Eurooppa

Alankomaissa muslimit taistelevat burkakieltoa vastaan älypuhelinsovelluksella

Kuva Shutterstock.

Alankomaissa burkakiellon vastustajat käyvät vastaiskuun älypuhelinsovelluksen avulla. Sovelluksen avulla burkan käytöstä kiinni jäänyt musliminainen voi hälyttää apuun muslimiveljiä. Sovelluksen kehittäjä on nyt paljastunut ääri-islamistiksi.

Alankomaissa niin kutsuttu burkakielto astui voimaan 1. elokuuta. Laki kieltää kasvot peittävän vaatetuksen julkisilla paikoilla, muun muassa kouluissa, sairaaloissa, julkisissa tiloissa ja liikenteessä.

Lain mukaan viranomaisten tulee kehottaa peittävää asustetta käyttävän henkilön paljastamaan kasvonsa. Kieltäytymisestä saattaa seurata pääsykielto julkisille paikoille ja korkeintaan 150 euron suuruinen sakko.

Muslimiveljet ryntäävät auttamaan napin painalluksella

Alankomaissa kehitetään nyt älypuhelinsovellusta, jonka kohderyhmänä on burkakiellon kohteeksi joutuvat musliminaiset. Sovelluksessa on hätäpainike niqabin tai burkan käyttäjille. Kun nappia painetaan, lähtee siitä paikkatieto ja hälytys samaa sovellusta käyttäville muslimeille, jotka voivat saapua apuun.

Toimittaja Sylvan Schoonhoven on perehtynyt asiaan perinpohjaisesti. Hänen mukaansa monet muslimit uskovat noitavainojen syttyvän burkakiellon astuttua voimaan. He luulevat, että alankomaalaiset nähdessään burkan käyttäjän hyökkäävät tämän kimppuun ja pitelevät tätä aloillaan poliisin saapumiseen saakka.

– Näiden siskojen auttamiseksi on kehitteillä applikaatio, toimittaja sanoo.

– Kun painat hätänappia, GPS-koordinaatit välittyvät lähellä oleville veljille, jotka ryntäävät paikalle tullakseen väliin, hän jatkaa.

Toimittaja toteaa, että WhatsApp:n käyttäminen hälytykseen oli tehotonta, sillä ryhmät ajautuivat muutamassa päivässä kaaokseen.

Sovelluksen taustalla jihadisti

Muslimien levottomuuden liipaisi AD-julkaisun artikkeli burkakiellon astuttua voimaan viime viikolla. Artikkelissa spekuloitiin kansalaisten oikeudella pidättää lakia rikkova burkankäyttäjä, ja jutussa käytettiin voimakkaita ilmaisuja ”tarttua” ja ”painaa maahan”.

Sovelluksen kehitystyön taustalla on Zabiullah Yousufi. Hänet tunnetaan lapsille tarkoitetun islamistisen ja salafistisen oppimateriaalin kehittäjänä, mutta myös aiemmista kyseenalaisista taustoistaan.

Mies on kuulunut aktivistiryhmään, joka vieraili pakolaiskeskuksissa levittämässä islaminuskoa. Ryhmä on levittänyt käynneillään marttyyriutta korostavaa jihadistista materiaalia ja kerää rahaa Vughtin vankilan terroristisiiven vangeille.

Aktivistit ovat keränneet rahaa myös alankomaalaisen islam-kriitikon Theo van Goghin vuonna 2004 tappaneelle islamilaiselle terroristille, Mohammed Boyerille.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit