Kotimaa Rikos

Alaikäinen tyttö kieltäytyi avioliitosta Kaakkois-Suomessa – kurdimies vainosi

Kuva Shutterstock.

Iltasanomat kertoo Kaakkois-Suomessa tapahtuneesta avioliittoon painostamisesta.

Kurdimies oli Turkissa huomannut tytön kadulla ja kertonut haluavansa naimisiin tämän kanssa. Perhe oli kertonut miehelle, että asia saattaisi järjestyä.

Tyttö muutti sitten perheensä kanssa Suomeen, mutta kurdi muisti annetun lupauksen avioliitosta. Kun tyttö kertoi olevansa liian nuori avioliittoon eikä muutenkaan innostunut asiasta, 30-vuotias mies alkoi vainoamaan tyttöä.

– Sinun ainoa vaihtoehto on olla minun kanssa tai kuolet, kurdimies oli uhannut.

Tyttö ei uskaltanut vainoamisen vuoksi liikkua yksin ulkona ja perheen isä joutui kuljettamaan häntä autolla koulussa.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus määräsi liian innokkaan kosijan laajennettuun lähestymiskieltoon, jonka mukaan kurdimiehen tulee pitää tyttöön 100 metrin välimatka. Perusteena vuoden voimassa olevaan tuomioon oli vakava kunniaväkivallan uhka.

Maahanmuuton myötä Suomeen on saapunut täällä aiemmin tuntematon ilmiö, kunniaväkivalta. Kaakkois-Suomen tapaus ei todista ensimmäistä kertaa aiemmin lähinnä kolmansiin maihin liittyvän ilmiön pesiytyneen Suomeen.

Viime vuonna muslimimies pahoinpiteli vaimoaan ja teki tälle seksuaalista väkivaltaa sekä pakotti seksiin. Kun 15-vuotiaana pakkonaitettu nainen oli yrittänyt saada avioeroa, mies oli pahoinpidellyt naista ja sanonut tämän olevan miehen omaisuutta. Miehen mukaan avioero ei ollut mahdollinen, sillä sharia-lain mukaan eroon tarvitaan vanhempien suostumus.

Toisessa tapauksessa muslimimies uhkasi vaimoaan veitsellä, raiskasi tämän väkivaltaisesti ja käyttäytyi vainoharhaisesti seuraamalla tätä kadulla. Naisen ilmoitettua halunneensa avioeron huumeita käyttävästä miehestään, muslimimies sanoi tappavansa vaimon, lapset ja lopuksi itsensä. Mies uhkaili myös vaimoaan niin vakavalla pahoinpitelyllä, että vaimo joutuisi pyörätuoliin. Muslimimiehen mukaan vain mies voi ottaa avioeron.

Kunniaväkivalta on kunniakulttuurien aiheuttama ongelma ja Suomessa tuontitavaraa. Kantasuomalaisten parisuhdeväkivallassa osapuolia on yleensä vain kaksi, uhri ja tekijä, eli tavanomaisimmin pariskunta.

Lähi-idän ja Afrikan usein islamiin liittyvissä patriarkaalisissa kulttuureissa väkivallantekoon liittyy usein monia osapuolia, kuten naisen isä ja veli, samaa kulttuuria tunnustavasta yhteisöstä puhumattakaan.

  • 537
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset