Eurooppa Maahanmuutto

Balkanilla laittomat siirtolaiset matkaavat YK:n jakamien Mastercardien avulla

Kuva Pixabay.
Nyt on selvinnyt, kuinka laittomat siirtolaiset saavat ladattua puhelimiensa SIM-kortit ja kuinka heillä on varaa jatkaa matkaa Balkanilta eteenpäin kohti Länttä, kertoo Nova24. YK:n jakamilla Mastercardeilla.

Mastercardien jakamisen alkuperäinen tarkoitus on ruoan hankkiminen World Food Programmin alaisena. Esimerkiksi Libanonissa syyrialaiset pakolaiset saavat kortilleen 27 dollaria kuukaudessa jokaista perheenjäsentä kohden. Mastercardin internetsivujen mukaan vuoden 2013 loppuun mennessä 300 000 ihmistä oli saanut kortin ja vuoden 2014 loppuun mennessä kortteja oli tarkoitus jakaa yhteensä 2,5 miljoonaa Egyptissä, Irakissa, Jordaniassa, Libanonissa ja Turkissa käytettäviksi. Korttiyhtiö ei ole kuitenkaan kiinnostunut, missä ja mihin kortteja käytetään.

Bosnia-Hertsegovinan kansalaiset ovat kertoneet jo pitkään laittomien siirtolaisten korttiostoksista.

– Laittomat siirtolaiset, jotka saamme kiinni, yrittävät uudelleen murtautua Kroatiaan. Jotkut heistä ovat köyhiä, mutta toiset ovat hyvin varusteltuja: heillä on uudet kengät, uudet vaatteet, hienot älypuhelimet, veitsiä, ja joillakin on Mastercardeja, joissa ei ole nimeä, vain numeroita. He nostavat rahaa pankkiautomaateista, mutta emme tiedä, kuka heille siirtää rahaa, sanoi eräs paikallinen poliisi.