Eurooppa Politiikka

Angela Merkel jatkaa ja haluaa uudelleen liittokansleriksi

Kuva: CDU / Dominik Butzmann

Angela Merkel tulee esiintymään Essenin puoluepäivillä taas CDU-johtajana ja hän haluaa uudelleen liittokansleriksi.


Angela Merkel haluaa uudelleen olla ehdokkaana CDU:n puheenjohtajaksi ja liittokansleriksi. 62-vuotias Merkel ilmoitti asiasta sunnuntaina CDU:n puheenjohtajistolle, kertoo dpa-uutistoimisto puoluepiireistä saamiin tietoihin nojautuen. Myös Reuters ja AFP kertovat CDU-johdolta saamastaan ilmoituksesta, jonka mukaan Angela Merkel on päättänyt jatkaa.

Kuva: CDU / Dominik Butzmann
Kuva: CDU / Dominik Butzmann

Angela Merkel on jo aiemmin kertonut, että hänen mielestään saman henkilön on johdettava puolueen johtokuntaa ja kanslerivirastoa. Viime päivien aikana yhä useampi CDU/CSU-poliitikko on katsonut, että Merkel tulee jatkamaan kummassakin toimessa. Myös sosiaalidemokraattien (SPD) puheenjohtaja Sigmar Gabriel on ilmoittanut selvästi, että hän laskee tämän varaan.

CDU valitsee 6.12. Essenin puoluepäivillä puolueelle uuden johdon

CDU keskusteli sunnuntaina Angela Merkelille räätälöidystä puoluekokouksen teemasta. Se kuuluu: ”Suunnistaminen vaikeina aikoina – menestyvän Saksan ja Euroopan puolesta”. CDU haluaa saada pettyneet äänestäjät palaamaan takaisin. Tarvitaan konkreettisia ratkaisuja, ”myös silloin, kun niiden menestyksekäs toteuttaminen olisi välillä vaikeaa ja vaatisi aikaa”.

CDU:n politiikka tullaan kohdistamaan vahvemmin pieni- ja keskituloisiin ja lakisääteisen vakuutuksen alkamisajankohta tulee puolueen mukaan sitoa kasvavaan elinajanodotteeseen. Vuoden 2015 kaltaista pakolaiskriisiä ei pitäisi tapahtua enää uudelleen.

Merkelin päätös oli odotettu – vaikkakin ajankohta olisi ollut nyt parempi vetäytymiselle.

CDU:n ohjelma perustuu kaksoisstrategiaan. CDU haluaa tavoitella samanaikaisesti sekä AfD:n, että vihervasemmiston äänestäjiä.

CDU haluaa vaalikampanjassaan kääntyä vahvemmin niiden äänestäjien puoleen, jotka ovat viime vuosien aikana hylänneet valtakoneiston puolueet, kertoo AFP. Essenissä päätettävän ja sunnuntain johtokunnankokouksessa keskustellun vaaliohjelmaesityksen mukaan CDU tulee puhuttelemaan erityisesti niitä kansalaisia, ”jotka katsovat olevansa modernisoinnin häviäjiä ja etsivät vielä nykyään pakopaikkaa oikeiston ja vasemmisto populistipuolueista”.

Lisäksi todetaan, että globalisaation, Euroopan raja-alueiden kriisien ja pakolaisvirtojen takia on olemassa konjunktuuria näennäisesti helpoille ratkaisuille.

”Populismi, eristäytyminen ulkomaailmasta, protektionismi ja oman yhteiskunnan pirstominen eivät kuitenkaan ole mitään ratkaisuja”, sanotaan AFP:n hallussa olevassa esityksessä.

Teeman ”Suunnistaminen vaikeina aikoina – menestyvän Saksan ja Euroopan puolueesta” katsotaan tasoittavan tietä myös CDU:n ja CSU:n yhteiselle vaaliohjelmalle. Merkelin pakolaispolitiikkaa koskeva kiista on vahingoittanut pahasti sisarpuolueiden suhteita. CDU torjuu CSU:n vaatimat uusien tulijoiden kiinteät maksimimäärät. Ohjelmassa rakennetaan kuitenkin siltaa CSU:n suuntaan.

Sunnuntaina myös CSU-johto keskusteli Münchenissä sisarpuolueiden välisistä yhtäläisyyksistä ja ristiriidoista.

Deutsche Wirtschafts Nachrichten

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit