Kulttuuri

Arabian peruskoulu uudistaa perinteitä

Kuva Shutterstock.

Arabian peruskoulu haluaa uudistaa koulun itsenäisyysjuhlien lauluvalintoja pienimmillekin sopiviksi.

Arabian peruskoulussa Helsingissä oppilaita on ykkösestä yseihin. Eräs oppilas kertoi kotonaan opettajansa sanoneen, että perinteinen Lippulaulu ei ole väkivaltaisena käytössä lipunnostotilaisuudessa tai muissakaan tilaisuuksissa. Lapsi hämmästeli itsekin asiaa, jota ei ole kerrottu oppilaiden koteihin.

Arabian peruskoulun rehtori Mari Suokas-Laaksonen, mistä on kyse? Onko Lippulaulu kielletty koulussanne?

– Johtoryhmässä pari-kolme vuotta sitten aloitteestani otettiin puheeksi, minkälainen itsenäisyyspäiväkulttuuri tarjotaan pienille lapsille. Asia ei varsinaisesti lähtenyt liikkeelle siitä, mitä ei tehdä, vaan kun on pienet lapset kyseessä, mikä voisi olla juhlakulttuurin tunnelma.

– Tuolloin todettiin, että kyseessä on arvokas ja tärkeä juhla osana koulun juhlakulttuuria, mutta voitaisiin lauluvalintoja pohtia, olisiko jotain sellaista, minkä sanoman pienet lapsetkin ymmärtävät.

– Viime vuoden itsenäisyyspäivätyöryhmä esitti Lippulaulun tilalle laulettavaksi jotain muuta, ja esitys oli saanut opettajakunnassa myönteisen vastaanoton. Laulun kieltämisestä ei ole kyse, ja lipunnosto on edelleen tärkeä itsenäisyyspäivän traditio ja arvokas juhla.

Lippulaulun sijasta Arabian peruskoulussa on lipunnostotilaisuudessa laulettu Jukka Salmisen Nostetaan lippu salkoon! -laulu, ja tästä on tarkoitus tehdä koulun uusi perinne lipunnoston yhteyteen.

Rehtori Suokas-Laaksosen mukaan on haluttu valita laulu, jonka sanat pienimmätkin juhlijat helpommin ymmärtävät, sillä lipunnostotilaisuuteen on usein kutsuttu myös lähipäiväkodin lapset.

Isänmaallisuutta ei koulussa ole työnnetty taka-alalle, sillä koulun itsenäisyysjuhlissa on laulettu Maamme-laulu Pidä huolta -laulun ja koulun oman Arabian aamu -laulun lisäksi. Suokas-Laaksosen mukaan Lippuairueiden taustalla soi Finlandia-hymni.

Muutettu viimeistä kappaletta 22.9 klo 12:17

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Tagit