Eurooppa Politiikka

Angela Merkel etsimässä uutta asennetta USA:han

Angela Merkelin on orientoiduttava uudelleen Donald Trumpin vaalivoiton jälkeen. Ursula von der Leyden puhuu ”syvästä järkytyksestä”.


Donald Trumpin vaalivoitto asetti saksalaiset poliitikot hankalaan tilanteeseen. Siihen viittaavat keskiviikkoaamun reaktiot: Ensin puhui puolustusministeri Ursula von der Leyden ”syvästä järkytyksestä”. Sitten sosiaalidemokraattien johtaja Sigmar Gabriel kuvaili vaalivoittajaa ”uuden autoritäärisen ja sovinistisen internationaalin edelläkävijäksi”. Vasta myöhemmin ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier ja liittokansleri Angela Merkel vaihtoivat äänensävyä. Kuitenkin se seikka, että vannoutunut transatlantikko Merkel tarjosi Trumpille yhteistyötä ainoastaan yhteisten arvojen ehdolla, osoittaa Saksassa vallitsevaa hämminkiä USA:n suhteen.

Shokki iski Berliiniin useilla tasoilla.

Lisäksi on vakavia käsityseroja. Sillä kiistelty republikaani on nostanut Saksan ja etenkin Merkelin viholliskuvaksi kaikelle sille mitä hän itse vastustaa – alkaen pakolaispolitiikasta ja päätyen ilmastomuutokseen. ”Hillary Clinton haluaa Amerikan Angela Merkeliksi”, painotti hän yhä uudelleen vaalikampanjansa aikana. Saksan kasvanutta merkitystä osoittaa se, että kanslerilla oli ylipäätänsä jotakin roolia tavallisesti kansallisiin teemoihin keskittyvissä USA:n vaalikampanjoissa – mutta tämä tekee nyt yhteistyöstä vaikeampaa. Hallituksen arvioiden käsitystä uhkaavasta transatlanttisesta kuilusta vahvistaa vielä se, että Barack Obama tulee presidenttinä vielä kerran vierailemaan suuresti arvostamansa Merkelin luona.

Vastavuoroisesti Saksan poliitikot hyökkäsivät Trumpia vastaan suorin sanoin. Tämä voi rasittaa yhteistyöilmapiiriä USA:n uuden hallituksen kanssa. Steinmeier varoittaa arvaamattomasta USA:n ulkopolitiikasta.

Lisäksi ensimmäisten liittohallituksen analyysien mukaan Saksan tulee valmistautua esittämään entistä suurempaa roolia kansainvälisesti, mm. puolustusmenojen on noustava. Myös Angela Merkel painotti viime viikolla, että puolustusvalmiutta on kasvatettava tulevina vuosina huomattavasti, etenkin Venäjän ja IS-miliisin vastaisen taistelun takia.

Liittohallituksessa koetaan myös kasvanutta vastuuta EU:n koossapitämiseksi Brexitin ja Trumpin voiton jälkeen – kansallisten intressien takia, kuten hallituksessa painotetaan. Ja Merkelin ajamia, mutta Gabrielin jarruttamia transatlanttisia vapaakauppaneuvotteluja pidetään nyt lopullisesti kuopattuina.

Steinmeier ja Merkel ovat tuoneet selkeästi esiin kuinka itsetietoisesti Saksa aikoo esittää rooliaan Lännen – vähintään moraalisena – johtavana mahtina: Ulkoministeri vaati saksalaisia oikeistopopulistien juhlinnasta huolimatta vaalimaan edelleen itsetietoisesti poliittista kulttuuriaan. Ja ensimmäistä kertaa sodan jälkeisen historian aikana kansleri esitti onnentoivotuksensa USA:n vaalivoittajalle sellaisen muistutuksen kanssa, että tiivis yhteistyö on mahdollista vain yhteisten arvojen pohjalta – muistuttaen Trumpia USA:n vihantäyteisen vaalikampailun jälkeen siitä, mitä ne arvot taas olivatkaan: ”Demokratia, vapaus, lain ja ihmisoikeuksien kunnioitus, riippumatta alkuperästä, ihonväristä, uskonnosta, sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta tai poliittisesta kannasta”, listasi Merkel. ”Näiden arvojen pohjalta tarjoan USA:n tulevalle presidentille Donald Trumpille tiivistä yhteistyötä.” Transatlanttinen yhteistyö on siis 9. marraskuuta 2016 lähtien ollut ehtoihin kytkettyä.

Deutsche Wirtschafts Nachrichten

  • 36
    Shares