Kotimaa Rikos

Alaikäisten rikollisten määrä kasvanut reilusti viime vuodesta Helsingissä

Kuva: Terhi Kiemunki

Helsingin poliisi on saanut tänä vuonna tutkittavaksi 39 ryöstöä tai ryöstön yritystä, jossa epäilty tai epäillyt ovat alaikäisiä. Luku koskee ajanjaksoa 1.1.–14.3.2023. Viime vuonna Helsingin poliisin nuorisoryhmän tietoon tuli vastaavalla ajanjaksolla 28 epäiltyä ryöstöä tai ryöstön yritystä.

Törkeitä tekomuotoja on ollut tänä vuonna kymmenen kappaletta. Viime vuonna törkeitä tekomuotoja ilmoitettiin poliisille seitsemän vastaavalla ajanjaksolla.

– Nuorten ryöstörikollisuus työllistää Helsingin poliisin nuorisoryhmää edelleen paljon. Epäiltyjä on yleensä yhdessä jutussa useita, ja pakkokeinojen käyttäminen vaatii vielä tarkempaa harkintaa kuin täysi-ikäisten tapauksissa, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Sampo Suomala.

Nuorten ryöstörikosten tutkinnassa on myös tyypillistä, että asianosaiset eivät halua kertoa poliisille tapahtumien kulusta. Nuoria saattaa esimerkiksi pelottaa, että muut osalliset kostavat niin kutsutun vasikoimisen.

14-vuotiasta pahoinpideltiin kellarissa – epäillyt kuvasivat tilanteen sosiaaliseen mediaan

Pikku-Huopalahdessa tapahtui helmikuun alussa epäilty ryöstö, josta epäillään 14-, 15- ja 16-vuotiaita poikia. Asianomistaja on 14-vuotias poika.

Uhri oli kertomansa mukaan matkalla kauppaan Munkkiniemessä, kun kolme hänelle tuttua poikaa pysäyttivät hänet. Heidän epäillään ottaneen asianomistajan puhelimen ja vieneen hänet Pikku-Huopalahteen.

Pikku-Huopalahdessa poikien epäillään ohjanneen uhrin kerrostalon kellarikerrokseen. Poliisi epäilee, että asianomistajaa pahoinpideltiin matkalla kellariin ja kellarissa.

Kaksi epäillyistä kuvasivat pahoinpitelyä puhelimella suoraan Snapchat-sovellukseen. Epäillyt ryöstivät uhrin päältä collegepaidan.

Epäillyt päästivät uhrin jossakin vaiheessa pois kellarista. Pojan läheiset olivat soittaneet jo aiemmin hätäkeskukseen, kun he olivat nähneet tilanteen Snapchat-sovelluksesta.

Kellariryöstön uhrin lähipiiriin kuuluvia epäillään useista ryöstöistä

Poliisi epäilee ryöstön uhrin lähipiiriin kuuluvaa kahta aikuista useista ryöstöistä, pakottamisista ja vapaudenriistosta.

– Epäilemme, että aikuiset epäillyt saivat kahden kellariryöstöstä epäillyn puhelimet haltuunsa väkivalloin tai väkivallalla uhkaamalla. Heidän myös epäillään pakottaneen asianomistajat avaamaan puhelimensa tai antamaan niihin pääsykoodit, sanoo tutkinnanjohtaja Sampo Suomala.

Lisäksi epäillyt pakottivat autoonsa 14-vuotiaan kellariryöstössä mukana olleen pojan. Ajon aikana heidän epäillään ottaneen asianomistajan puhelimen ja käskeneen tämän avaamaan sen.

Epäilty puukotti asianomistajaa ryöstön yrityksen yhteydessä

Poliisi epäilee 17-vuotiasta poikaa törkeän ryöstön yrityksestä helmikuun puolivälissä Puistolassa. Hänen epäillään vaatineen 37-vuotiaalta mieheltä huumausaineita ja puukottaneen häntä käteen Puistolan juna-aseman alikulkutunnelissa.

Asianomistajan mukaan puukotus tapahtui sen jälkeen, kun hän ei suostunut antamaan vaadittua omaisuutta epäillylle. Tapahtumilla oli lukuisia todistajia.

Poliisi tutki tapausta törkeän ryöstön yrityksenä ja törkeänä pahoinpitelynä. Tapaus siirtyi syyteharkintaan 20. maaliskuuta.

Tyttöjen epäillään ryöstäneen ja pahoinpidelleen ikätoverinsa Triplassa

Kolmen tytön epäillään ryöstäneen ja pahoinpidelleen 13-vuotiaan tytön kauppakeskus Triplassa 12. maaliskuuta. Kaikki epäillyt ovat alle 15-vuotiaita.

– Uhrin kertomuksen mukaan epäillyt veivät hänet kauppakeskuksen wc-tiloihin ja ryöstivät häneltä kosmetiikkaa, kuten kaksi hajuvesipulloa, ja kuulokkeet. Asianomistaja kertoi, että epäillyt uhkasivat lyödä, jos hän ei tottele. Yksi epäillyistä olisi myös sanonut, että hänellä on mukana puukko, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Sampo Suomala.

Poliisi epäilee, että ryöstön jälkeen epäillyt veivät uhrin ulos Fredrikanterassille ja pahoinpitelivät häntä. Paikalla oli myös muita nuoria.

Epäillyt vaaransivat liikennettä ryöstetyllä taksilla ja ajautuivat ulos tieltä

Poliisi epäilee, että neljä nuorta ryöstivät ja pahoinpitelivät taksikuskin yöllä 16. tammikuuta 2023. Epäillyt olivat tekohetkellä 18-, 17-, 15- ja 14-vuotiaita.

Tilanne alkoi, kun epäillyt eivät suostuneet maksamaan kyytiä kuljettajalle. Heidän epäillään ryöstäneen taksin itselleen väkivalloin. Autosta oli kadonnut myös rannekello ja kojelautakamera.

Poliisipartio sai epäillyt kiinni varastetusta taksista Hämeenlinnanväylällä, jossa auto oli ajautunut ulos tieltä.

Tapausta tutkittiin muun muassa törkeänä ryöstönä, törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena ja törkeänä rattijuopumuksena. Kokonaisuus on siirtynyt syyttäjälle, ja syytteen nostamisen määräpäivä oli 16. maaliskuuta.

14 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
John Quiman

Tämä on ollut tiedossa jo kauan, myös medialla ja poliitikoilla, mutta ideologinen hurmos on estänyt todellisuuden tunnustamista ja siksi tämä kehitys jatkuu. Koko ajan keksitään selityksiä, jotka eivät liity todellisuuteen ja ollaan hoitavinaan ongelmaa tarttumalla vaikka mihin paitsi todellisiin syihin.

Marko Kyllönen

Ja voin sanoa vielä että 3 kertaa ”alaikäset” mamut on ytittänyt minut ryöstää kertaakaan en ole tehnyt rikosilmoitusta.
Tästä voin päätellä että todellisuudessa niitä rikoksia tapahtuu paljon enemmän mitä tilastoitu.

Ilkka

Jos minut yritetään ryöstää, se päätyy takuulla tilastoon, mutta ei niin mitä suurin osa nyt kuvittelee.

John Quiman

Kannattaa varoa, ettei itsekin pääse tilastoihin, mikä on suuri riski, jos niitä kohden edes virnistää niin, että loukkaantuvat.

Viimeksi muokattu 10 kuukautta sitten by John Quiman
Marko Kyllönen

Tavallaan toivoisin Suomesta ”pikku texasia” Jos jokaisella olisi ase mukana niin ois rikollisillakin aihetta miettiä.
Muutaman vuoden takaa oli esimerkiksi Texasista sellanen turvakameravideo. jossa tyyppi tuli ryöstämään kahvilaa, asiakkaana ollut 90-vuotias mummo kaivoi käsilaukustaan aseen ja ampui sen ryöstäjän 😀 Ei varmaan ole yllätys minkä värinen oli ryöstäjä tai mummeli..

Ilkka

Takavuosina siellä suuressa maailmassa tapahtui episodi joka herätti hilpeyttä jopa minussa. Joku hyvin iäkäs nainen oli ollut ostoksilla sikäläisessä marketissa, ja kun hän palasi autolleen, hän näki miten nuori sälli vääntäytyi ratin taakse ja yritti lähteä ajamaan. Mummeli oli huutanut että pysähdy tai hän ampuu, ja niin myöskin tapahtui. Vanhalla mummolla oli käsilaukussa Smith & Wesson . 44 magnum revolveri, jolla hän pamautti auton tuulilasiin. Jäpikkä lähti pakoon, ja oli kyyristellyt parkkeerattujen autojen takana kun mummo vielä poltti loputkin patruunat keppostelijan suuntaan.

Episodi oli päättynyt siihen että autoa varastamaan tullut soitti hätäpuhelun poliisille ja oli huutanut puhelimeen että tulkaa pian, muuten käy kylmät myllyt, mummo on tosissaan..Vi****u se ampuu kohti ! Niin sitten tekijä vietiin poliisien toimesta pois ja poliisi oli kehunut mummon ronskia otetta, ei mitään paniikkia eikä käsien heiluttelua, kunnon räiske päälle jos kerran on peli mukana.

