Eurooppa Politiikka

Alankomaiden pääministeri Junckerin visioon ”yhden johtajan” EU:sta: ”Kannattaa käydä lääkärillä”

Jean-Claude Juncker. Kuva Wikimedia Commons.
EU-jäsenvaltiot ottivat varsin viileästi vastaan EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin vision Brexitin jälkeisestä uudesta Euroopan unionista.

Ensimmäisen kylmän suihkun antoi Tanskan pääministeri.

Lars Løkke Rasmussen hylkäsi Jean-Claude Junckerin vision yhdestä EU:n johtajasta. Juncker esitti 13. syyskuuta pitämässään EU:n uudistamista koskevassa puheessa muun muassa EU-komission ja Euroopan neuvoston puheenjohtajuuksien yhdistämistä yhdeksi superjohtajuudeksi .

Rasmussen twiittasi että, Euroopan neuvosto on tärkeä instituutio, sen rooleja ja osaamisia ei saa sekoittaa, ja että Euroopan neuvosto on tärkeä jäsenvaltioiden vaikutuskanava.

Alankomaiden pääministeri Mark Rutte oli vielä astetta tylympi, ja kuvaili EU-komission puheenjohtajaa ”romantikoksi”.

”Minusta asia on enemmänkin näin: kun näkee näkyjä, kannattaa käväistä lääkärin juttusilla,” hän tokaisi.

Juncker ehdotti puheessaan, että euroalueelle tulisi saada EU-maiden yhteinen talousministeri. Hän tosin ehdotti myös, että euroalueen talousministerinä toimisi EU-komission puheenjohtaja, tällä hetkellä hän itse.

Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble sanoi Saksan olevan samoilla linjoilla euroalueen laajentamisen ja tiiviimmän EU:n suhteen.

Itävallan liittokansleri, sosiaalidemokraattien Christian Kern sekä konservatiivien ulkoministeri Sebastian Kurz olivat  eri mieltä.

Kurz sanoi, että EU-maiden tulee täyttää julkisen talouden edellytykset, ennenkuin ne voivat liittyä euroon, jotta Kreikan tapaus ei toistuisi.

”Kyse on lopulta ongelmien laajentamisesta, eikä suunnitelma ole eduksi Euroopan yhteistyölle. Konseptia ei ole ajateltu loppuun saakka,” Kern totesi.

EU Observer

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit