Kolumnit

Arvokkaista vanhuksistamme viis veisataan

Kun joku kirjoittaa internetissä jonkun mielestä ilkeästi – etten paremmin sanoisi niin tuhmasti –, kaksinumeroinen määrä uusnatsihörhöilijöitä jalkautuu kaduille tuulettamaan kainaloitaan tai kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut iranilainen saa lainvoimaisen maastapoistamispäätöksen, riittää tuhatmäärin kansalaisia osoittamaan mieltään, paheksumaan, tuomitsemaan ja marssimaan. Kun lukuisat suomalaiset vanhukset riutuvat suorastaan ihmisarvoa loukkaavan kehnoissa olosuhteissa, ei kukaan näistä säihkysilmistä korvaansa lotkauta. Kyse on siitä, mille eturyhmälle riittää mahdollisimman kovaäänisiä puolustajia ja tässä punnitaankin se, mikä eturyhmä on syystä tai toisesta riittävän kiinnostava. Trendi.

Joku miettii luultavasti nyt, että minun on turha kitistä, koska en ole ollut organisoimassa Senaatintorille mielenosoituskulkuetta suomalaisen vanhustenhoidon tasosta, mutta tämä ei ole se pointti. Minua hätkähdyttää suuresti se, miten löytyy viisinumeroinen joukko osoittamaan mieltä jonkun poliitikon jonkun mielestä ”tuhmasti” kirjoittamisesta sosiaalisessa mediassa. Muutamasta rivistä itse kunkin näyttöpäätteellä. Uskallan väittää, ettei kovinkaan moni juuri kyseiseen porukkaan kuuluvista kiinnostuisi lähtemään mukaan, vaikka kuka tahansa alkaisi organisoida jonkinlaista taustaryhmää sekä mielenosoitusta suomalaisten vanhusten hoitotason kohentamiseksi.

Niissä yhteyksissä, joissa oikein muistuttamalla muistutetaan jakamattomasta ihmisarvosta ja painotetaan jokaisen ihmisen arvokkuutta yksilönä länsimaalaisen humanismin kulmakivenä, on lähes poikkeuksetta kyse pakolaisina tai turvapaikanhakijoina maahamme saapuneista ulkomaalaisista ja jostain heidän asemaansa liittyvästä epäkohdaksi havaitusta tekijästä. Perusteluna huolelle on se, että heidät nähdään kaiketi perustellustikin Suomen rajojen sisäpuolella majailevan kokonaisväestön heikko-osaisimpiin kuuluvina yksilöinä vaillinaisen kielitaidon, kulttuurintuntemuksen ja sosiaalisen verkoston puutteen johdosta.

Miksemme soveltaisi tätä näkökulmaa laaja-alaisemmin? Miksi jonkun kansanryhmän oikeuksien tulisi olla riippuvainen siitä, kuinka paljon asiasta jaksetaan pitää meteliä?

Mikäli heikko-osaisuudesta käytetään vastaavaa määrittelyä kauttaaltaan, saadaan helposti katettua huomattava osa kantasuomalaisista vanhuksista. Heiveröisillä vanhuksilla ei ole kykyä, osaamista tai välttämättä voimiakaan taistellakseen oikeuksistaan, ellei joku tee sitä heidän puolestaan. Tämä on käytännössä täysin sama asetelma kuin turvapaikanhakijoiden tilanteessa.

Kylmä tosiasia on, ettei Suomi välitä vanhuksistaan ja on jollain tapaa hiljaa hyväksytty osa yhteiskuntajärjestystä, että vanhukset pikkuhiljaa unohtuvat ja kuolevat vanhainkoteihin, jonka jälkeen heidän elättämisestään päästään. Vanhukset eivät jaksa ja omaiset eivät uskalla vaatia saati tehdä havaitsemistaan epäkohdista valituksia esimerkiksi hoitolaitosten laadunvalvonnasta vastaavalle aluehallintovirastolle (AVI) tai viime kädessä Valviralle, koska prosessit saattavat olla pitkiä, monimutkaisia ja tarpeettoman raskaita, eivätkä ne välttämättä johda toivottuun muutokseen.

Osakkeenomistajilleen lisää kylmää käteistä tahkoavien laitosten tarkoitus ei ole hoitaa vaan säilöä vanhuksia sekä pitää heidät juuri ja juuri elävien kirjoissa minimiresursseilla. Kyseessä ei näin ollen ole hoito- vaan säilöönottokeskus, joka on käsitteenä sellainen kauhistus laittomien ja kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden tapauksessa, ettei mitään rajaa. Minimiravinnolla ja maksimaalisella lääkityksellä puhumattakaan kaikesta yksilöllisestä kohtaamista ja huolenpitoa koskevasta hoidosta – toisin sanoen riittävän hoitohenkilökunnan resurssoinnista.

Lisäksi on enemmän kuin perusteltua kantaa huolta siitä, millainen houkuttelevuus hoitoalalla on tulevaisuudessa. On parhaillaan tapahtuvan kehityksen myötä, eli käytännössä hoivapalveluiden jatkuvassa yksityistämisessä pörssiyhtiöiden armoille suurensuuri riski, että usean innokkaan lähi- ja sairaanhoitajan kutsumuksen tappaa Attendon kaltaisten ja yksinomaan liikevoittoa tahkoamaan tarkoitettujen suuryritysten surkea työkulttuuri. Minimiresursseilla ja liikevoiton maksimoinnilla. Millään muulla ei ole merkitystä.

Trendikkäille vihervasemmistolaisille elämäntapamielenosoittajille vanhukset ovat tarpeeton rasite, sotaveteraanit ikävä muistutus siitä, että tässä maassa ei ole aina voinut keskittyä pelkkään itsekkääseen hedonismiin ja sotainvalidit käsittämätön asia, sillä eihän sodassa voi loukkaantua, jos on valkoihoinen. Pakolaiset tukijoukkoineen sen sijaan jaksavat ja uskaltavat vaatia, kunnes saavat haluamansa. Suomessa riittää hysteerikkoja, jotka vaikka heittäytyvät bussin alle siinä matkustavien pakolaismiesten puolesta, mutta suomalaiset vanhukset eivät vain yksinkertaisesti kiinnosta heitä. Heidän puolustaminen ei ole trendikästä.

Yhteiskunnallisella ilmapiirillä ja asenneilmastolla on oma roolinsa asiassa. Muistelen huomattavasti runsaslukuisemman määrän kansanedustajia (puoluetaustoja tässä nyt turhaan erittelemättä) osallistumassa uusnatsimarginaalin, tulkinnanvaraisen internetissä tapahtuvan ”vihapuheen” tai kielteisten turvapaikkapäätösten vastaisiin mielenosoituksiin kuin mihinkään, mikä koskisi suomalaisia vanhuksia.

Sen sijaan Suomen 1900-luvun historian surullisia hetkiä sotapakolaislapsien osalta häpäistään kerta toisensa jälkeen vertaamalla heitä Suomeen tavanomaisesti monen turvallisen maan kautta lappaviin lähi-itäläisiin tai afrikkalaisiin parhaassa iässä oleviin miehiin, jotka eivät ole sotaa nähneetkään, valehtelevat häikäilemättömästi ja ihmissalakuljettajilta saamiensa ohjeiden mukaan taustansa, hävittävät henkilöllisyystodistuksensa ja – kuinka ollakaan – sulattavat kotimaisten täti-ihmisten sydämet.

Haluatko säilyttää Suomessa ihmisarvosi ja sen mukaisen kohtelun elämäsi loppuun saakka? Vinkki: älä elä vanhaksi. Hanki sen sijaan Irakin kansalaisuus ja hae Suomesta turvapaikkaa.

Tietoa julkaisijasta

Janne J. M. Muhonen

Janne J. M. Muhonen

Kansallismielisyyden ja oikeudenmukaisuuden nimiin vannova kirjoittaja Keski-Suomen sydämestä, Jyväskylästä.

Kannatussivu Facebookissa: https://www.facebook.com/jannenfoorumi/

Lisää kommentti

Lisää kommentti

Liity kannattajajäseneksi

  • Grillien varaosat! yli 100€ ostoksiin ilmainen toimitus

Kansalaisen verkkokauppa