Eka Kettunen

Vastahan meille poliisipamppu kertoi ettei katujengejä ole ja sisäministeri väitti Ruotsin tielle ajautumisen olevan paikkansapitämätön väite.

Tämä viranomaisten valehteleminen on yksi Suomen suurista ongelmista. Niin pitkään kun tällaiset henkilöt ovat päättävissä asemissa, voimme vain katsoa sivusta nuorisorikollisuuden pahenevan entisestään.

Marko Kyllönen

Asun varmastikin pahimmalla paikalla Suomessa, helsingin ja Vantaan rajalla lähellä metroasemaa.
Olen myös saanu osani näistä mamujengeistä, muutamat kylkiluut murtunnu. Te jotka asutte toisella puolen Suomea, ette varmaa ymmärrä että tämä on teidänkin tulevaisuus, ja entäs lapset? kauheeta edes ajatella.

Ilkka

Se ei ole tämän nukkumalähiön ongelma jossa asun. Ei nyt eikä tulevaisuudessa.

John Quiman

Kun noiden määrä kasvaa, riittää niitä sinnekin. Jos koko kylä on tiukkana, eivät tee mitään, ellei heitä ole suuri määrä. Kunhan sitten hankkivat jälkipolvia runsaasti, teidän piikkiinne, on heitä jo paljon. Näin menee, ellei tuota kehitystä pysäytetä.

Viimeksi muokattu 10 kuukautta sitten by John Quiman
Ilkka

Nukkumalähiöni asukkaat ovat 100 %:sti valkoisia. Meillä on yhteinen sopimus ettei esimerkiksi taloa myydä tietyille ryhmille. Tämän alueen asemakaavaan ei tule muutosta, joka toisi varissuon nurkan taakse, ja sokerina pohjalla, me olemme rasisteja – kyllä, luit oikein, ja olemme hankkineet välineitä joilla estetään meidän toiseuttamisemme omilla maillamme. Siihen on vähän hankala tulla pakolla, lisääntyy tai ei.

John Quiman

Jaha, on oltu tietoisia vaarasta, eikä ole nukuttu, vaan luotu strategia asuinalueen arvon ja viihtyvyyden säilymiselle. Ei ole rasismia ymmärtää, että jokin tietty ryhmä on tuonut ongelmia kaikkialle, mihin ovat majansa laittaneet. Se ei perustu rotuun tms., vaan ryhmän itsensä tapaan toimia..

Ilkka

Koko rasismihöpinä perustuu sille ajatukselle että tulijoiden suhde tulomaan tapoihin muuttuu automaattisesti kunhan on ylitetty välimeri. Samalla ajatellaan että pääsy helpon elämän keskelle, lisäisi tulijoiden keskuudessa arvostusta maan omaa kantaväestöä kohtaan, ja kiitollisuus purkautuisi hyvinä tekoina ja ahkeruutena. Se ikivanha sanonta, ” Ihminen jota kannetaan koko ajan, ei koskaan opi kävelemään ” kulminoituu tälläkin hetkellä Helsingin ja monen muun kaupungin pimenevässä illassa.

Ei tulijat halua oppia mitään mikä liittyy tulomaan arvoihin. He integroituvat vain sosiaaliturvaan, ja sen kautta korkeampaan elintasoon minkä me maksamme. He kokevat olevansa onnistuneita valloittajia kun kantaväestön osuudeksi jää työnteko ja he voivat loisia tekemättä mitään. Samalla kasvatetaan koko ajan populaation määrää, jolle EI opeteta maan tapoja, uskontoa tai arvoja, vaan oman lähtömaan usein keski – aikaan jumittunut toimintamalli. Jos me suomalaiset haluamme säilyttää oman identiteettimme, se edellyttää paitsi tulijoiden poistamista, kuin myöskin sen varmistamista ettei ole olemassa mitään porsaanreikää jolla oleskelua voidaan jatkaa.

Oman asumalähiön pitämien vapaana noista tulijoista, ei siis perustu suoranaisesti rasistisiin lähtökohtiin, vaan järkeilemiseen jolla varmistetaan oman elämän jatkuminen. Tämä on kaikille lajeille tyypillistä. Eläinten kohdalla puhutaan reviireistä joka on tietyssä mielessä sama asia.

John Quiman

Ongelmia kannattaakin ennakoida ja vältellä niiden keräämistä. Kyllä niitä tulee ihan tarpeeksi keräilemättäkin.

Suomen hallitusten keräilytaktiikka on osoittanut, että siinä keräilemisessä ei ole järkeä, selitteli sitä sitten millä tahansa ideologisilla ihanuuksilla.