Kotimaa Politiikka

Alaikäisten avioliitot kielletään Suomessa

Kuva Wikimedia Commons

Eduskunta hyväksyi eilen yksimielisesti hallituksen esityksen, jolla poistetaan Suomen lainsäädännöstä alaikäisten avioliitot mahdollistava poikkeuslupamenettely. Tämä tarkoittaisi sitä, että jatkossa alle 18-vuotiaat eivät enää voi solmia avioliittoja Suomessa. Lain on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian.

Aiemmin pääsääntöisesti alaikäiset tytöt ovat hakeneet lupaa mennä naimisiin vanhemman miehen kanssa. Avioliiton tarvetta on perusteltu usein uskonnolla tai kulttuurilla. Jatkossa avioliittojen poikkeuslupaa ei enää myönnetä Suomessa. Edes uskonnolla tai kulttuurilla ei voi oikeuttaa lapsen suojelusta poikkeamista.

Viime vuosina hakemuksia on tullut kymmenestä kolmeenkymmeneen vuosittain. Vaikka nykysääntelyn soveltamisessa ei ole tullut tietoon käytännön ongelmia, alaikäisten avioliitot mahdollistavaa poikkeuslupamenettelyä on ryhdytty kyseenalaistamaan yhä enemmän. Vielä 1990-luvulla poikkeuslupamenettely oli erityisen ahkerassa käytössä. Oikeusministeriön lupia myönnettiin vuosittain jopa sata.

Myös kansainvälisesti on korostettu alaikäisenä solmittujen avioliittojen vahingollisuutta. Alaikäisten mahdollisuudesta solmia avioliitto on viime vuosina luovuttu muun muassa Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa

Kansallisen alaikäisten avioliittomahdollisuuden poistaminen on ensimmäinen vaihe lasten ja erityisesti tyttöjen oikeuksien parantamisessa. Seuraavaksi tulee arvioida ulkomailla alaikäisenä solmittujen avioliittojen tunnustamista ja pakottamalla solmittujen avioliittojen päättämisen helpottamista.

  • 1.2K
    Shares

Liity kannattajajäseneksi