Eurooppa Rikos

Belgian ampuja oli lomalla vankilasta

Kuvakaappaus Youtube
Belgian Liegessä kolme ihmistä ampunut mies oli vankilalomalla ja mukana ”sopeuttamisohjelmassa”. Tekijä oli useamman kerran tuomittu tunnettu islamisti, jonka sellissä oli rukousmatto ja koraani julkisesti esillä. Hänellä tiedettiin myös olevan hyvät suhteet islamin radikaaliin siipeen niin vankilassa kuin sen ulkopuolellakin. ISIS on tunnustanut olevansa tekojen takana.

Welt-lehden mukaan Hollannin terrorisminvastainen poliisi on ottanut teon tutkittavakseen, mikä viittaa vahvasti teon poliittiseen motiiviin ja terrorismiin. Vahvistuksena teon motiiville on ISIS-järjestön ilmoitus, jolla järjestö ottaa vastuun teosta itselleen.

Tekijä seurasi kahta poliisia aseistautuneena puukolla ja hyökkäsi heidän kimppuunsa. Hyökkäyksen aikana hänen onnistui saada haltuunsa poliisien virka-aseet. Tekijä teloitti molemmat poliisit paikalla ja ampui hetkeä myöhemmin autollaan ohikulkeneen 22-vuotiaan sivullisen.

Myöhemmin tekijä otti panttivangikseen naisen ja linnoittautui läheiseen kouluun. Poliisin erikoisjoukot tekivät rynnäkön tiloihin ja eliminoivat tekijän.

Tekijä radikalisoitui vankilassa

Belgian Nachrichtenportal-lehden mukaan tekijä radikalisoitui vankilassa ja hänet oli päästetty vankilalomalle maanantaina. Tekijä oli tunnettu radikaalin islamin kannattaja ja useamman kerran tuomittu rikollinen.

Belgian syyttäjä pitää tekoa terrori-iskuna, koska tekijä iski puukkoineen poliisien kimppuun takaapäin riistäen näiden aseet ja teloitti heidät hetkeä myöhemmin. Syyttäjän mukaan juuri tätä tekotapaa mainostetaan ISIS-järjestön videoilla.

Belgian vankilaviranomaisten mukaan tekijä kääntyi radikaalin islamin suuntaan vankilassa jo vuonna 2012. Vielä vuodelta 2016 ja 2017 tekijällä oli rekisteröityjä kontakteja radikaali-islamin piirissä.

Poliisiin kohdistunutta hyökkäystä edeltävänä yönä tekijä oli tappanut On-nimisessä belgialaisessa kaupungissa erään huumekauppiaan lyömällä tätä päähän vasaralla. Tekovälineenä käytetty vasara löytyi tekijän autosta myöhemmin Liegessä.

Belgian sisäministeri Jan Jambon kuvaili tekoa varovasti: – Motiivina saattaa olla radikalisoituminen, mutta kenties miehen aiemmin tekemän murhan kautta menetetty tulevaisuus.

Tekijä poliisin vanha tuttu

Tekijä oli poliisille ja oikeuslaitokselle tuttu jo vuodesta 2003. Hänet oli tuomittu useaan kertaa pieniin vankeustuomioihin väkivalta- ja huumerikoksista. Pisimmän tuomion, neljä vuotta, mies sai vuonna 2010 ryöstöstä. Miehen viimeksi saama tuomio olisi loppunut vuonna 2020.

Lähteet: Welt, Nachrichtenportal

  • 174
    Shares

Liity kannattajajäseneksi