Eurooppa Politiikka

Alankomaiden parlamenttivaalit – Geert Wilders ja Mark Rutte jyrkästi eri mieltä Alankomaiden tulevaisuudesta

Mark Rutte keskellä, Geert Wilders oikealla

Juuri ennen Alankomaiden 15. maaliskuuta järjestettäviä Alankomaiden parlamenttivaaleja, Geert Wildersin islam- ja EU-vastainen Vapauspuolue ja pääministeri Mark Rutten oikeistoliberaali Vapauden ja Demokratian Kansanpuolue ovat tasoissa viimeisimmissä mielipidemittauksissa. Wildersillä ja Ruttella on jyrkästi erilainen visio Alankomaiden tulevaisuudesta.

Deutsche Welle kertoo, että Alankomaiden parlamenttivaaleja koskevien mielipidekyselyjen johdossa olevien puolueiden johtajilla, VVD:n (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie, VVD) Mark Ruttella ja PVV:n (Vapauspuolue, Partij Vor de Vrijdheid, PVV) Geert Wildersillä on TV-väittelyn perusteella jyrkästi erilainen visio Alankomaiden tulevaisuudesta.

Nykyinen Alankomaiden pääministeri Mark Rutte ja haastaja Geert Wilders ottivat osaa 30-minuuttiseen TV-väittelyyn sunnuntaina, jossa sivuttiin alankomaalaisia koskettavia asioita kuten suhdetta Turkkiin, EU:n tulevaisuutta ja Alankomaiden roolia siinä sekä siirtolaisuutta.

Väittelyn aikana Wilders syytti Ruttea siitä, että tämä on ”antautunut Erdoganin panttivangiksi”, ja vaati ”rajojen sulkemista”.

Rutte syytti Wildersiä ”Nexitin”, Alankomaiden EU-eron ajamisesta, ja pyysi että ”näin ei pidä tehdä”.

Wilders puolestaan perusteli EU-eroa puoltavaa kantaansa sillä, että alankomaalaiset olisivat sen jälkeen taas ”herroja omassa talossaan”.

Rutte syytti Wildersiä oman maan etujen asettamisesta etusijalle sanoen: ”Kun me fokusoidumme pakolaiskriisin syihin, te haaskaatte kaiken huomionne siihen kuinka koraaniin tulee suhtautua.”

Rutte on sanonut, että hän ei koskaan tulisi tekemään yhteistyötä Wildersin kanssa, mutta keskiviikkona 15. maaliskuuta järjestettäviä parlamenttivaaleja koskevissa mielipidekyelyissä puolueet ovat tasoissa, ja Rutte saattaa joutua harkitsemaan kantaansa uudelleen jos hänen puolueensa voittaa vaalit ja haluaa välttää koalition vasemmistosiiven kanssa.

Wildersin puolueohjelman parlamenttikaudelle 2017 – 2021 mukaan “miljoonat hollantilaiset ovat saaneet tarpeekseen maansa islamisaatiosta, massamaahanmuutosta, turvapaikanhakujärjestelmästä, terrorismista, väkivallasta ja turvattomuudesta” ja puolue haluaa muun muassa lopettaa maahanmuuton muslimimaista, sulkea moskeijat sekä kieltää koraanien myymisen maassa. Puolue haluaa myös maahan suorademokratian sekä tulonsiirtojen ohjaamista omille kansalaisilleen, ei siirtolaisille.

PVV kiteyttääkin ohjelmansa: “Koko maailman ja koko maailman ihmisten rahoittamisen sijaan haluamme antaa nämä rahat tavallisille hollantilaisille, emme niille joita me emme edes halua tänne”.

Rutte puolestaan on joutunut jäljittelemään Wildersin äänenpainoja yrittäessään saada takaisin PVV:lle menettämänsä äänestäjät.

Turkkilaisten mielenosoitukset Rotterdamissa ovat kasvattaneet sekä PVV:n että VVD:n kannatusta, ja viimeisimmät mielipidekyselyt osoittavat VVD:n saattavan saavuttaa 27 ja PVV:n 24 parlamenttipaikkaa Alankomaiden 150-paikkaisesta parlamentista. Viimeisimmän mielipidekyselyn mukaan 10 prosenttia ei ole vielä päättänyt kantaansa.

Alankomaiden vaalitulosta tarkkaillaan erityisellä mielenkiinnolla Saksassa ja Ranskassa, jossa kansallismielisen kentän Euroopan laajuinen nousu tulee vaikuttamaan vaalien lopputulokseen.

PVV:n Geert Wilders kertoi kantojaan Sky Newsille aiemmin tässä kuussa.

Geert Wilders on Brexit, Trump & Islam

#Netherlands elections: Right-wing Dutch politician Geert Wilders was asked some quick-fire questions by Mark Stone – Sky News earlier this month

Publié par Sky News sur mardi 14 mars 2017

 

Deutsche Welle

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit