realiteeteista Suomen laki voi mennä?, Niikko kysyy.

Lakivaliokunta on hyväksymässä lain ilman kattavia lausuntokierroksia

Niikko oli lakivaliokunnan jäsen vielä keväällä, kun asiassa kuultiin asiantuntijoita, mutta eduskuntaryhmän jakautumisen vuoksi hän on siirtynyt pois lakivaliokunnasta.

Ehdotus perustuu oikeusministeriön mietintömuistioon, joka hyllytettiin viime vaalikaudella. Siinä ilmenneitä epäkohtia ei ole korjattu. En ymmärrä, miten lakivaliokunta voi vastuuttomasti ehdottaa viimeistelemättömän lakiehdotuksen hyväksymistä. Jos laki todella hyväksytään tällaisenaan, seuraukset ovat vakavat, hän toteaa.

  • 2.3K
    Shares