Kolumnit

Anarkisti vie yrittäjältä leivän suusta

Suomessa on yleistynyt lähimenneisyydessä ajoneuvojen tuhopoltot, joista tuoreimpana esimerkkinä Tampereen Nekalassa sytytettiin palamaan tämän viikon tiistain vastaisena yönä neljä kuorma-autoa. Poliisi tutkii asiaa törkeänä vahingontekona, sillä teosta aiheutui useiden satojen tuhansien eurojen edestä vahinkoa yksityisille yrittäjille, kuten linkatusta artikkelista käy ilmi.

”Valion autot” päätyivät tuhotyön kohteeksi siksi, että tekijät katsovat Valion surmaavan lehmiä sekä tuhoavan metsiä. Vaikka kohteiksi joutuneiden kuorma-autojen tavaratilojen kyljissä olikin Valion tuotteita markkinoivaa kuvamateriaalia, olivat itse ajoneuvot yksityisten yrittäjien omaisuutta. Anarkistin syyläinen käsi käy siis rehellisen yksityisyrittäjän tilipussilla.

Varsinaista ympäristönsuojelua on sytyttää ilmiliekkeihin moottoriajoneuvoja, joista päätyy palaessaan ympäröivään luontoon sekä ilmakehään kosolti sille haitallisia ainesosia.

Yhteistä kaikille sangen tuoreille ja kuluvan viikon tiistain kaltaisille vahingonteoille on se, että kunnia niistä otetaan tai niistä riemuitaan Takku.net -sivustolla, joka kokoaa yhteen anarkismiin ja sekasortoon pyrkiviä sekä vahinkoa elinkeinoelämälle ja yksityisomistukselle tuottamaan pyrkiviä aktivisteja sekä aktivistiryhmiä.

Riemu on katossa.

Ilakoinnin lisäksi tyypillistä on se, ettei vahingonteossa itsessään nähdä mitään väärää. Enemmän vituttaa poliisin tutkintalinja.

Ainahan voi toki myös vähätellä. Materiaalisabotaasi on ainakin minulle tyystin uusi käsite.

Muistin virkistämiseksi tähän mennessä tapahtunutta:

  • Vuoden 2015 syyskuussa Lassila & Tikanoja Oyj:n ajoneuvo sytytettiin palamaan, koska kyseinen yritys osallistuu Hanhikivenniemen ydinvoimalatyömaalla metsähakkuisiin.
  • Maaliskuussa 2016 vartiointiliike Securitaksen ajoneuvoja sytytettiin palamaan Helsingissä syystä, joka liittyy jotenkin Fennovoimaan ja sen ydinvoimalahankkeeseen.
  • ”Wildfire Celliksi” itsensä nimennyt ”solu” ilmoittautui syylliseksi toukokuussa 2016 tapahtuneeseen kuuden henkilöauton tuhopolttoon ja kaivinkoneen tuhopolton yritykseen.
  • Kesäkuun 8. ja 9. päivän välisenä yönä niin ikään vuonna 2016 Eläinten Vapautusrintamaa ilmoituksensa mukaan edustanut aktivistiryhmä päätti hyökätä Pohjolan Matkan varikolle asettamalla sytytyspaloja jokaisen paikalla olleen n. 20 linja-auton renkaille.

Kaikkien tulisi tietää Takku.netistä edes sen verran, että sivustolla ja sen keskustelijakunnassa ihannoidaan avoimesti sekä pidäkkeittä anarkistista terroria ja osoitetaan solidaarisuutta virkavaltaa vastaan kohdennetuille väkivaltaisille mielenosoituksille sekä iskuille. Ei ole mitään syytä olla epäilemättä, etteikö toiminta olisi kaiken aikaa järjestäytynyttä ja organisoitua.

Anarkistit itse väittävät, etteivät ole millään tapaa keskusjohdettua väkeä. Tämä antaa toisaalta kenelle tahansa mahdollisuuden toimia sekä aiheuttaa vahinkoa jo aiemmin kehiteltyjen yhteenliittymien alaisuudessa. Tällainen toimintatapa puolestaan vie uskottavuuspohjaa siltä, että ryhmittymät operoisivat täysin toisistaan erillään – erityisesti siksi, että tiedotuskanava on kaikilla sama.

Olivatpa tekijät siis yhtenä yönä Eläinten Vapautusrintama, toisena ”Wildfire Cell”, kolmantena ”Cell of anarchist and nihilist conscience – Falcon of Chaos” ja neljäntenä ”Bite Back”, on varsin todennäköistä, että kaikki ovat osa laajempaa kokonaisuutta.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit