Kotimaa

Asevelvollisena vammautuneita on jo enemmän kuin sotainvalideja

Kuva Invalidiliitto.

Varusmiespalveluksessa vammautuu vuosittain useita kymmeniä varusmiehiä pysyvästi. Heitä on tällä hetkellä noin 2600, ja he ovat iältään 20-90 -vuotiaita. Tätä ryhmää ei ole aikaisemmin tutkittu.

Aiheesta kirjoittaa Invalidiliiton tutkimusjohtaja Sinikka Hiekkala blogissaan.

Asevelvollisuuslakiin perustuvan varusmiespalveluksen aloittaa vuosittain noin 22 900 henkilöä. Lisäksi vapaaehtoisen palveluksen aloittavia naisia on vuosittain noin 1 100. Kaikki palvelusaikana tapahtuneet onnettomuudet eivät tule suuren yleisön tietoon, mutta esimerkiksi vuonna 2017 tapahtuneesta Raaseporin tasoristeysturmasta uutisoitiin pitkään. Onnettomuus johti kolmen varusmiehen kuolemaan ja neljän vammautumiseen.

Vammautuminen koskettaa syvästi nuorta vammautunutta henkilöä ja hänen läheisiään.

– On särkyä ja kipua. Jos on rankka duunipäivä, voi olla sen jälkeen säteilevää kipua reisien alueella. Joudun ottamaan kipulääkkeitä, että se kipu lähtisi pois. Mä näen pahaa unta välillä.

Näin kuvasi tilannettaan Iltasanomien haastattelussa eräs vammautunut varusmies kaksi vuotta sen jälkeen, kun hän sai luodista metallinpalasia raajoihinsa ja päähänsä.

Asevelvollisena vammautuneet muodostavat ryhmän, jota Suomessa ei ole aikaisemmin tutkittu. Kivut tai erilaiset toimintarajoitteet, kuten vaikeudet itsestä huolehtimisessa, liikkumisessa tai sosiaalisissa vuorovaikutussuhteissa voivat vaikuttaa vammautuneen elämään pysyvästi. Yksilön erilaisten haasteiden lisäksi vammautumisella on myös yhteiskunnallisia vaikutuksia, kuten vammautumisen vaikutukset työllistymiseen ja toisaalta työvoimapulaan. Jokaisella vammautuneella on mahdollisuus työhön, kunhan sopiva työ ja tuki löytyvät.

– Tarvitsemme tutkittua tietoa vammautuneiden varusmiesten toimintakyvystä, sosiaali- ja terveyspalveluista sekä toimeentulosta. Tutkitun tiedon avulla pystymme osoittamaan mahdollisia epäkohtia, suunnittelemaan ja tarjoamaan kohdistettuja palveluita sekä ohjaamaan paremmin jo olemassa olevien palvelujen pariin. Tarkoitus on tuoda uutta tietoa asevelvollisena vammautuneiden ihmisten terveys- ja sosiaalipoliittisesta näkökulmasta sekä vammautumisen vaikutuksista koko suomalaisen yhteiskunnan tasolla, Invalidiliiton tutkimusjohtaja Hiekkala kirjoittaa.

Invalidiliitto on valmistellut tutkimusta yhdessä Asevelvollisena vammautuneet tuki ry:n, Oulunkylän kuntoutuskeskuksen ja Helsingin yliopiston kanssa. Tutkmusryhmä tulee tavoittelemaan kaikkia asevelvollisena vammautuneita lähettämällä heille kyselyn vastattavaksi. Osaa heistä tullaan myös haastattelemaan.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Tagit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa