Eurooppa

Aktivistit louhoksilla – Saksassa vaaditaan ruskohiilestä luopumista energiantuotannossa

Jänschwalden ruskohiilivoimala. Kuva Ra Boe / Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.5

Marraskuun viimeisenä päivänä tempaisivat Saksan ympäristöaktivistit kolmessa kohteessa ruskohiilikaivoksilla ja voimalaitoksilla. Vaatimuksena oli hiilen louhinnan ja energiakäytön lopettaminen. Ende Gelände -järjestö on tyytymätön hallituksen politiikkaan ja hiilestä luopumisen aikatauluun.

Ruskohiiltä louhitaan ja käytetään etenkin itäisessä Saksassa. Järjestäjien ilmoituksen mukaan noin 4000 aktivistia osallistui tempauksiin kolmessa kohteessa, joista Vereinigtes Schleenhain sijaitsee Leipzigin eteläpuolella Sachsenin ja Sachsen-Anhaltin rajaseudulla. Kaksi muuta Brandenburgin osavaltiossa, Jänschwalde Puolan rajalla Cottbusin koillispuolella, Welzow osavaltion etelärajalla.

Aktivistit saapuivat kohteisiin aamulla, tunkeutuen alueille suoja-aitojen ylitse, eräässä kohteessa poliisiketjun lävitse. Jänschwalden louhoksella Puolan rajalla pyrittiin mielenosoituksen lisäksi estämään myös hiilijunien kulku. Cottbusin voimalaitos jouduttiin ajamaan alas, koska parisataa aktivistia pyrki alueelle, mikä on suora turvallisuusriski. Laitoksen taholta annettiin varoitus kaukolämmön katkeamisesta Cottbusin kaupungissa.

Jänschwaldessa mielenosoittajat poistuivat lopulta vapaaehtoisesti. Schleenhainissa poliisi poisti alueelta 1200 aktivistia. Welzowissa poliisi suojasi laitoksia väen jäätyä paikalle.

Viikonlopun tapauksiin liittyen Dresdenin hallinto-oikeus kielsi mielenosoituksen Boxbergin voimalaitoksella. Leipzig kielsi mielenosoituksen kaupunkialueella. Mieltään osoittivat Jänschwaldessa myös kaivostyöläiset, jotka ilmoittivat, ettei kyseisen Lausitzin alueen taloutta saa tyrehdyttää.

Hiilen käyttö on ollut suuri kysymys viime aikoina itäisessä Saksassa työllisyyden johdosta.

Ruskohiili on lämmöntuotannossa matalatehoisempi ja päästöiltään haitallisempi kuin kivihiili. Kumpikin on yhä tärkeä energian lähde Saksassa. Ruskohiilen osuus energiantuotannossa on (2018) 11,5, kivihiilen 10,1 prosenttia.

Kaikkien uusiutuvien energiamuotojen osuus on 14 prosenttia. Kokonaisuudessaan Saksan energiahuollosta lähes 80 prosenttia perustuu fossiilisiin polttoaineisiin, kun öljy ja maakaasu (34,1 ja 23,5 prosenttia) huomioidaan. Ydinvoimalla tuotetaan 6,4 prosenttia.

Ende Gelände on Antifa-henkinen aktivistijärjestö, jonka strategiana on massamittainen vaikuttaminen valituissa kohteissa. Järjestö kehottaa sekä hiiliaktivismiin että esimerkiksi AfD:n vastustamiseen. Sen yhteistyökumppani Suomessa on Maan ystävät, joka kesällä organisoi väkeä tempaukseen Saksassa.

Lähteet Focus, n-tv

  • 128
    Shares

Liity kannattajajäseneksi