Kolumnit

Arvoton näytelmä Kittilässä

Kittilässä nähtiin tänään täysin arvoton näytelmä, kun kunnanvaltuusto päätti äänin 17-9 ottaa vastaan 20 kiintiöpakolaista ja järjestää näille kotoutumissuunnitelma ja palvelut. Aiheesta käyty keskustelu oli kuin huonosta facebook-päivityksen kommenttilangasta. Takkiakin muutama käänsi.


Kunnanjohtajan perusteet täysin hatarat

Vt. kunnanjohtaja Kyösti Tornberg on ajanut pakolaisasiaa kuin käärmettä pyssyyn. Aikaisemmin hän ilmoitti vastaanottokeskuksen tulevan Kittilään, ”emmekä me asialle voi mitään”. Voitiinpas. Nyt hän toi kunnanhallitukselle ja sittemmin valtuustolle esityken kiintiöpakolaisten vastaanottamisesta. Asian liitteenä oli ELY-keskuksen evästys, joka oli vailla mitään selontekoa kuntien todellisista kustannuksista kiintiöpakolaisia vastaanottaessaan.

Kunnanjohtaja on pitkin talvea perustellut kiintiöpakolaisten vastaanottamista sillä, että sieltä olisi tulossa syyrialaisia lapsiperheitä. ELYn papereissa asia ilmaistiin sanoin ”todennäköisesti”. Eli ei mitään takuita. Kunnanjohtajalla ei ollu myöskään esittää kustannusarviota hankkeelle, ainoastaan alakanttiin arvioitu ”ehkä noin 200 000 euroa”. Tämä ei tule pitämään kutiansa. Näin hataralta pohjalta ei hoideta kuntaa, jonka perustehtävänä on kuntalaisten palveluiden ylläpito.

Tunteella mennään

Keskustelussa toistettiin kaikki ne huonot vitsit, joilla maahanmuuttoa on aiemminkin perusteltu. Vedottiin siihen, kuinka Suomesta on menty aikanaan siirtolaisina Ruotsiin ja jopa siihenkin, kuinka Suomi on aina ollut monikulttuurinen. Keskustelu oli hankkeen kannattajien puolelta pelkkää maailmantuskaa ja moraalisaarnaa, jonka ei voisi uskoa olevan perusteluna velkaantuvan kunnan satojen tuhansien eurojen rahankylvöön kohteeseen, joka ei auta maailmanhätään pennin vertaa ja joka käytännössä tekee tyhjäksi ne säästötoimet, joita on viime vuonna tehty.

Kaikkein naurettavin perustelu on kunnanjohtajankin suusta usein kuultu toteamus, jonka mukaan ”Kittilän tulee vaalia kansainvälistä imagoa, koska olemme matkailu- ja kaivoskunta”. Kysyin kunnanjohtajalta, moniko turisti on hänelle antanut palautetta, että Kittilässä on muuten mukavaa, mutta pakolaisia saisi olla enemmän. Hunnutettuja naisia katukuvaan, kuten kotipuolessa, sitähän Kittilään turistit ilmeisesti haluaisivat tulla katsomaan, mutta ovat raukat joutuneet tähän asti pettymään!

Asiaperustelut eivät kelvanneet

Vastapuoli, johon tietysti minäkin kuuluin, perusteli kantansa hyvin. Kotoutumis- ja työllistymishorinoihin vastattiin kylmästi viittaamalla tilastoihin koskien maahanmuuttajien työllistymistä ja syrjäytymistä. Väitteet hankkeen kustannuksista taas ovat naurettavia – mikäli pakolaisten vuoksi joudutaan palkkaamaan edes yksi opettaja, on kustannut jo 50 000 euroa. Ja yksi opettajahan ei tietenkään riitä.

Kunnassa on viime vuonna annettu lautakunnille määräys käytännössä jäädyttää menonsa. Se tarkoittaa leikkauksia, sillä inflaatiohan syö käyttämämme rahan ostovoimaa. Samalla on puhuttu jälleen veronkorotuksista, tällä kertaa kiinteistöveron. Kysyin, kuinka moni kehtaa mennä kuntalaisen eteen selittämään esimerkiksi kunnallisveron 0,5% veroäyrin korotusta kuntalaisille sillä, että tämän verran ne pakolaiset maksavat. Minä en kehtaisi. Sivumennen mainiten, jo arvioitu 200 000 euroa on kuuden lähihoitajan palkka. Tämä ei ollut nyt mikään raha.

Hauskasti muistan, kun aikanaan esitin vanhusten taksipalveluiden myöntämisperusteiden muutosta, joka menikin läpi. Virkamiehet pelottelivat, että kuntatalous kaatuu mummojen taksilla suhaamisesta aiheutuvaan muutaman kymmenentuhannen euron lisälaskuun. Ovatko virkamiehet nyt voittaneet lotossa, vai miksi me nyt niin rahoissamme olemme?

Tämä ei jää tähän

Jotkut pakolaisten vastaanottamisen puolesta puhuneista perustelivat kantaansa sillä, että eiväthän ne Kittilään jää. Mutta saattavat jäädä: valtio voi kiristää esimerkiksi kotoutumisrahan tukiehtoja siten, että siinä kunnassa pysytään, mihin on sijoitettu. Lisäksi luullaan yleisesti, että pakolaisten tulo tähän loppuisi. Yhdessä puheenvuorossa myös toivottiin, ettei kiintiöpakolaisasiaa kytkettäisi viime syksyn turvapaikanhakijatulvaan.

Mutta minä ainakin kytkin, sillä kuuluvathan asiat yhteen. Jo ELYn papereissa mainittiin, että Rovaniemi, Kemi ja Tornio eivät pakolaisia ota vastaan, koska siellä on jo valtava määrä turvapaikanhakijoita. Toisin sanoen jo tämä 20 hengen porukka on seurausta viime vuoden tulvasta. Ja lisää tulee: pyysin maailmanparantajia vilkaisemaan ELYn paperinivaskan etusivua. Suurin syy maahantuloon ovat perhesyyt. Paljonko lisää tulee perheenyhdistämisten kautta, kun pakolaiset tänne jäävät?

Entä mitä sitten tehdään, kun EU alkaa kärrätä turvapaikanhakijoita Suomeen? Migri toimii itsenäisesti, ja sillä on valtava pula tiloista. Nyt on vaarana käydä niin, että jo kerran peruttu hanke vastaanottokeskuksen perustamiseksi herää uudelleen, kun maahanmuuttovirastossa katsotaan karttaa ja osoitetaan Kittilää: ”Laitetaan se tuonne, siellähän on jo pakolaisia!”


Vaihtoehtokin oli

Veli-Matti Junnola esitti minun kannattamanani, että jospa ei hyväksyttäisikään pakolaisten asuttamista Kittilään, vaan annettaisiin vuosittain 50 000 euroa pakolaisleirien ylläpitoon. Tällä tavoinhan autettaisiin kymmenkertaista ihmismäärää paikan päällä, ja Kittilän asunnot olisivat edelleen kittiläläisten ja tänne töihin tulevien käytössä. Tämä esitys kaatui äänin 16-10. Eikö tarkoitus ollutkaan siis auttaa, vaan pakolaisia on vain Kittilään saatava?

Kehotan kittiläläisiä kysymään valtuutetuiltaan, miten tuli äänestettyä ja jatkokysymyksenä tiedustelemaan, mistä tämä aikoo löytää pakolaisiin tarvittavat rahat. Nyt kävi niin, että eläkeläiset äänestivät Kittilään pakolaisia, joiden parissa nuoriso joutuu kerrostaloasunnoissaan elämään.

Akseli Erkkilä
26.9.2016

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa