Kolumnit

”Bseis tyhjensi kaksi AK-47 -rynnäkkökiväärin lipasta pikkusiskoonsa” – islamilaisten maiden patriarkaalisissa heimokulttuureissa perheen kunnia palautetaan murhaamalla

Kuva Pixnio.

Vuonna 2016 yhden kolmesta vaimostaan auton taakse sitoneen ja pitkin alasaksilaista kaupunkia häntä vetäneen kurdimiehen oikeudenkäynti kiinnitti Saksassa huomiota kunniaväkivaltaan.

Eurooppaan pesiytyneet kunniamurhat ovat peräisin islamilaisten maiden patriarkaalisista heimokulttuureista. Monissa islamilaisissa maissa harjoitetaan rinnakkain kolmea oikeudellista näkökantaa: maallista lakia, islamin lakia Shariaa ja perinteistä heimolakia. Lähinnä heimolakeihin kuuluvat kunniamurhat, joiden katsotaan puhdistavan miehen ja suvun kunnian.

Kunniaväkivaltaan syyllistyvät usein miespuoliset perheenjäsenet naispuolisia perheenjäseniä kohtaan, joiden koetaan aiheuttaneen perheelle tai klaanille häpeää.

Häpeäksi koetaan muun muassa kieltäytyminen pakkoavioliitosta, avioliitto ei-muslimin kanssa tai jonkun kanssa jota perhe ei ole hyväksynyt, eroaminen alistavasta miehestä, tai liian länsimaisen elämäntavan noudattaminen. Yleisesti ottaen miespuolisen auktoriteetin vastustaminen saattaa johtaa järjettömän brutaaliin kostoon.

Kunniamurhat ovat lisääntyneet Saksassa merkittävästi vuoden 2015 jälkeen

Saksalainen Ehrenmord-sivusto pitää luetteloa Saksassa tehdyistä kunniamurhista. Sivuston tilastoimista tapauksista vanhin on vuodelta 1981.

Kunniamurhien määrä on kasvanut sitä mukaa, kun maahanmuutto on tuonut Saksaan väestöä kolmansien maiden kulttuureista. Vuoden 2015 jälkeen kunniamurhien määrä on lisääntynyt merkittävästi. Maahanmuuton huippuvuonna 2015 kunniamurhia oli 39, mutta vuonna 2016 tapauksia oli 71 ja huippuvuonna 2017 jo 94. Tänä vuonna tähän mennessä kunniamurhia on ollut 58.

”Naiset ovat orjia, heidän täytyy olla hiljaa”

Toukokuussa 2017 Hannoverin oikeudessa kuultiin 39-vuotiasta turkkilaissyntyistä kurdia, Nurettin B:tä, joka oli yrittänyt murhata toisen vaimonsa, 28-vuotiaan Kader K:n, tämän pyydettyä taloudellista apua heidän 2-vuotiaalle lapselleen. Osavaltion syyttäjä kuvaili Nurettin B:n toimia.

– Marraskuun 20. 2016 noin klo 18 Nurettin B. nousi autoonsa Hamelinissa aikeenaan mennä tapaamaan Kader K:ta. Auton tavaratilassa oli veitsi, kirves ja köyttä. Auton takaistuimella oli heidän 2-vuotias poikansa, joka oli viettänyt viikonlopun miehen kanssa. Kadulla entinen pari ajautui sanasotaan, ja mies alkoi lyömään vaimoaan. Tämän jälkeen mies otti veitsen ja iski sen vaimonsa rintaan. 12,4 senttimetriä pitkä veitsi tunkeutui naisen sydämeen. Toinen veitsenisku  avasi vasemman vatsaontelon. Tämän jälkeen Nurettin B. otti esiin kirveen ja iski hamarapuolella naisen ylävartaloon ja päähän, murskaten tämän kallon.

Tämän jälkeen mies otti köyden ja sitoi sen toisen pään naisen kaulan ympärille sekä toisen pään mustan VW Passatin vetokoukkuun. Nurettin B. ajoi katua pitkin noin 80 km/h nopeudella. 208 metrin jälkeen köysi katkesi, ja Kader K. paiskautui vasten katukiveystä. Nurettin B. ajoi itse poliisiasemalle, 2-vuotiaan lapsen yhä istuessa auton takapenkillä.”

Tuomari pyysi brutaalista murhayrityksestä selvinnyttä ja viikkoja koomassa ollutta Kader K:ta kertomaan oman versionsa tapahtumasta. Nainen sanoi, että “kauhu” alkoi välittömästi heidän islamilaisen sharian mukaan maaliskuussa 2013 pidettyjen häidensä jälkeen. Nurettin B. oli välittömästi häiden jälkeen estänyt naista olemasta tekemisissä ystäviensä tai perheensä kanssa. Nainen sai poistua asunnosta vain käydäkseen kaupassa tai lääkärissä. Hän ei saanut omistaa puhelinta.

Tuomarin kysyttyä, oliko miehellä ongelmia naisten kanssa, Kader K. vastasi: – Hän uskoo, että naiset ovat orjia; heidän täytyy olla hiljaa.

”Iskut lävistivät nuoren siskon kaikki sisäelimet ja suurimman osan raajoista sekä kaulan”

Myös Lähi-idästä suuntautuvan maahanmuuton eräs kohdemaa, Itävalta, on saanut osansa kolmansien maiden heimokulttuureista. Viime syksynä afganistanilaislähtöinen mies tappoi Itävallan pääkaupungissa Wienissä siskonsa viidakkoveitsellä palauttaakseen perheensä kunnian.

Afgaani iski 17-18 -vuotiasta pikkusiskoaan noin 20 senttiä pitkällä terällä varustetulla taisteluveitsellä yhteensä 28 kertaa. Iskuista useat yksittäiset olivat tappavia. Iskut oli rikoslääketieteellisesti määriteltynä tehty ”suurella vihalla ja voimalla”. Iskut lävistivät nuoren siskon kaikki sisäelimet ja suurimman osan raajoista sekä kaulan.

Syyttäjän mukaan tyttö halusi uuden alun elämäänsä. Hän halusi päästä irti afgaanikulttuurin alistuksesta ja oli taistellut voimakkaasti patriarkaalista ohjeistusta vastaan. Hän ei saanut mennä yksin ulos ja hänet myös pakotettiin käyttämään huivia. Tytön kerrottiin olleen rakastunut ja seurustelevan.

”Ramin Azimi raiskasi tytön ja poltti elävältä”

Myös Suomessa kunniamurhat ovat saaneet jalansijaa patriarkaalisista kulttuureista suuntautuneen maahanmuuton myötä.

Afgaani Ramin Azimi sai elinkautisen vankeusrangaistuksen raiskattuaan ja poltettuaan elävältä porilaisen tytön vuonna 2015.

Tapauksen taustalla oli tytön halu lopettaa suhde miehen kanssa. Tuomion mukaan Ramin Azimi oli ensin raiskannut iltalenkillä olleen tytön Ulvilassa, jonka jälkeen hän kuljetti vielä hengissä olleen tytön Kokemäelle autolla, siirsi hänet puiseen varastoon, valeli bensiiniä tämän päälle ja poltti hänet elävältä.

”Bseis tyhjensi kaksi AK-47 -rynnäkkökiväärin lipasta pikkusiskoonsa”

Lähi-idän heimokulttuurien syntysijoilla Syyriassa, mistä Eurooppaan on erityisesti viime vuosina suuntautunut valtava maahanmuuttajien virta, Bashar Bseis teloitti brutaalisti nuoren siskonsa, koska tällä oli ollut suhde turkkilaisen sotilaan kanssa.

Bseisin kaverin kuvatessa tapahtumaa, Bseis käski maassa istuvaa pikkusiskoaan kääntämään kasvonsa kohti kameraa. Tämän jälkeen Bseis tyhjensi kaksi AK-47 -rynnäkkökiväärin lipasta pikkusiskoonsa.

Muraselon-sivustolla oleva video tapahtumasta sisältää erittäin järkyttävää materiaalia, eikä sen katsomista suositella herkille.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit