Kotimaa Rikos

Äkillinen kova vatsakipu pakotti afrikkalaismiehen hyppäämään raja-aidan yli Suomeen

Kuva Petri Saarela.

Esitutkinnassa afrikkalaismies väitti odotelleensa kaveriaan Haaparannassa Ruotsin puolella, kun yhtäkkiä iski kova vatsakipu.

Afrikkalainen uskoi tarvitsevansa välitöntä apua kipuun, mutta luotto Ruotsin terveydenhoitojärjestelmää kohtaan ei ollut kovin korkea. Suomen puolelle piti siten päästä äkkiä, joten maahantulo tapahtui hyppäämällä raja-aidan yli Tornioon.

Ongelmaksi epätavanomaisen maahantulon lisäksi osoittautui se, että miehellä oli mukanaan marihuanaa. Päälle päätteeksi hänellä oli helmikuussa 2021 voimaan astunut kolmen vuoden maahantulokielto.

Mies ei saapunut oikeudenkäyntiin, missä hänen asianajajansa kiisti miehen puolesta rikokset.

Maahantuloa mies perusteli putatiivipakkotilalla viitaten äkilliseen vatsakipuun. Putatiivipakkotilalla tarkoitetaan rikosoikeudellisessa termistössä pakkotilaa vastuuvapausperusteena.

Marihuana oli vain lääkkeeksi, jota espanjalainen lääkäri oli miehelle määrännyt. Lääkemääräystä miehellä ei kuitenkaan ollut esittää kertomuksensa todisteeksi.

Länsi-Pohjan sairaalassa tehdyssä tutkimuksessa miehestä ei löytynyt mitään sellaista vikaa, joka olisi vaatinut välitöntä hoitoa Suomessa.

Tarinan uskottavuutta heikensi myös se, että maahantulokohta oli epätavanomainen ja poikkesi merkittävästi laillisista maahantuloreiteistä.

Lapin käräjäoikeus katsoi afrikkalaismiehen syyllistyneen hänelle syyksi luettuihin huumausainerikokseen ja maahantulokiellon rikkomiseen.

Yhteiseksi rangaistukseksi käräjäoikeus määräsi 40 päiväsakkoa alimmalla päiväsakon rahamäärällä, koska miehen tulotiedot eivät ole Suomessa tiedossa.

Asianajajan ja oikeudenkäyntiavustajan palkkiot yhteensä 1023 euroa jäävät tälläkin kertaa Suomen veronmaksajien tappioksi.

Lähde Lapin käräjäoikeuden tuomio.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit