Eurooppa Maahanmuutto

Balkanin rajojen ja turvapaikanhakijavirran sulkeminen oli solidaarisuusteko

Länteen matkaavia siirtolaisia Budapestissä 2015. Kuva Wikimedia Commons.
Saksan liittokansleri Angela Merkel peräänkuuluttaa solidaarisuutta ja haluaa jakaa virheellisen pakolaispolitiikkansa seuraukset kaikkien EU-maiden kesken, sanoo Jacques Schuster Die Weltissä. Hänen mukaansa kuitenkin Balkanin rajojen ja turvapaikanhakijavirran sulkeminen oli solidaarisuusteko.

Valtakunnankansleri Otto Bismarck totesi aikoinaan osuvasti: ”Olen aina havainnut sanan ’Eurooppa’ tulevan niiden poliitikkojen suusta, jotka haluavat muilta valtioilta jotakin, mitä he eivät rohkene vaatia omissa nimissään.”

Jacques Schuster arvostelee Die Weltissä Saksan liittokanslerin Angela Merkelin ja Euroopan turvapaikkapolitiikkaa.

Liittokansleri Angela Merkel toivoo voivansa jakaa virheellisen pakolaispolitiikkansa seuraukset Euroopan avulla kaikkien eurooppalaisten jäsenten harteille. Ärtyneenä hän vetoaa eurooppalaiseen solidaarisuuteen. Silti vastahakoiset eivät piittaa siitä. Nyt Merkel uhkaa heitä rahoituksen leikkaamisella ja saa heidät kaivamaan EU:n halki kulkevia taisteluhautoja entistäkin syvemmiksi.

Jos liittohallitus olisi rehellinen itselleen, niin se joutuisi myöntämään: Tuskin mikään Euroopan maa on koskaan pitänyt saksalaista pakolaispolitiikkaa hyvänä. Kärjistäen voi myös sanoa: Pakolaiskysymyksessä Merkel on Euroopassa yhtä ypöyksin kuin äidin sielu. Eikä se yksinäisyys ole kaikonnut minnekään.

Ranska tiukensi tällä viikolla turvapaikkalakejaan, joka voidaan nähdä reagointina myös Saksan säätämiin lakeihin. Mitä tulee eurooppalaiseen solidaarisuuteen, niin jopa vannoutuneimmat Merkelin kannattajat myöntävät nykyään hampaitaan kiristäen, että Balkanin rajojen sulkeminen juuri oli solidaarisuusteko. Se sulki pakolaisvirran ja pelasti myös Saksan monilta lisäongelmilta. Tässä mielessä Budapest ei toiminut vähemmän solidaarisesti kuin Berliini.

Schusterin mukaan Eurooppa tarvitsee pikaisesti yhteistä turvapaikkalainsäädäntöä.

Lyhyesti sanoen, ken pitää kiinni nykyisistä pakolaispolitiikkaa koskevista näkökannoistaan, hän vain lisää epäsopua Euroopassa ja heikentää koko EU:ta. Olisi viisaampaa ottaa asia pöydälle vanhan viisaan lauselman myötä: ”Olemme yhtä mieltä siitä, että olemme eri mieltä”.

Eurooppa vuorostaan kaipaa pikaisesti yhteistä turvapaikkalainsäädäntöä. Lähinnä urotekona juhlittu päätös myöntää jokaiselle EU:n ulkopuolelta tulevalle henkilölle oikeus – valitusoikeuden kera – saada käsiteltäväksi turvapaikkaa tai toissijaista oleskelulupaa koskeva hakemuksensa on johtanut vuodesta 2015 lähtien kestämättömään kehotukseen muuttaa joukolla Eurooppaan. Euroopan hallitukset tekevät paljon mantereen ja uskottavuutensa eteen, jos ne korjaavat virheensä.

  • 160
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset