Eurooppa Maahanmuutto

Asiantuntijoiden mielipide: Pakolaiset tulevat kehitysavusta huolimatta

migrants
Kuva Pixabay
Sveitsiläinen 20 minuten-julkaisu on haastatellut Benjamin Schravenia Saksan kehitysyhteistyöpolitiikan instituutista (Deutschen Institut für Entwicklungspolitik, DIE) ja Belachew Gebrewoldia Management Center Innsbruckista. Asiantuntijoiden mukaan EU:n juuri esittelemä  ehdotus turvapaikkajärjestelmän uudistamiseksi ei poista pakolaisongelmaa. Asiantuntijan mukaan Balkanin itäreitin ja Italian keskireitin viereen on nousemassa Espanjan länsireitti, josta pakolaisvirta jatkuu, kunnes EU saa ulkorajansa tiiviiksi.

EU:n esittelemä uusi ehdotus turvapaikkajärjestelmän uudistamiseksi ei Schravenin mukaan poista pakolaisongelmaa. Ehdotus ei kerro miten se rahoitetaan tai arviota sen hyödyllisyydestä. Asiantuntija antoi 20 minuten– lehdelle oman arvionsa tilanteesta.

– Pakolaiskriisin sijaan tulisi puhua poliittisesta kriisistä. Oikeistokonservatiivisten liikkeiden ja puolueiden päästessä vaikuttamaan EU:n politiikkaan, kuten Italiassa ja Itävallassa on tapahtunut, on pakolaisvirta tyrehtynyt ja EU-linja joutunut paineen alaiseksi, kertoo Schraven.

– Pakolaisleirit EU:n ulkopuolella eivät toimi kahdesta syystä. Tunisiassa ja erityisesti Libyassa ilmenee jatkuvasti rasistisia hyökkäyksiä mustia afrikkalaisia kohtaan. Myös orjamarkkinat on avattu uudestaan. Toiseksi ihmiset tekevät pitkän ja raskaan matkan ollakseen ikuisuuksia näissä pakolaisleireissä, kertoo Gebrewold.

– Ratkaisuksi olisi parempi tehdä jokaiseen lähtömaahan pieniä keskuksia, joissa turvapaikanhakijat voisivat oleskella kunnes turvapaikkapäätös on tehty. Myönteisen päätöksen saaneet voisivat päästä suoraan lentoteitse määränpäähänsä, kertoo Schraven.

– Yksi ongelmista on, että yksityiset rahalähetykset Euroopasta ovat suurempia kuin EU-kehitysapu. Esimerkiksi Nigeriaan lähetettiin Euroopasta vuonna 2017 yksityisesti 22 miljardia euroa, kun EU-kehitysapu oli vain 2,6 miljardia, sanoo Gebrewold.

– Toinen suuri ongelma on Afrikan sisäiset pakolaiset. Afrikan pakolaisista vain 12 prosenttia tulee Eurooppaan asti, eli Afrikan maiden omat ongelmat menevät siellä EU:n ongelmien ohi, kertoo Gebrewold lehdelle.

Miten tämä voidaan muuttaa?

– On olemassa useampia sopimuksia lähtömaiden ja EU:n välillä. Näistä tulee pitää kiinni ja kehittää yhteistyötä. Lisäksi olisi hyödyllistä solmia pakolaispolitiikka ja kehitysyhteistyö toisiinsa. Tämä tarkoittaisi, että nähdään maahanmuutto mahdollisuutena. Jos talous eri alueilla kasvaa, on mahdollista tuoda ja viedä tietotaitoa ja teknologiaa. Talousavun kautta voidaan vähentää maastamuuttoa, mutta se ei ratkaise ongelmaa, koska vie vähintään 50 vuotta, kunnes Afrikan väestön keskiansiot nousevat siedettävälle tasolle 8 000 – 10 000 dollaria vuodessa, kertoo Gebrewold.

Balkanin reitit ja Italian reitit ovat hiljentyneet, mutta mitä tapahtuu Espanjassa?

Gebrewoldin sanoo, että salakuljetusreitit muuttuvat koko ajan ja salakuljettajat ansaitsevat koko ajan lisää, sillä hänen mukaansa Välimeri on mahdoton sulkea hermeettisesti.

Suuria ongelmia aiheuttaa se, että EU ei ole onnistunut saamaan aikaan siirtolaispoliittista linjaa. Schraven näkee syyksi EU:n epähomogeenisuuden.

– EU:n sisällä linjat vaihtelevat pohjoisen ja etelän sekä lännen ja idän välillä, koska Välimeren merkitys Baltian maille on aivan eri kuin Välimeren maille, kertoo Schraven.

Miksi tilanne on kiristymässä juuri nyt?

Oikeistokonservatiivien vaikutuksen lisäksi molemmat tutkijat uskovat, että Angela Merkelin ”Me pystymme siihen!” (Wir schaffen das!) vuodelta 2015 on suurin ongelma. Saksan kansleri ei ole onnistunut haalimaan koko Eurooppaa ajatuksensa taakse, Gebrewold puhuu Saksan omasta linjasta, joka johti tapahtumiin, kuten Kölnin uudenvuoden yö tai Susannan murhatapaus sekä monet muut tapahtumat.

Lähde: 20min

  • 405
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset