Muu maailma

Arabimaailman ensimmäinen homoseksuaali presidenttiehdokas aloittelee kampanjaansa Tunisiassa – tukea ei heru edes seksuaalivähemmistöiltä

Tunisian pääkaupunki Tunis. Kuva Pixabay.

Mouniur Baatour kertoo olevansa avoimesti homoseksuaali. 20 vuotta sitten ”kaapista ulos tullut” liberaalipuolueen johtaja oli vuonna 2013 vankeudessa oltuaan sukupuoliyhteydessä 17-vuotiaan pojan kanssa. Baatour ei kadu mitään.

Tunisian liberaalipuolueen johtaja Mouniur Baatour ilmoitti torstaina 8. elokuuta asettuvansa ehdolle 15. syyskuuta järjestettävissä presidentinvaaleissa. Kyseessä on arabimaailmassa ensimmäinen kerta, kun avoimesti seksuaalivähemmistöön kuuluva on ehdolla presidentiksi, kertoo Morocco World News.

Tunisian liberaalipuolueen mukaan kyseessä on historiallinen merkkipaalu.

Baatour on myös yksi LGBT-oikeuksia ajavan Shams-järjestön perustajista. Baatour aikoo valituksi tultuaan toimia LGBT-oikeuksien pioneerina Tunisiassa, missä homoseksuaalisuus on lailla kielletty.

Presidenttiehdokas Baatour kertoo olevansa avoimesti homoseksuaali. Hän ”tuli kaapista ulos” 20 vuotta sitten ja on ollut 3 kuukauden ajan vankeudessa vuonna 2013 oltuaan sukupuoliyhteydessä 17-vuotiaan opiskelijan kanssa. Baatour ei myönnä, että kyseessä olisi ollut seksuaalinen kanssakäyminen alaikäisen kanssa.

– En häpeä mitään. Kenenkään meistä ei tule hävetä, hän toteaa.

Tunisian presidentinvaaleihin on ilmoittautunut kaikkiaan 53 ehdokasta. Vaaleissa valitaan 25. heinäkuuta menehtyneelle Beji Caïd Essebsille seuraaja. Baatourin ongelmana on vastustus, jota hän saa myös LGBT-yhteisöjen taholta.

Edes seksuaalivähemmistöt eivät tue Baatouria

Baatourin ehdokkuus on noteerattu laajalti maailmalla, mutta kotimaassaan häntä vastustavat konservatiivit ja yllätyksellisesti myös edistykselliset.

– Mielestämme Baatour edustaa uhkaa ja valtavaa vaaraa yhteisöllemme – useiden LGBT-järjestöjen allekirjoittamassa Baatourin ehdokkuutta vastustavassa vetoomuksessa todettiin heinäkuussa.

Tunisian LGBT-oikeuksien puolesta taistelevien järjestöjen liittouma sanoutui jo viime vuonna irti Baatourista. Baatour ajaa Israelin suhteiden normalisoimista, ja se ei ole Tunisian vasemmiston mieleen.

Baatour, joka näkee itsensä ”passiivisena muslimina”, haluaa kuitenkin Tunisiaan keskustelua homoseksuaalisuudesta.

– En puhu homoseksuaalisuuden edistämisestä, vaan sen kriminalisoinnin poistamisesta, presidenttiehdokas toteaa.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa