Eurooppa Politiikka

Avoimia rajoja lobbaava miljardööri George Soros tähtää joukkoineen 2019 europarlamenttivaaleihin

George Soros. Kuva Niccolò Caranti / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0; Steve Bannon. Kuva Gage Skidmore / Flickr / CC BY-SA 2.0.
Unkarilaissyntyinen, nykyisin Yhdysvalloissa asuva miljardööri haastaa Steve Bannonin ja hänen kansallismielisten verkostonsa. Tätä varten hänellä on miljardeja dollareita ja satoja meppejä.

Vuoden 2019 EU-parlamenttivaalit ovat ratkaisevat EU:n kohtalon kannalta. Tästä syystä eri näkemyksiä edustavat mantereen kummisedät ovat alkaneet jo suoristamaan rivejään.

Tämän kulttuurisodan kaksi tärkeintä, vastakkaisilla puolilla olevaa johtajaa ovat George Soros ja Steve Bannon, kertoo Il Giornale. Toinen on unkarilainen USA:n kansalaisuuden saanut vaikutusvaltainen magnaatti, joka johtaa Open Society -säätiötä. Toinen on Breitbartin perustaja ja Donald Trumpin voitokkaan vaalikampanjan päällikkö.

Soros lyö jokaista populistista liikettä

Bannon toimii yhteistyössä Euroopan kansallismielisten liikkeiden kanssa. Hänellä on yhteyksiä kaikkiin näihin ja hän haluaa siirtyä Vanhalle mantereelle auttaakseen ”kansallismielisten internationaalia” voittamaan maanosan liberaalit. Toisella puolella Soros taas voi laskea lobbausverkostonsa varaan, jonka vertaista ei ole koko mantereella.

Sorosin Open Society on vahva propaganda- ja lobbausväline, joka kykenee suuresti vaikuttamaan Euroopan politiikkaan. Sorosin Open Society on USA:n toiseksi suurin filantrooppinen säätiö Bill ja Melinda Gatesin säätiön jälkeen.

Hänen säätiönsä sivuilla kerrotaan kiitettävän läpinäkyvästi eri sektoreista, joilla on toimittu vuonna 2017 käyttäen 940,7 miljoonaa dollaria. Suurin osuus on mennyt ”demokraattiseen käytäntöön ja ihmisoikeuksiin” (28%), seuraavana on hallinto ja taloudellinen kehitys (17%), oikeuslaitoksen ja oikeusvaltion uudistaminen (16%), tasa-arvo ja syrjinnän vastustaminen (14%), terveys (10%), koulutus (8%) sekä media ja informaatio (7%).

Filantrooppiset tavoitteet eivät kuitenkaan hämärrä selkeitä poliittisia tavoitteita. Soros lyö jokaista populistista liikettä, jonka katsotaan liittyvän nationalistiseen palettiin. Hänen ajatuksensa ilman rajoja olevasta avoimesta ja monikulttuurisesta yhteiskunnasta ei ole sovitettavissa yhteen Euroopassa puhaltavan kansallismielisen tuulen kanssa. Tästä syystä EU-parlamentti suorastaan kuhisee jollakin tavalla Sorosiin tai Open Societyyn sidoksissa olevia poliitikkoja.

”Demokratia ei tarkoita pelkästään vaaleja”

Arvoliberaalilla Sorosilla ja häneen kytköksissä olevilla järjestöillä on jotensakin kiistanalainen näkemys demokratiasta, jos kyse on populistien voitosta vaaleissa.

Kansalainen kertoi viime vuoden lopulla, että Sorosiin sidoksissa oleva järjestö väitti raportissaan, että “demokratia ei tarkoita pelkästään vaaleja”. Raportin tarkoitus oli leimata Puolan Laki ja oikeus -puolue (PiS) sekä Unkarin Fidesz -puolue “demokratian vastaisiksi muutoksiksi” ja “uhiksi”, vaikka ne nousivat demokraattisten vaalien kautta valtaan.

Viime vuosien aikana Sorosin lähellä olevat tahot ovat kaikista miljoonista huolimatta kärsineet kirveleviä tappioita. Hillary Clinton on hyvä esimerkki, mutta myös sosiaalidemokraattien tappiot kaikkialla Euroopassa, Saksa ja Italia kärjessä, ovat selkeitä merkkejä.

 

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit