Eurooppa Politiikka

Alankomaat tyytyy neljännekseen EU:n sille määräämistä uudelleensijoitettavista pakolaisista

Alankomaiden korkein oikeus, Haag. Kuvituskuva.
Alankomaat ei ota vastaan alunperin sopimaansa 9 000 pakolaista Italiasta ja Kreikasta.

Alankomaat on ottanut tähän mennessä 2 100 EU:n uudelleensijoitusohjelman mukaista turvapaikanhakijaa. Alankomaat sitoutui vuonna 2015 ottamaan 9 000 kaikista 160 000:sta EU:n uudelleensijoitusohjelmaan kuuluvasta pakolaisesta.

Koska Italiassa ja Kreikassa oleskelevista pakolaisista huomattavasti ennakko-odotuksia pienempi osa edes hakee turvapaikkaa, Alankomaat katsoo että alkuperäinen sopimus ei sido sitä: kesäkuussa Haagin tuomarit päättivät, että Alankomaiden ei tarvitse ottaa enempää pakolaisia näistä maista.

EU:n uudelleensijoitusohjelma päättyy syyskuussa, ja Alankomaat ottaa korkeintaan 370 pakolaista lisää ennen ohjelman päättymistä.

Uudelleensijoitusohjelma on pahasti vastatuulessa, sillä tähän mennessä vain noin 25 000 pakolaista on siirretty Italiasta ja Kreikasta muihin EU-jäsenmaihin.

Maaliskuussa Espanjan ulkoministeri Alfonso Dastis ilmoitti, että  maa kieltäytyy ottamasta sovittua osuuttaan EU-pakolaisista. ”Italiassa ei ole pakolaisia. Ne ovat laittomia siirtolaisia,” hän sanoi tuolloin.

Dutch News

  • 56
    Shares