Eurooppa

Amsterdam kielsi moskeijaa kaiuttamasta islamilaista rukouskutsua kovaäänisillä – älypuhelin käy samaan tarkoitukseen

De Blauwe Moskee, Amsterdam. Kuva Wikimedia Commons / public domain.

Amsterdamissa muslimiyhteisöä kiellettiin kaiuttamasta islamilaista rukouskutsua kovaäänisillä. Kutsut rukoukseen voi lähettää 21. vuosisadalla älypuhelinsovelluksella.

Amsterdam on kieltänyt De Blauwe Moskee -moskeijalta pääsyn kaupungin ensimmäiseksi islamilaiseksi rukoushuoneeksi, joka kaiuttaisi islamilaista rukouskutsua vahvistettuna kovaäänisillä, kertoo Irish Times.

Femke Halsema, kaupungin pormestari totesi, että tekniikan etuihin kuuluu muun muassa se, että uskovaisia ei tarvitse muistuttaa kovaäänisillä rukoushetkestä. Saman asian voi tehdä älypuhelinsovelluksella. Halseman mukaan muslimien rukouskutsun kaiuttaminen kaduilla ”ei ole tätä päivää”.

Imaami Yassin Elforkani sanoo, että tarkoitus ei ole provosoida, vaan ”normalisoida islam tässä kauniissa maailmankaupungissa”. Imaami ymmärtää, että huudon ”Allahu akbar” kuuleminen edustaa joillekin väkivaltaa ja terrorismia, mutta moskeijoissa kävijöille se on osa rituaalia.

Elforkani muistuttaa, että rukouskutsun kaiuttamisen salliminen olisi ollut merkittävä todiste Amsterdamin suvaitsevaisuudesta elokuussa voimaan astuneen burkakiellon jälkeen.

Alankomaissa muutamat kaupungit kuten Utrecht ovat sallineet islamilaisen rukouskutsun kaiuttamisen kerran päivässä. Maassa on kaikkiaan 475 moskeijaa, joista 33-38 on saanut luvan kaiuttamiseen ulkona. Leerdamin moskeijalla on lupa kaiuttaa rukouskutsu perjantaisin neljän minuutin ajan.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit