Eurooppa Rikos

Aquarius-aluksesta on annettu pidätysmääräys – kansalaisjärjestöä syytetään vaarallisten jätteiden dumppaamisesta Italian satamiin

Kuvituskuva, Aquarius. Kuva US Navy / public domain.
Sisilian viranomaiset ovat määränneet aiemmin Välimerellä pelastustoimia suorittaneen Aquarius-aluksen pidätettäväksi, sillä tutkittavana on alusta operoivia kansalaisjärjestöjä vastaan osoitetut syytökset vaarallisten jätteiden dumppaamisesta Italian satamiin.

Lääkärit ilman rajoja -järjestöä – toista Aquariusta operoivista järjestöistä – syytetään jätteiden laittomasta käsittelystä, kertoo The Local.it.

Tutkinnan kohteena on 24 tonnia jätettä ja 11 Italian satamaa. Kyseessä olevat jätteet koostuvat muun muassa ruoan tähteistä, lääkkeitä sisältävistä jätteistä sekä ”muualta kuin EU:n alueelta” olevien käyttämistä saastuneista vaatteista.

Kaikkiaan 24 henkilöä syytetään vaarallisen jätteen laittomasta käsittelystä 44 eri tapauksessa tammikuun 2017 sekä toukokuun 2018 välisenä aikana. Jätteiden laitonta käsittelyä on tapahtunut sekä Aquariuksella että Vos Prudence-aluksella, joka myös toimi aiemmin Välimerellä.

Asia tuli ilmi rutiinitarkastusten yhteydessä. Tarkastuksissa jätteiden seasta löytyi sideharsoja ja suojakäsineitä sekä siirtolaisten käyttämiä vaatteita. Osan siirtolaisista epäillään sairastaneen infektiotauteja. Näitä vaaralliseksi luokiteltavia jätteitä ei ollut lajiteltu eikä ilmoitettu viranomaisille.

Italian sisäministeri Matteo Salvini muistutti twiitissään, että syytökset osoittavat oikeaksi hänen tiukan maahanmuuttolinjansa.

– Olin oikeassa estäessäni kansalaisjärjestöjen alusten pääsyn Italiaan, en lopettanut pelkästään laittomien siirtolaisten salakuljetusta, vaan myös jätteiden salakuljetuksen, hän sanoi.

Sisilialaisen pidätysmääräyksen uhkaama Aquarius on tällä hetkellä Marseillen satamassa Ranskassa menetettyään oikeutensa purjehtia Gibraltarin ja Panaman lipun alla.

Italian viranomaiset ovat pidätysmääräyksen lisäksi määränneet kansalaisjärjestön italialaiset tilit jäädytettäväksi

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa