Kotimaa Talous

Analyysitoimisto: Syytä varautua osakemarkkinoiden romahdukseen

Kuva Pixabay
Analyysi- ja ennustetoimisto varoittaa, että on syytä varautua osakemarkkinoiden suurempaan heiluntaan, korjausliikkeisiin ja jopa romahdukseen.

Helmikuun alun osakemarkkinoiden raju lasku oli sekä muistutus markkinariskeistä että varoitus tulevasta, kirjoittaa GnSEconomicsin Tuomas Malinen blogissaan Lopun alku.

Osakemarkkinoiden syvä pudotus yhdistettiin inflaatio-odotuksien ja korkojen nousuun, mutta tämä ei Malisen mukaan ole koko totuus.

– Yhdysvaltojen osakemarkkinat olivat saavuttaneet erittäin korkean arvostustason (missä ne käytännössä ovat vieläkin) ja markkinoiden lähes katkeamaton nousu oli kestänyt jo puolitoista vuotta … kurssilasku poisti kursseista noin kahden viimeisen kuukauden kurssinousun.

Malisen mukaan osakemarkkinat eivät kuitenkaan taipuneet pelkästään oman painonsa alla.

– Yhdysvaltain keskuspankki, Fed, aloitti ensimmäisenä keskuspankkina (koskaan) määrällisen tiukentamisen (quantitative tightening, QT), missä se systemaattisesti poistaa velkakirjoja taseestaan. Tammikuun lopussa Fedin velkakirjaomistukset olivat jo pienentyneet 30 miljardilla dollarilla (kokonaisomistukset ovat edelleen hieman yli 2400 miljardia). Tämä käänne yhdistettynä verouudistuksen luomaan lisävelkaantumiseen on ollut keskeinen tekijä sekä korkojen nousun että osakemarkkinoiden laskun taustalla.

Fed aikoo poistaa velkakirjoja taseestaan 420 miljardin dollarin edestä tänä vuonna, ja ensi vuonna jopa 600 miljardin dollarin edestä. EKP on samalla luopumassa ostoistaan ja Japanin sekä Kiinan keskuspankit hilitsevät velkakirjaostojaan, joten rahoitusmarkkinoilla on edessään peruuttamaton muutos.

– On syytä huomioida, että globaalisti keskuspankkien tase ei ole koskaan pienentynyt. Keskuspankit toisin sanoen yrittävät jotain, mitä ei ole koskaan aikaisemmin tehty.

On mahdollista, että keskuspankkien intervention poistaminen ei vaikuttaisi osakemarkkinoihin, vaan ne jatkaisivat nousuaan. Tällöin yksityisten sijoittajien tulisi lisätä osakemarkkinasijoituksiaan, ja osakkeet voisivat hetkellisesti nousta, mutta niinsanottu härkämarkkina, eli osakkeiden trendinomainen nousu, olisi päättynyt.

Mahdollisuus, että osakemarkkinat laskisivat tasaisesti keskuspankkien vähenevän tuen myötä on epätodennäköinen nykyisillä erittäin korkeilla arvostus- sekä riskitasoilla

– Onkin syytä varautua osakemarkkinoiden suurempaan heiluntaan, korjausliikkeisiin ja jopa romahdukseen.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit