Kotimaa Politiikka

Automaattinen tekstianalyysi tunnistamaan vaaliehdokkaiden ”vihapuhetta” sosiaalisessa mediassa

Kuva Pixabay

Yhdenvertaisuusvaltuutettu seuraa aktiivisesti kuntavaalikampanjaa erityisesti sosiaalisessa mediassa. Seurannassa hyödynnetään kokeiluna myös automaattisen tekstianalyysin mahdollisuuksia vihapuheen tunnistamisessa.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu ja Ihmisoikeusliitto peräänkuuluttavat kunnallisvaalikampanjaa, joka olisi kaikkia ihmisiä kunnioittava ja vihapuheesta vapaa. Yhdenvertaisuusvaltuutettu seuraa aktiivisesti kuntavaalikampanjaa erityisesti sosiaalisessa mediassa ja puuttuu tarvittaessa vihapuheeseen.

-Olemme lähettäneet kaikille kuntavaaleissa mukana oleville puolueille kirjeen, jossa muistutamme poliittisten päättäjien tärkeästä asemasta ja vaikutuksesta yhteiskunnalliseen ilmapiiriin. Toivomme, että kannustuksellamme olisi ennaltaehkäisevä vaikutus, yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä sanoo.

Euroopan neuvoston määritelmän mukaan vihapuhetta ovat kaikki sellaiset ilmaisumuodot, jotka levittävät, lietsovat, edistävät tai oikeuttavat etnistä vihaa, ulkomaalaisvastaisuutta, antisemitismiä tai muuta vihaa, joka pohjautuu suvaitsemattomuuteen. Vihapuhetta käyttävä saattaa syyllistyä yhdenvertaisuuslaissa kiellettyyn häirintään tai rikoslaissa säädettyihin rikoksiin, kuten kiihottamiseen kansanryhmää vastaan tai kunnianloukkaukseen.

-Sananvapauteen kuuluu myös vastuu sanomisista. Sananvapaus on keskeinen ihmisoikeus, mutta sen varjolla ei saa loukata muita ihmisoikeuksia. Ei ole aihetta, josta ei pystyisi puhumaan asiallisesti, Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kaari Mattila sanoo.

Kokeilussa seulotaan kunnallisvaaliehdokkaiden julkisista Twitter- ja Facebook-viesteistä tietokoneavusteisesti sellaiset viestit, joissa on joitain vihapuheen merkkejä. Yhdenvertaisuusvaltuutettu saa käyttöönsä Open Knowledge Finlandin johdolla kehitetyn automaattisen tekstianalyysin keräämän aineiston ja arvioi, onko viesteissä kyse vihapuheesta.

Automaattisessa tekstianalyysissa tunnistetaan vihapuhetta käyttäen hyödyksi muun muassa Poliisiammattikorkeakoulun viharikostutkimusta ja vihapuheesta annettuja tuomioita. Täysin automaattista vihapuheseulaa ei voida rakentaa, koska vihapuhetta on monenlaista.

Automaattisen tekstianalyysin ovat kehittäneet:
Open Knowledge Finland ry, toiminnanjohtaja Teemu Ropponen, p. 040-525 5153 teemu.ropponen@okf.fi

Helsinki Institute for Information Technology, Aalto yliopisto ja Helsingin yliopisto

HYBRA, Citizen Mindscapes , Digital Humanities of Public Policy Making ja Citizens in the Making -tutkimusprojektit Helsingin yliopistosta, Aalto yliopistosta ja Tampereen yliopistosta (rahoittajina Suomen Akatemia ja Koneen säätiö

Futurice Oy, SPICE-yhteskuntavastuuohjelma

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit