Kolumnit

Ranskalainen filosofi: ”Keltaiset liivit” ovat jo voittaneet

Alain de Benoist. Kuva Ferenc Almássy.

Vuosien neoliberaaliin hallintoon kohdistuneen, jatkuvasti kasvaneen vihan seurauksena Ranska on ajautunut kaaokseen. ”Keltaiset liivit”, gilets jaunes, ovat saaneet tarpeekseen. Emmanuel Macron ja hänen hallintonsa seisoo takajaloillaan puolustusasemissa, ja presidentti hädin tuskin uskaltaa puhua kansalle. Hänen kannatuksensa on romahtanut 20 prosentin tietämille, eikä syöksykierteen pohjaa ole vielä nähty.

Valtamedia yrittää esittää ”keltaisten liivien” kansannousun polttoaineveron vastaisena kapinana, mutta samaan aikaan vaatimukset Macronin ja hallituksen erosta kasvavat.

Kuinka tähän päädyttiin? Kuinka keltaisten liivien kapina erottuu muista Ranskassa tapahtuneista aiemmista laajoista mielenilmauksista?

Tämä on kansan populismia.

Ranskalainen filosofi Alain de Benoist vastaa kysymykseen.

– Kaikki vertailut ovat virheellisiä, … ”keltaisten liivien” liike ei ole verrattavissa mihinkään viime vuosikymmenien tapahtumiin. Jos halutaan löytää vertailukohta, pitää palata 1800-luvun alkuun ja vuoden 1848 vallankumoukseen tai jopa Pariisin kommuuniin 1871.

– ”Keltaiset liivit” on siitä erityinen, että se on täysin itseorganisoitunut liike, se sai kimmokkeen fantastisesta ajatuksesta käyttää keltaista liiviä kansan nostattamisen merkkinä, ilman kallistumista vasemmalle tai oikealle, irrallaan liitoista ja poliittisista puolueista.

– Tämä on kansan populismia.  Se ei ole populistisen puolueen populismia, se on kansan populismia. Kansan, jota ei voi enää sulkea pois, käyttää hyväkseen, yliverottaa, nöyryyttää ja jättää huomiotta kaikilla kuviteltavissa olevilla tavoilla, kansan, joka haluaa tehdä selväksi, että se on olemassa.

– Kuten saimme nähdä, verokapina kääntyi sosiaaliseksi kapinaksi, mikä puolestaan kääntyi poliittiseksi kapinaksi, ja pääsloganiksi muodostui ”Macron eroa!”.

– Liike on siinä mielessä kiinnostava, että sillä ei ole johtajaa … mutta juuri tämä on liikkeen vahvuus, syy miksi se pohjautuu sosiaaliselle perustalle. Puhemiehille annetaan väliaikaiset oikeudet … tämä on todellista suorademokratiaa.

– Olen otettu erityisesti liikkeen energiasta, väestön lähes yhtenäisestä tuesta, sen jatkuvuudesta, mukana olleiden ihmisten uskomattomasta päättäväisyydestä … Näimme televisiosta nämä unohtumattomat hetket, 70-vuotias naiset viettämässä yötä huopiin kääriytyneenä autossaan, jotta mielenosoitus ei laantuisi … heille tarvikkeita tuoneiden ihmisten solidaarisuus … todistamme ihailtavaa ja unohtumatonta liikettä.

– Mitä tapahtuu seuraavaksi, mitä nyt seuraa? Sanoisin, että tämä liike ilmeisestikin lakkaa jossain vaiheessa, he eivät voi mennä Pariisiin joka lauantai seuraavat 10 vuotta. Silti syyt, jotka saivat tämän liikkeen aikaan, säilyvät. Mikään ei tule olemaan kuten ennen: on vain mitä tapahtui ”keltaisten liivien” jälkeen.

– Macronille on jäänyt vain hyvin vähän liikkumavaraa, hänen asemansa on äärimmäisen vaarallinen ja vaikea, sillä hän on noudattanut EU-määräyksiä, mitkä vaativat kovia toimenpiteitä, ja joka kerta kun hän vaatii tällaisia toimenpiteitä, viha kasvaa ja hän joutuu perääntymään. Sen seurauksena hän on Euroopan tasolla ajautunut yhä eristäytyneemmäksi, ja nyt hän on eristäytynyt myös kansainvälisesti. Hänen suosionsa on karahtanut karille, ja hänen on nyt erittäin vaikea hallita.

– Siinä mielessä ”keltaiset liivit” ovat minusta jo voittaneet, sillä ne saivat hallinnon luovuttamaan, hallinnon, joka kuvitteli olevansa Jupiter ja joka julisti, että se ei luovuta.

– Olen sanonut tämän monesti aiemminkin: hyvin koulutetut eivät saa aikaan vallankumousta. Samaan aikaan ”keltaiset liivit” ovat osoittaneet suurta kypsyyttä (en sekoita heidän voimankäyttöään väkivallantekoihin ja roistoihin, joilla ei ole mitään tekemistä ”keltaisten liivien” kanssa). Olen ollut vaikuttunut myös tavasta, jolla he ovat esittäneet vaatimuksensa televisiossa ja radiossa esimerkillisellä lujuudella vaikuttamatta hermostuneelta, lankeamatta toimittajien ansoihin. He ovat toimineet hyvänä esimerkkinä.

  • 1.2K
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset